Sljedeći Business Networking Breakfast je u Bihaću, 23.11.22. u hotelu Emporium

Sljedeća stanica na kojoj organiziramo još jedan u nizu Business Networking breakfast posvećen umrežavanju poduzetnica u regionalnoj poduzetničkoj mreži Women in Adria BiH, pod nazivom Ljudski resursi za male poduzetnike”, biće u Bihaću 23.11.2022., a održaće se u hotelu Emporium.

Ljudski resursi su ključni faktor poslovanja firmi

U današnjem vrlo dinamičnom i turbulentnom društvenom okruženju poslovna klima postala je usijana do maksimuma izdrćljivosti od silnih izazova uvjetovanih globalnim i regionalnim političkim krizama, praćena vrlo dinamičnim zbivanjima na privrednoj sceni. U takvim kriznim situacijama ljudski resursi su postali jedno od ključnih pitanja poslovanja ali i opstanka svake firme. Svakodnevno svjedočimo sve većim izazovima u pronalaženju kvalitetih zaposlenika, pa je proces pronalaženja idealnog zaposlenika postao noćna mora svakog poslodavca. Kako da privučete i zadržite najbolje kandidate za posao? Kkao na najbolji način iskoristiti tržište rada? Šta možete očekivati od Agencija za zapošljavanje? Na koji način one mogu pomoći u rješavanju vaših gorućih problema vezanih za nedostatak radne snage?

Sve su ovo pitanja za koje “mali poduzetnici” vrlo često nemaju odgovore zbog toga što nemaju dovoljno znanja ni vještina kako upravljati ljudskim resursima unutar svoje organizacije, kako posložiti poslovnu organizaciju unutar svog poslovnog tima, niti iskustava kako rješiti glavne probleme s kojima se svakodnevno sve više suočavaju. To je razlog zašto svakodnevno sve više susrećemo frustrirane i nezadovoljne poduzetnike i poduzetnice, koji ne mogu pronaći adekvatno osoblje, s jedne strane zbog sve većeg deficta kvalitetne radne snage, a s druge i zbog neadekvatne obučenosti, znanja i vještina radne populacije koja nam je na raspolaganju na lokalnom tržištu rada.

Zbog toga vas pozivamo da nam se pridružite na našem prvom Networking breakfastu u Bihaću na koji vam dovodimo stručnjakinju za ljudske resurse, Ivanu Zeljković, projektnu koordinatoricu u Kolektiv doo (MojPosao.ba), najvećoj privatnoj agencija za zapošljavanje u BiH, s kojom ćete moći prodiskutirati o ključnim temama vezanim za trenutno stanje na tržištu rada u BiH.

Ivana Zeljković

Nakon dugogodišnjeg iskustva u javnom sektoru na različitom pozicijama od kojih je jedna HR menadžer u ministarstvu Ivana Zeljković prešla je u privatni sektor kako bi mogla da ostvari svoje potencijale, bilo da se radi o HR industriji ili pomoći drugim ženama da ostvaruju svoje ambicije, a samim tim i potencijale. Ivana je pravnica, NLP master coach, trener za PCM kao i trener GET Ahead metode, koja je namijenjena ženama poduzetnicama, a uvijek se zanimala za procese digitalizacije procesa koji bi pomogli i rezultirali pristupu jednakih prva za sve. Okušala se i kao CEO u jednoj domaćoj firmi koja se bavi projektnim menadžmentom, a nakon toga je odlučila raditi i u korporacijskom okruženju i na taj način obogati svoje radno iskustvo. Bila i šef i zaposlenik i u javnom i u privatnom sektoru, a sada je već nekoliko godina u firmi, koja je vodeća firma za posredovanje u zapošljavanje, u poziciji je da sagleda sve izazove tržišta rada. 

Kako pronaći uposlenike preko Agencija za zapošljavanje?

Jedan od ključnih problema u našoj zemji je i kako pronaći idealnog zaposlenika u populaciji nezaposlenih osoba. Stoga je Ambasada Švedske, uz podršku Svjetske banke, produžila do aprila 2024. trajanje projekta koji je pokrenut u julu 2020. „Podrška nezaposlenim osobama kroz usluge privatne agencije za zapošljavanje“?.

Ovaj projekat provodi Kolektiv d.o.o. zajedno sa Svjetskom bankom i raspisali su Javni poziv MojPosao.ba – Poziv nezaposlenim ženama za učešće na projektu, na koji mogu da se prijave sve žene, bez obzira na starosnu kategoriju/dobnu grupu i koje su dugoročno nezaposlene (duže od 12 mjeseci) kao i žene koje su nezaposlene i primile su socijalnu pomoć u zadnjih 18 mjeseci.

Usluge ovog Projekta osiguravaju sve što je potrebno da se kandidati adekvatno pripreme i razviju i unaprijede svoje vještine i znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. U sklopu aktivnosti planirane su obuke i edukacije o procesima potražnje posla, besplatno savjetovanje i spajanje sa poslodavcima te obuka kod poslodavca za ponuđeni posao. I sve usluge unutra ovog Projekta su besplatne. U prethodnom periodu ovaj Projekat je koristilo preko 3000 osoba, od kojih se zaposlilo oko 1000 osoba kod više od 100 poslodavca. Mi trenutno radimo se promociji Projekta na terenu, pa ćemo tako i u Bihaću u direktnim susretima sa ženama poduzetnicama prezentirati usluge ovog Projekta“, pojašnjava Ivana Zeljković.

Podrška koje poslodavci mogu očekivati u ovom Projektu je u sljedećemi oblastima:

  • Posredovanje, odnosno povezivanje poslodavaca sa tražiteljima posla s ciljem zapošljavanja, a kroz različite usluge kao što su regrutacija, predselekcija relevantnih kandidata ili  pretraga biografija;
  • Sufinansiranje obuke za posao;
  • Savjetovanje poslodavaca na temu potražnje radne snage u skladu sa mandatom Projekta.

Ivana nam poručuje da ćemo razgovarati o trenutnim trendovima i izazovima na tržištu rada, kao kako pronaći i zadržati željenog zaposlenika. Također će s vama podijeliti iskustvo šta poslodavci i posloprimci očekuju jedni od drugih i koji su sve rezultati do kojih se došlo u istraživanju koje je provedno od strane Svjetske banke nakon prve faze projekta „Podrška nezaposlenim osobama kroz usluge privatnih agencija za zapošljavanje“.

Kolektiv d.o.o. (MojPosao.ba) je privatna agencija za posredovanje u zapošljavanju koja na području Bosne i Hercegovine postoji i uspješno posluje duže od dvadeset godina. 

Kolektiv nudi usluge posredovanja u zapošljavanju, savjetovanje i informisanje nezaposlenih osoba i poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja,  organizuje osposobljavanje i obrazovanje nezaposlenih lica, ali i profesionalno usmjeravanje, informisanje i savjetovanje stručnih kadrova. Kolektiv aktivno učestvuje u društveno-odgovornim kampanjama i projektima koji se bave pitanjem poboljšanja uslova na tržištu rada. Kolektiv sarađuje sa preko 35.000 poslodavaca i 500.000 posloprimaca.

23.11.2022. godine u periodu od 10:00 do 15:00 sati savjetnike Projekta možete pronaći u  Bihaću u TC Bingo.

Photo: Kolektiv.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...