Ćetenija – naša tradicionalna poslastica koju možete napraviti sami

Zima je posebna draga ljudima koji vole ćeteniju i druženja. Ćetenija je jednostavna u sastojcima, ali komplikovana u izradi. Potrebno je više pari ruku da se šećerno tijesto provuče kroz prženo brašno. Pored toga što je jako ukusna, ćetenija povezuje ljude jedne s drugima što daje posebnost ovoj zimskoj poslastici.

Ćetenija je mnogo više od poslastice

Jedan od najboljih načina za očuvanje tradicije i kulture jeste i kuhanje tradicionalnih jela, jedan od takvih jela i poslastica je ćetenija koja se služi uz kafu gostima. Ćetenija se priprema zimi kako bise prženi šećer, koji se iznese vani, ohladio i zgusnuo. Nekada se ova poslastica prirpemala na sjelima uz pjesme, a mladići bi zajedno s djevojkama pazili na šećer koji se hladi. Ćetenija je bila spoj ljubavi između dvoje ljudi.
Čuvajte tradiciju i pripremite ove zime ukusnu poslasticu koja će vam vratiti sjećanja na stara vremena. U nastavku vam donosimo pripremu i proces pravljenja ćetenije.

Priprema:

1 kg šećera
malo više od pola šoljice limunovog soka
3.5 šoljice vode
1 kg uprženog brašna (brašno upržiti u rerni, dok ne poprimi blago žućkastu boju, zatim ga prosijati)

Šećer staviti u šerpu, preliti s limunom i vodom i staviti na šporet da proključa.
Ostaviti da ključa sve dok ne poprimi crvenkastu boju. Da biste vidjele da li je gotovo, u šoljicu stavite hladnu vodu, zatim dodajte malo šećerne smjese. Ako se stvrdne u vodi gotovo je.
Naspite ulja u tepsiju i prebacite smjesu sa šećerom. Iznesite tepsiju vani, da se brze ohladi. Zbog toga se ćetenija i pravi zimi i to na minusu. Kašikom miješati da se što prije ohladi, zatim namašćenim rukama se izvadi ohlađeni šećer, te se valjajući u rukama oblikuje valjak, pa se presavija dok ne postane lako za raditi i od njega se napravi kolo(obruč)
Zatim se postavi sofra(sinija), malo se zagrije uprženo brašno i kolo od šećera se stavi na brašno. Bitno je da prostorija nije topla, da bi se ćetenija mogla bolje oblikovati. Okolo sofre se okupi više žena. Kolo se pomalo posipa brašnom, okreće u krug i prebacuje. Tako se okreće sve dok se ne pođe končati i okreće se dok se skroz ne iskonča. Iskončana ćetenija se izreže na komade i servira na tanjire. Može se čuvati nekoliko dana u frižideru, na sobnoj temperaturi se topi. U zamrzivaču se može dugo čuvati odložena u kutiju.

Bosanska poslastica ćetenija

Photo: Freepik

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...