BiH je konačno dobila status EU kandidata a šta za nas građane to znači?

Kad su jučer u Briselu čelnici EU konačno potvrdili odluku Vijeća za opće poslove EU čime je zvanično objavljena vijest da je Bosna i Hercegovina u četvrtak i službeno dobila status zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, u ovoj zemlji je ta odluka dočekana s velikom rezigniranošću. Nigdje slavlja, kolona razdraganih građana BiH na ulicama gradova širom BiH koji su sretni i zadovoljni dočekali odluku koju smo čekali dvije pune decenije. Zašto je ova odluka dočekana nijemo, bez velike pompe i šta ona ustvari znači za građane i građanke Bosne i Hercegovine?

Dug je bio put ka kandidatskom statusu BiH

Da se vratimo malo kojih desetak godina untrag i prisjetimo se šta je sve prethodilo jučerašnjoj odluci. Prije 14 godina, 16. juna 2008. u Luxemburgu je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju SPP, koji je uspostavio okvir za implementaciju pravnih, administrativnih, institucionalnih i ekonomskih reformi koje će BiH približiti EU. Tako je uspostavljen prostor slobodne trgovine između EU i BiH, što je u velikoj mjeri olakšalo trgovinu između BiH i EU, kao našeg glavnog trgovinskog partnera. Uvođenjem bezviznog režima za građane i građanke BiH15. decembra 2010. otvoren je značajan put BiH ka procesima evropskih integracija. Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, trebalo je sačekati sedam godina da on zvanično i stupi na snagu 1. juna 2015., čime su značajno povećane obaveze vlasti u BiH, naročito u sferi trgovinskih pitanja u odnosu na važeće propise iz EU. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podnijelo je 15. februara 2016. zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji Predsjedništvu Vijeća EU, nakon čega je u decembru 2016. godine, Evropska komisija poslala BiH detaljan Upitnik vezan za ispunjavanje uvjeta za dobivanje statusa zemlje kandidatkinje u EU.

Evropska Komisija je u oktobru ove godine uputila zvaničnu preporuku državama članicama EU da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje. Tu je preporuku pratio opsežan spisak sa jasno i precizno navedenih 14 uvjeta koje naša zemlja mora ispuniti unutar oblasti prava i borbe protiv korupcije, kako bi se uskoro našla u zajednici zemalja članica EU.

Slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon je najzaslužnija za lobiranje za BiH

Preporuka koja je data našoj zemlji od strane evropskih ministara nije dobijena samo zato što mnogi u ovoj zemlji misle da smo je konačno i zaslužili. A jesu li je svojim zalaganjem i trudom zaslužili naši političari? Ne, nisu. Pa, šta se onda desilo te se situacija okrenula u našu korist? Odgovor na to pitanje potražili smo od naše političke analitičarke Ivane Marić, koja nam je objasnila zbog čega je BiH konačno ovih dana dobila status zemlje kandidatkinje u EU.

Ivana Marić

Domaći političari pokušavaju i ovaj put zavarati građane BiH pričom da su baš oni zaslužni za dobijanje statusa zemlje kandidatkinje. Međutim, mi moramo biti svjesni da je jedini razlog zbog kojeg nam je EU dozvolila taj status aktuelna geopolitička situaciju u svijetu i agresija Rusije na Ukrajinu. Na ovaj način EU je željela označiti svoju teritoriju i jasno Rusiji pokazati neupitno opredjeljenje BiH za ulazak u EU. Ovaj potez iz Brisela je bilo neophodno napraviti zbog čestog koketiranja predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika sa Rusijom i njihovim predsjednikom Putinom. Ali pored toga, mi u BiH za ovaj status možemo zahvaliti i lobiranju prvenstveno Slovenije, ali i Hrvatske“, naglasila je Ivana Marić.

