Nakon ovog doručka spremne ste za cjelodnevni đir po Splitu

Ogroman je Split grad! Najveći u Dalmaciji i drugi najveći u Hrvatskoj. Velik je zalogaj uzeti si kao zadatak obići ga što je više moguće u jednome danu, baš je zato bitno da idete spremni – punog želuca! Nije bez razloga rečeno da je doručak najvažniji obrok u danu. On nam daje energiju za cijeli dan. Pa kad vas put nanese u Split, nemojte preskočiti doručak. A kamo na doručak u Splitu? Ravno u Dujkin dvor! Preskočiti doručak u Dujkinom dvoru ne bi ti bila samo šteta, bio bi to naprosto grijeh.

Doručak u Splitu – napunite srce i želudac u Dujkinom dvoru

Dujkin dvor nije tek obična konoba. Nije ovo samo gastronomski, već kulturno-turistički projekt. Svojim gostima imaju za ponuditi puno više od tanjura ukusne hrane. Kao pravi ugostiteljski i turistički znalci, Jelena Tabak i njezin tim nude doživljaj, nude iskustvo. To je nešto što nema cijenu. Tako u Dujkinomu dvoru svaki griz ima posebnu čar jer ova konoba, smještena pored ribarske lučice Matejuška, ima svoju priču.

A priča o Dujkinom dvoru priča je o povijesti Splita i duboko je protkana venama svakog Splićanina. To je jedna od onih priča koje ostanu uvijek u pamćenju i koja mjesto na kojem si tek usputni prolaznik i ‘običan’ turist učini pomalo tvojim, dragim i srcu bliskim. Još kad se poveže s dobrom hranom – recept je to za uspjeh. Ipak ljubav ide kroz želudac.

A kako glasi priča, legenda o Dujki, Splitu i Matejuški? Pa, možemo ju početi onako klasično – nekoć davno, prije mnogo, mnogo godina na Maejuški, ribarskoj luci koja se nalazi između nove i stare splitske rive, živjeli su težaci i ribari. Mjesto je to gdje izviru ljekoviti izvori sumpora, zbog kojih je Dioklecijan i sagradio svoju palaču.


Pročitajte više: Zdravi doručak sa smrčcima za naporan radni dan!


Dujka je dio identiteta Splita

Boravio je tamo i Roko Ljubica, zvani Balauska, sin konopara koji je od prvih dana bio dio ribarskog svijeta. Radio je konope za ribare, prao brodove i pomagao oko ulova. Roko je imao svoju ljubav – Dujku Bašić, zvanu Cicela (Cicibela). I ona je, kao i Roko, živjela u siromaštvu.

Kada su Dujki umrli roditelji, ostala je i bez krova nad glavom. Tada je Roko pronašao jedan stari ribarski brod i stvorio mjesto za njih. Nije Dujka htjela u njegovu ”kuću” prije nego li se vjenčaju. Tako su se vezali jedno za drugo pred Bogom 1903. godine. Sve što je Roko Dujki mogao ponuditi bila je njegova ljubav i brodica koju je pretvorio u dom. U čast svoje voljene, nazvao je brod ”Dujkin Dvor”.

I tako su živjeli, u staroj gajeti, vezanoj u mandrač Matejuške – u siromaštvu, ali u ljubavi i slozi. S njima je živjela kujica Belina koja im je bila poput djeteta. Prvo bi jela Dujka pa Belina, a tek onda Roko. Njihova priča dio je splitskog identiteta. Opjevana je, postavljena je na daske koje život znače, a konobom “Dujkin dvor” upisana je i u gastronomsku kartu Splita.

Dujka i Roko živjeli su više gladni nego li siti, ali zato konoba koja je nastala na temeljima njihove ljubavi obiluje svime. I tko god u nju kroči ne može otići nikako drugačije negoli puna srca i želuca. Tako smo otišle i mi. Započele smo dan pričom o ljubavi, skupile energije za čitav dan koji je pred nama, najele se, napojile i bile spremne za đir. Ljubav zaista ide kroz želudac, a Split i Dujkin dvor ne možete ne voljeti!

Foto: Women in Adria

Preneseno sa www.womeninadria.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...