BiH korak bliže EU. Pregovori bi mogli biti otvoreni u ožujku

Bosna i Hercegovina je napravila određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku mogli donijeti odluku o otvaranju pristupih pregovora, poruka je s neformalnog sastanka predsjedateljice Vijeća ministar BiH Borjane Krišto s ministrima za europske poslove država članica EU-a.

Prije početka sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri za vanjske ili europske poslove država članica, održan je radni doručak na kojem je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Krišto izvijestila o tome što je sve zemlja poduzela kako bi se približila svom cilju otvaranja pristupnih pregovora.

Nada u otvaranje pregovora

Jedna od točaka dnevnog reda Vijeća za opće poslove jest priprema za predstojeći sastanak na vrhu čelnika EU-a koji će se održati 21. i 22. ožujka i na kojem bi mogla biti donesena odluka o početku pregovora s BiH ako izvješće Komisije bude pozitivno.

“Pripremamo izvješće za zemlje članice prije sastanka Europskog vijeća u ožujku o putu BiH prema EU-u. Radimo na tome da se riješe otvorena pitanja i nastave reforme”, poručio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, koji je također bio na neformalnom radnom doručku.

Hrvatska državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, koja predstavlja Hrvatsku na Vijeću za opće poslove, izrazila je nadu da će Europsko vijeće donijeti odluku o otvaranju pregovora s BiH.


Pročitajte više: Ne znate kako do EU financijske potpore? Imamo rješenje!


Podrška iz Hrvatske

“Za Hrvatsku je vrlo važno da čelnici na svom samitu u ožujku razgovaraju o proširenju sukladno zaključcima sa samita u prosincu. To je osobito važno za Bosnu i Hercegovinu i mi se doista nadamo da će čelnici donijeti odluku o otvaranju pregovora”, rekla je Metelko Zgombić.

Ona je rekla da je predsjedateljica Krišto detaljno izvijestila sudionike sastanka o svim aktivnostima koje tamošnja vlada poduzima u zadnje vrijeme.

“Uvjereni smo da će čelnici moći donijeti odluku o otvaranju pregovora”, rekla je.

Austrijska ministrica za europske poslove Karoline Edtstadler rekla je da treba iskoristiti postojeći zamah i da je odluka o otvaranju pregovora apsolutna potrebna.

“Mislim da je to apsolutno potrebno, posebice s obzirom na činjenicu da se nalazimo u potpuno promijenjenom svijetu i da jednostavnom moramo iskoristi ovaj zamah”, rekla je Edtstadler.

Krišto: Napredak BiH je evidentan

Krišto je, prema priopćenju iz njezina ureda, rekla da je napredak njezine zemlje evidentan.

“Evidentan je rad i napredak naše zemlje po pitanju europskog puta. Napredak ostvaren tijekom 2023. godine nastavljen i u 2024. godini ubrzanom dinamikom”, rekla je Krišto.

Naglasila je kako je Vijeće ministara BiH postiglo značajne pomake na ispunjavanju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta.

Ona je u kontekstu zakonodavne reforme istaknula da osobit značaj imaju izmjene i  dopune izbornog zakona kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvaća implementaciju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava za što su svi potpuno opredijeljeni, ali i druge popravke koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa.

Istaknula je kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može osigurati dugoročnu sigurnost, stabilnost te poboljšati odnose u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Hina

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...