Većina advokata u BiH su žene. Koja je njihova uloga u ESG-u?

Sanela Karić, članica Nadzornog odbora – Borda Adriatic Metals PLC UK, iza sebe ima bogato poslovno iskustvo. Na našoj konferenciji Žene u održivosti svoj je poslovni put jednostavno objasnila rečenicom: „Uvijek želim biti dio projekta koji ima najviše izazova. To je moja sudbina“. Već 20 godina gradi karijeru pravnice, ali na domaćem je terenu i u korporativnim poslovima, spajanjima i preuzimanjima kompanija te ljudskim resursima. Diplomirala je na Univerzitetu u Sarajevu. Nakon položenog pravosudnog ispita gradila je karijeru kao advokatica, zatim kao pomoćnica javnog bilježnika, a potom pet godina kao Izvršna direktorica za pravne poslove u Prevent Grupi.

Prijateljstvo s kolegama? Može, ali uz…

Njezino iskustvo u velikoj korporaciji – Prevent grupi – bilo je intenzivno, ali i izuzetno poučno. Iako je izazova bilo na pretek, sve se isplatilo, jer su ona i kompanija postigli značajne rezultate. Glavni cilj bio je formiranje tima u kojemu svaki član ima jasno definirane odgovornosti. Vjerovali su u važnost povjerenja i preciznih instrukcija za efikasno vođenje projekata.

Kako kaže, u velikim organizacijama pravnik ima ključnu ulogu u povezivanju poslova, uspostavljanju komunikacije i pravovremenom prikupljanju informacija. Žene često nailaze na problem s balansiranjem prijateljskog odnosa i autoriteta, pa smo se zapitali kako pravnice mogu postići da budu partneri, a ne neprijatelji biznisa.

„Moj pristup bio je aktivan i uključivao je svakodnevno komuniciranje, slušanje i brzo reagovanje na izazove, uz naglasak na saradnji s ostatkom menadžmenta. Smatram da je važno održavati određenu dozu prijateljstva među kolegama, uz diskreciju i poštovanje privatnosti, davajući prednost ličnosti, a ne okolnostima ličnog života.

Emocionalna inteligencija igra ključnu ulogu u održavanju dobrih odnosa i uspješnom vođenju tima. Savjetujem mladim kolegama da slobodno koriste svoju intuitivnu inteligenciju u poslu, što će im pomoći u pronalaženju rješenja za izazove koji se javljaju“.

advokatica u ESG-u

Pročitajte više: Emocionalna inteligencija ključna za uspjeh u biznisu, kako ju ojačati?


Najzahtjevniji dio ESG-a je suradnja s lokalnom zajednicom

Na konferenciji se osvrnula na ESG skup i objasnila da je u mindsetima starijih generacija ESG uvijek provodila država. Stvari su se sada promijenile te kompanije moraju preuzeti odgovornost prema ljudima, društvenoj zajednici, lokalnoj zajednici, porodici, okolišu, radnicima…

Kad je prije četiri godine preuzela svoju današnju ulogu, „bombardirali“ su ju informacijama i pitanjima kako i što treba činiti u ESG smislu. Ljudi nisu znali mnogo o tome, ali Sanela na to gleda kao na priliku. „Lakše je krenuti s tzv. tabula rasa pozicijom, nego učiti nekoga tko je pogrešno naučen“, pojašnjava. Kad nešto ne znamo, pokaže nam se primjerom i mi to možemo primijeniti u praksi.

Izazova je mnogo, no, iako se mnogi često žale na propise, ističe da su propisi u BiH odlični, samo ih je teško implementirati. Administracija nije neozbiljna, samo je fragmentirana i složena te oduzima puno vremena. Jedan od glavnih izazova ESG-a je suradnja s lokalom zajednicom, s kojom je potrebno iskreno komunicirati.


Pročitajte više: Ove žene su predvodnice održivosti u BiH!


Odvjetničko društvo… Kad san postane stvarnost

Sanela je trenutno vlasnica i direktorica advokatske firme u BiH te pruža pravne i konsultantske usluge uglavnom stranim investitorima. Oduvijek je sanjala o pokretanju vlastitog advokatskog društva kao samostalnog biznisa. To je bila njezina konstantna želja tijekom pravničke karijere. Započela je u advokaturi, a zatim je svoj put nastavila kroz notarijat i većim dijelom kroz ulogu inhouse advokata. Često na rukovodećim pozicijama u velikim organizacijama.

„Prakticiranje prava se značajno razlikuje od vođenja biznisa i svako ko prati savremene trendove ima priliku za uspjeh u ovom području. Stoga, stalno usavršavanje i edukacija u oblastima biznisa, ekonomije i digitalne transformacije omogućavaju nam da pružimo bolje usluge našim klijentima. Kao majka dva sina, suočila sam se s istim izazovima kao i mnoge žene u sličnim pozicijama te sam bila primorana da uskladim svoju karijeru s porodičnim obavezama“, prisjeća se.

Ipak, oduvijek je gajila želju za povratkom i kontinuiranim učenjem, bilo da je u pitanju usavršavanje stranih jezika ili razvoj vještina komunikacije i prezentacije.

„Većina advokata u Federaciji Bosne i Hercegovine su žene i vjerujem da investitorima i velikim korporacijama nije bitan spol, već koliko dobro obavljate posao i ostvarujete li rezultate. Smatram da je ključni faktor za privlačenje klijenata danas visok nivo profesionalizma i zadovoljstvo prethodnih korisnika usluga, a ne samo tradicionalno umrežavanje ili oglašavanje“.


Pročitajte više: Ivana Marić: ‘Ako žene žele bolji položaj u politici, ali i biznisu, onda se moraju za njega i izboriti!’


Žene, ohrabrite se! Prijavite se za pozicije u nadzornim odborima inostranih kompanija

Osim što je pravnica, Sanela je i članica nadzornog odbora u Adriatic metals PLs UK. Inače, kompanija od 338 uposlenih zapošljava 100 žena – 51 na operativnim pozicijama i 14 na menadžerskim pozicijama. Za nju je otkriće koliko tržišta EU, UK i SAD pridaju važnosti uključivanju žena u nadzorne odbore ili Boardove bilo zaista fascinantno. Ovi odbori imaju zadatak nadgledanja rada menadžmenta i osiguranja pravilne primjene propisa.

Iako njezina uloga članice Boarda ne zahtijeva previše vremena, nosi sa sobom veliku pravnu i materijalnu odgovornost za donošenje odluka. To znači da svoj poslovni angažman shvaća ozbiljno jer on zahtijeva potpunu pažnju.

Kako kaže, biti član Boarda kompanije koja je listirana na londonskoj burzi predstavlja izuzetnu odgovornost. Naime,  to podrazumijeva redovne radne sesije jednom mjesečno posvećene poslovanju, praćenje svih pravila u skladu s korporativnim kodeksom i kontinuirano širenje znanja kroz istraživanje i odgovaranje na različita pitanja.

„Želim ohrabriti naše cijenjene kolegice da se slobodno prijave za pozicije u nadzornim odborima u inostranim kompanijama, ali i da istovremeno razmotre kandidaturu za odbore domaćih kompanija. Ubrzo će i domaće kompanije morati zadovoljiti izazov usklađivanja s globalnim standardima, gdje je kvota ženskog učešća oko 40 posto“, zaključuje.

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...