Zdravi doručak sa smrčcima za naporan radni dan!

Smrčak je jestiva gljiva iz roda Morchella, koja raste proljeće, u aprilu i maju, uglavnom u bjelogoričnim šumama, uz drveće bukve, hrasta, jasena. Vrlo je zanimljivog jajastog oblika sa smežuranim klobukom smećkasto-sive boje sa stabljikom bijele boje. Jestiva je gljiva, koja se ne smije koristiti sirova, nego samo termički obrađena i iznimno je cijenjena među francuskim kuharima.

Smrčak za mozak, imuno sistem, uklanjanje umora

Svojim izgledom podsjeća na koru mozga, jer pospješuje moždanu funkciju, a vrlo je učinkovita u regulaciji imuno sistema, te je iznimna pomoć pri uklanjanju osjećaja umora, zbog prisustva rijetke aminokiseline cis 3 L-prolina.

Svježi smrčak

Jaja na oko sa smrčcima

Smrčke očistite od ostataka zemlje, operite i posušite papirnim ubrusom. Prepržite ih na masnoći, posolite, dodajte 2 jaja na oko i zapecite ih u tavi. Dodajte sjeckani peršun ili vlasac, a možete dodati i srijemoš. Poslužite toplo uz crvene rotkvice i rukolu. I imate savršen zdravi “šumski” doručak.

Foto:Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...