Zdravi doručak sa smrčcima za naporan radni dan!

Smrčak je jestiva gljiva iz roda Morchella, koja raste proljeće, u aprilu i maju, uglavnom u bjelogoričnim šumama, uz drveće bukve, hrasta, jasena. Vrlo je zanimljivog jajastog oblika sa smežuranim klobukom smećkasto-sive boje sa stabljikom bijele boje. Jestiva je gljiva, koja se ne smije koristiti sirova, nego samo termički obrađena i iznimno je cijenjena među francuskim kuharima.

Smrčak za mozak, imuno sistem, uklanjanje umora

Svojim izgledom podsjeća na koru mozga, jer pospješuje moždanu funkciju, a vrlo je učinkovita u regulaciji imuno sistema, te je iznimna pomoć pri uklanjanju osjećaja umora, zbog prisustva rijetke aminokiseline cis 3 L-prolina.

Svježi smrčak

Jaja na oko sa smrčcima

Smrčke očistite od ostataka zemlje, operite i posušite papirnim ubrusom. Prepržite ih na masnoći, posolite, dodajte 2 jaja na oko i zapecite ih u tavi. Dodajte sjeckani peršun ili vlasac, a možete dodati i srijemoš. Poslužite toplo uz crvene rotkvice i rukolu. I imate savršen zdravi “šumski” doručak.

Foto:Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene_u_održivosti

Ove žene su predvodnice održivosti u BiH!

Jučer je u Courtyard by Mariott hotelu održana prva konferencija za žene u održivosti u Bosni i Hercegovini. BiH kompanije po održivosti rame uz...