Bila je ovo izvrsna poslovna godina u kojoj smo započeli s projektom Women in Adria BiH

Kad smo u maju ove godine, nakon višemjesečnog planiranja, započeli sa radom našeg portala Women in Adria BiH, nismo mogle ni sanjati kakvu ćemo sjajnu pozitivnu poduzetničku avanturu započeti. Na kraju ove godine, posljednjeg radnog dana, kad pišem ove retke, ne mogu da se ne prisjetim našeg stidljivog početka i divnog poduhvata u koji se pretvorila ova naša poduzetnička avantura.

Regionalno umrežavanje poduzetnica je nužno rješenje za uspjeh svih nas

Kada je prije desetak godina pokrenula ovaj projekat Women in Adria u Hrvatskoj Ivana Matić je željela prevashodno učiniti nešto produktivno i pozitivno za žene u poduzetništvu vidjevši da im manjka sistemska državna potpora u Hrvtaskoj. Projekat je naišao na sjajnu podršku među ženama poduzetnicama u Hrvatskoj i godinama su hrvatske poduzetnice vjerne članice projekta Women in Adria, koje za njih pored uobičajene poslovne edukacije nudi i zanimljiv, personalizirani sadržaj vezan za edukaciju iz poslovnog upravljanja, od upravljanja ljudskim resursima do administrativne i pravne, tehničke i metorske podrške. Posljednje dvije godine, otkako je Covid pandemija promijenila naše živote i naše karijere, svi su pohitali u žensko poduzetništvo, od raznih investitora i financijera, do NGO organizacija raznih vrsta i opredijeljenja. Tako smo odjedanput, gotovo preko noći, postali zasićeni sadržajem koji se nudio ženama u poduzetništvu, od konferencija, radionica, predavanja, mreža, monitoringa…svega i svačega je u toj korpi prepunoj raznih ponuda bilo naslagano.

No, kako to moj profesor sociologije jedanput kolegi na ispitu reče, kad je ovaj okolišao pričajući sve ono što nije imalo veze s ispitnim pitanjem: “Puno priče, malo sadržaja!”. Svjedočimo medijskoj potjeri ka ženama poduzetnicama, koje njima na terenu u biti ne donose ništa pretjerano novo niti korisno. Niti im na bilo koji način pomaže da rješe nedoumice u svom poslovanju i unaprijede ga bez prevelike halabuke, nastojeći izbalansirati svoj hektični poslovni život, koji vrlo često biva krojen prema matrici 24/7. I te vam žene na terenu naprosto nemaju kad dolaziti ni na besplatne radionice, ni na konferencije, ni predavanja bilo koje prirode, jer naprosto nemaju kome ostaviti komad svog posla tih sat, dva ,tri koliko bi bile odsutne i ne uspijevaju se izvući iz tog poslovnog žrvnja koji ih svakodnevno melje.

I u takvoj vrlo škakljivoj post Covid atmosferi, u godini punoj raznih izazova, moja kolegica Vanja Spaho i ja pokrenusmo cijelu ovu regionalnu poduzetničku mrežu u BiH i krenusmo u našu poduzetničku avanturu. I kako moja kolegica Vanja Spaho reče: “Promjene u načinu poslovanja i digitalizacija su bili za neke firme razlog zatvaranja, jer nisu mogli ili nisu znali kako da se preusmjere. Suprotno tome ovaj težak period je natjerao mnoge da budu inovativni i postanu poduzetnici”.

Vanja Spaho

Žensko poduzetništvo je ekosistem koji raste

Na kraju polugodišnjeg iskustva možemo reći da smo ponosne što smo postavile temelje jedne vrlo složene potpore ženskom poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Onakve kakvu žene poduzetnice zaslužuju, bez previše uvijanja, šarenih laža, ogromnih mašni na paketima u kojima nemate nikakvog svrsishodnog sadržaja.

Žensko poduzetništvo je u u ovoj zemlji, potpuno u sjeni, polako bilježilo određeni stepen rasta u odnosu na prethodne godine. Mnoge poduzetnice su pronalazile načine da održe svoje firme uprkos teškim iskušenjima, a neke žene su se ohrabrile na nove poduzetničke korake“, rekla je Vanja.

