Čokoladna torta: recept za najsočniju, najkremastiju i najfiniju ikada!

Čokoladna torta prvi je izbor mnogih ljudi kada su u pitanju slastice. Ukusna čokolada pored divnog ukusa, pomaže našem organizmu budući da sadrži triptofan koji rezultira povećanje serotonina što može objasniti zašto se osoba može osjećati sretnije, smirenije ili manje tjeskobno nakon što pojede komad čokoladne torte (serotonin).

Prilikom pečenja, čokolada daje posebnu strukturu zbog masti koje sadrži i upija vlagu zbog čega su čokoladne torte izuzetno sočne i ukusne.

Bilo da slavite rođendan, godišnjicu ili jednostavno, čokoladna torta je savršen desert za svaku priliku. Postoji toliko mnogo različitih načina za pripremu čokoladne torte, a mi vam donosimo recept za najsočniju, najkremastiju i najfiniju čokoladnu tortu ikada!

Potrebni sastojci za čokoladnu tortu:

Kora:

  • 8 jaja
  • 200 grama sećera
  • 200 grama putera
  • 200 grama čokolade
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 ml čokoladnog mlijeka

Krema:

  • 1 litar vrhnja za šlag
  • 400 grama čokolade

Pročitajte više: Sočna čokoladna kraljica za istinske čokoladokusce



Priprema:

  1. Počnite od pripreme kore, prvenstveno zagrijavanja pećnice koju ćete upaliti da se grije na 180 C.
  2. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke pjenasto umutite i ostavite sa strane, a žumanjke, također, dobro umutite sa šećerom da budu pjenasti. Masi sa žumanjcima dodajte puter i čokoladu koju ste prethodno istopili na niskoj temperaturi.
  3. Čokoladnoj smjesi potom dodajte suhe, prosijane sastojke – brašno i prašak za pecivo.
  4. Nakon što dobro sjedinite smjesu malo po malo dodajite pjenu od bjelanjaka i lagano miješajte drvenom špatulom kako bi tijesto ostalo vazdušasto.
  5. Koru izlijte u kalup promjera 26 cm, obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 180 C. Koru dobro ohladite i prelijte čokoladnim mlijekom.
  6. U veću šerpu izlijte litar vrhnja i dodajte mu 400 grama izlomljene čokolade. Kremu otopite na laganoj vatri i miješajte sve dok ne provri.Kremu izlijte vrelu na koru i ne brinite zbog tekućeg stanja jer će se stisnuti tijekom hlađenja.
  7. Čokoladnu tortu ostavite u frižideru preko noći, a potom je ukrasite po želji. Servirajte uz sladoled od vanilije.

Prijatno!

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

dnevnik poduzetničkih grešaka

Poduzetnica podijelila svojih 10 grešaka koje ne želi ponoviti

Danas poslovna anđelica, a nekad početnica u poduzetništvu koja je - vjerovali ili ne - griješila. Kristina Miklavčić više od 15 godina radila je u...