EU spremna na pregovore s BiH

Europska unija pripravna je otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Kada će to točno biti ovisi isključivo o bosanskohercegovačkoj strani. BiH mora provesti dodatne reforme i ispuniti uvjete, poručila je u Valentina Superti koja će biti glavna pregovaračica EU.

Podsjećamo, BiH je odlukom Europskog vijeća iz ožujka ove godine dobila suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora. Nakon toga je u zemlji došlo do nove političke krize pa još nije formiran pregovarački tim niti usvojen pregovarački okvir. Ured predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u utorak je u Sarajevu organizirao konferenciju kako bi se potvrdile obveze koje treba ispuniti. Konferencija je okupila visoke dužnosnike na svim razinama vlasti u BiH, predstavnike Europske komisije i šefove timova za pregovore o članstvu u Europsku uniju iz zemalja regije u cilju informiranja donositelja odluka svih razina vlasti u BiH te predstavljanja obveza koje predstoje u procesu pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Borjana Krišto

Pročitajte više: BiH je konačno dobila status EU kandidata a šta za nas


EU spremna za BiH, je li BiH za EU?

Krišto je u svom obraćanju naglasila da se uz puno poštivanje postojećeg mehanizma korodinacije, ustavne strukture i nadležnosti unutar svih razina vlasti može doći do rješenja koja su potrebna za europski put.

“Svakodnevno se kroz različite forme i načine upoznajemo o pregoravaračkom procesu u cjelini, pristupamo pregledu pravne tekovine EU, pokrećemo procedure, vršimo pregled i izradu pregovaračke strukture i pristupili smo u ovom trenutku procesu imenovanja glavnog pregovarača i tima za pregovaranje”, rekla je Krišto. Podsjetila je da je BiH odlukom Evropskog savjeta o otvaranju pregovora ostvarila istorijski iskorak kada je riječ o procesu integrisanja u EU.

Direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i glavni pregovarač u ime EU za BiH, Valentina Superti, istaknula je da je poruka iz Brisela da su vrata EU otvorena za BiH.

“Komisija je spremna da izvjesti o napretku BiH i ispuni sve nephodne korake prema zemljama članicama u svako vrijeme”, rekla je Superti. Istaknula je da je neophodno da zemlja pokaže konkretne rezultate na preostalim koracima tijekom ljeta.

Valentina Superti

Nema prečaca, put do ciljeva je zajedništvo

Kad je riječ o procedurama koje je neophodno poduzeti paralelno sa reformskim procesima, Superti je navela da se zemlja treba pripremiti za skrining, odnosno sesiju pitanja i odgovora o pravnim tekovinama EU, te da je ostalo da se usaglasi datum održavanja takve sesije. Nakon toga slijedi faza bilateralnog skrininga u okviru kojeg se očekuje da zemlja predstavi svoju usaglašenost sa EU pravnom tekovinom.

“Za bilateralni skrining moraćete se priprimiti da predstavite svoje informacije. Kada je riječ o internoj organizaciji moraćete imenovati operativnog glavnog pregovarača i pregovarački tim koji imaju jasan politički mandat”, poručila je Superti.

Podsjetila je kako su konkretne obveze usvajanje zakona o sudovima, o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o zaštiti osobnih podataka kao i o kontroli granica, a uz to se mora usvojiti i državni proračun za 2024. što zbog političkih nesporazuma u zemlji još nije učinjeno. Istaknula je i potrebu za reformama koje bi omogućile BiH uključivanje u Plan rasta za zapadni Balkan.

“Svjesna sam da nema prečica niti brzih putova, no uz zajednički rad i jačanje međusobnog povjerenja uvjerena sam kako možemo ostvariti zajedničke ciljeve”, kazala je Krišto.

Foto: Vijeće ministara BiH

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...