I kako to marketinški magovi vole reći “Trebate iskoračiti izvan kutije da biste znali kakav sadržaj u njoj fali”, tako smo se Vanja i ja otisnule na naše poslovne bosansko-hercegovačke putešestvije. Putovale smo, razgovarale sa ženama poduzetnicama, i onim velikim i malim, pitale ih kako su, šta im treba, kakva im vrsta edukacije nedostaje, što bi željele, a što ne…

Women in Adria je svojom misijom regionalnog povezivanja poduzetnica i korporativnih poslovnih žena prepoznala trenutnu situaciju u našoj zemlji i krenula sa širenjem svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i šire. Posebno sam ponosna što imam ulogu u sklopu aktivnosti Women in Adria BiH, jer sam imala priliku ove godine upoznati puno sjajnih žene koje doprinose privrednom razvoju u našoj zemlji. Organizacijom niza događaja na cijeloj teritoriji smo uvidjeli stvarno stanje i potencijal ženskog poduzetništva. Naša želja je da kroz edukacije i zanimljive sadržaje, koje su zaista potrebne poduzetnicama za njihov razvoj, osnažimo njihovu motivaciju za dalje korake i ohrabrimo potencijalne poduzetnice da pokrenu svoje nove projekte. Nakon ovogodišnjeg iskustva na terenu dodatno ćemo regionalnim uvezivanjem otvoriti mogućnost razmjene iskustava i stvoriti pretpostavke za poslovna udruživanja u regiji“, otkrila je Vanja.

Godina koja slijedi donosi nove, još kvalitetnije i atraktivnije sadržaje

Nastavljajući već započete edukativne aktivnosti Women in Adria BiH tim planira mnoštvo zanimljivog sadržaja za narednu godinu. Ivana Matić, osnivačica i direktorica Women in Adria poslovne regionalne mreže za poduzetnice izjavila je: “Oduševljena sam ženama u BiH. Poduzetnice i managerice Bosne i Hercegovine ne znaju za riječ “ne može se ovdje”, već šute i rade na boljoj budućnosti svoje djece i zaposlenika. Veselim se njihovom umrežavanju sa ženama iz regije u sklopu našeg Networka. Imamo divne partnere u BiH i vjerujem da će ih u 2023. biti još više, da će prepoznat naše nastojanje da obogatimo programe za žensko poduzetništvo. Planovi su nam ambiciozni i jedva čekam da krenemo u ralizaciju u Novj godini”.

Ivana Matić

Ono što svakako želimo posebno istaći od planiranih aktivnosti je Women in Adria Članski program za poduzetnice, koji će omogućiti našim članicama brojne pogodnosti unutar programa koji će organizirati Women in Adria tim, a o kojem ćemo vas na vrijeme informirati. Biće tu različitih i online edukacija i edukacija “uživo” u brojnim gradovima BiH, biće tu sadržaja kojim ćemo se pobrinuti da se nakon edukacije o aktuelnim zdravstvenim temama pošteno odmorite i relaksirate u prelijepim spa centrima širom BiH, potom ćemo za vas organizirati i neke tematske konferencije, radionice…Sve u skladu s vašim potrebama koje smo prikupile u razgovoru sa brojnim poduzetnicama širom BiH.

Ove godine smo pokrenuli odličan program za poduzetnice, naš Women in Adria Akcelerator, koji im pomaže da konačno postanu direktorice koje se bave razvojem biznisa, a ne da se gube dragocjeno vrijeme baveći se operativnim poslovima. Akcelerator je online program, u kojem imamo i predavačice iz BiH i to je konačno ostvarenje našeg cilja da regionalno povežemo poduzetnice iz Hrvatske i BiH. Pripremamo još jedan program za sljedeću godinu o kojem ćete ubrzo moći više saznati. U našem Women in Adria Networku svakodnevno razmjenjujemo iskustva i rastemo i osobno i poslovno i jedva čekam da nam se pridruže i žene iz BiH“, poručila je Ivana Matić.

Nagrade najboljim poduzetnicama BiH u 2022.

“Godinu završavamo uspješno za relativno kratak period uz sjajne partnere koji nas prate, što je nama najbolji motiv da nastavimo u još boljem ritmu slijedeće godine. Želim čestitati Novu godine i sve praznike dragim ženama koje prate ono što radimo, bile one poduzetnice ili ne, sa dubokim uvjerenjem da će sljedeća godina biti mnogo bolja nego ova koju ispraćamo”, poručila je Vanja Spaho.

Sretnu i uspješnu Novu 2023. godinu vam želimo. Neka vas prati dobro zdravlje, sreća i ljubav, i još bolji poslovni uspjesi.

Vaš Women in Adria BiH tim: Ivana, Vanja i Anisa

Photo: Women in Adria/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...