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije i nekadašnja poslanica u Evropskom parlamentu, žena koja je svesrdno godinama lobirala u Briselu da se BiH dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, jučer je izjavila da je ponosna na donesenu odluku i čestitala je građanima BiH pozdravivši odluku o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Za TV N1 danas je izjavila:

Veoma sam ponosna da je Slovenija i cijela slovenačka politika u ovom slučaju pokrenula usklađenu i važnu inicijativu za dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Građanima Bosne i Hercegovine iskreno čestitam – to je jedan veliki i važan korak za državu i za njene građane na putu do članstva u Evropskoj uniji”.

Tanja Fajon

Treba li podsjetiti naše građanstvo da je upravo Tanja Fajon, dugogodišnja prijateljica ove zemlje, jedna od najzaslužnijih ministrica zemalja EU koja je godinama nesebično lobirala da BiH jučer i konačno dobije odveć zasluženi status zemlje kandidatkinje. I opet su žene bile presudan i odlučujući faktor u realizaciji jedne od ključnih političkih odluka u historiji ove zemlje.


Pročitajte više: Ivana Marić: Ako žene žele bolji položaj u politici, ali i biznisu, onda se moraju za njega i izboriti!”


A šta za građane BiH znači ovaj status?

No, kad se nismo umjeli ni pošteno obradovati jučer ovoj krucijalnoj odluci za našu zemlju, znajući u kako nefunkcionalnoj i nesistematičnoj, posve dezorganiziranoj državi živimo, znamo li ustvari šta za nas ova odluka znači i šta nam je činiti? Ne nama, građanima, nego našim političarima, pitali smo Ivanu Marić za mišljenje.

Dobijanjem statusa kandidata u BiH se neće ništa promijeniti ukoliko naši političari nastave dosadašnju praksu. Za tri godine BH vladajuće strukture nisu ispunile niti jedan od 14 uvjeta koje je EU postavila za napredovanje na putu ka EU. To nisu samo uvjeti za članstvo u EU, to su sve uvjeti za uspostavljanje boljeg, funkcionalnijeg i poštenijeg sistema. Međutim, upravo to su razlozi zbog kojih političari i odbijaju usvajanje Zakona o borbi protiv korupcije, uspostavljanje pravne države, reguliranje javnih nabavki i mnogih drugih zakona koji bi znatno otežali korupciju i organizirani kriminal, a povećali izvjesnost kažnjavanja, što sada nije slučaj. Prethodna vlast za posljednjih osam godina nije uradila ništa, tako da neće biti teško postići poboljšanje u odnosu na to. Prema atmosferi koja vlada među vladajućim strankama i onome što trenutno obećavaju, možemo čak očekivati i malo više od minimuma“, izjavila je Marić.

I na koncu balade, u ovoj možda najtežoj postratnoj egzistencijalnoj krizi, ostaje pitanje kako ćemo prenebregnuti sve ove nagomilane probleme i odsustvo svake logične i pragmatične političke akcije i ispuniti zadaću koju smo jučer zvanično i dobili. Čuvši u utorak da ćemo zvaničnu potvrdu ove odluke dobiti jučer u Briselu, prvo čega sam se u tom trenu prisjetila bio je onaj zaboravljeni i odveć izlizani vic od prije dobrih 19 godina, kada smo se smijali Muji koji je prepričavao Hasi svoje dogodovšite iz Brisela, kad je čuo da je BiH ušla u EU i postala zvanična zemlja članica Evropske Unije. Haso se tad Muji pohvalio da je BiH ušla u EU, a njemu će ti Mujo iz Brisela na to: “E, moj Haso oni nas primili u EU, a evo su ti sad svi počeli izlaziti iz te EU, prvo Englezi, pa Francuzi, evo sad i Švabe hoće napolje.” Ostatka vica starog 19 godina se više ni ne sjećam, ali valja priznati da se dijelom vic već obistinio sa Brexitom prije dvije godine. Kako li će se stvari dalje dešavati u ovom tamnom balkanskom vilajetu ostaje da se vidi. Pa, ko preživi pričaće. Ili ćemo u međuvremenu neki novi vic smisliti…

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...