Izašao je ESG vodič za mala poduzeća u BiH. Preuzmite ga besplatno

Objavljen je ESG vodič za mikro, mala i srednja preduzeća u BiH. ESG je postala popularna skraćenica koja označava novi način poslovanja. Taj je način najpoštedniji za okoliš, a istovremeno promoviše održivost i društvenu odgovornost preduzeća. Sam koncept nije u potpunosti nov i obuhvata složeno djelovanje okolišnih, društvenih i upravljačkih faktora.

Najvažnije informacije o ESG-u na jednom mjestu

Vodič su pripremili TANA 21 u suradnji s ProCredit Bank i uz finansijsku podršku Green for Growth Technical Assistance Facility (GGF TAF). Motivacija je bila činjenica da smo svakim danom izloženi novim informacijama, izmjenama regulativa i pojavljivanjem novih očekivanja. Cilj je bio približiti koncept ESG mikro malim i srednjim preduzećima iz Bosne i Hercegovine.

Osim toga, cilj vodiča je da na jednom malom prostoru predstavi osnovne informacije, izvore, ideje i prakse, kako bi se put preduzeća iz BiH ka ESG ciljevima olakšao. Ovaj vodič će pružiti osnovne informacije o ESG i kratko uvesti čitaoce u strateško planiranje za integrisanje ESG faktora u poslovanje. Predstavit će i najčešće spominjane ESG faktore.
ESG faktori su mnogobrojni te će se u ovom vodiču predstaviti devet najrelevantnijih za bosanskohercegovačke kompanije.


Pročitajte više: Većina advokata u BiH su žene. Koja je njihova uloga


Što je zapravo ESG?

Okolišni faktori uzimaju u obzir način na koji (finansijsko) ulaganje ili privredno društvo doprinosi okolišnim pitanjima kao što su klimatske promjene i održivost. U vodiču su
predstavljeni: upravljanje otpadom, karbonski otisak, energetska efikasnost, a CBAM mehanizam kao posebno značajnu kategoriju za bosanskohercegovačke izvoznike smo posebno izdvojili.

Društveni ili socijalni faktori razmatraju socijalne uticaje ulaganja ili privrednog društva na zajednicu. U vodiču su predstavljeni: ljudska prava radnika, diverzitet, jednakost i inkluzija, sigurnost na radu.

Upravljanje se odnosi na transparentnost i pravnu usklađenost ulaganja ili poslovanja privrednog društva, na primjer u pogledu računovodstva i prava dioničara. U vodiču su predstavljeni: usklađenost (s planom za usklađenost), transparentnost u upravljanju i zaštita ličnih podataka. Primjeri mehanizama za otklanjanje nepravilnosti nalaze se također u ovom vodiču.

Vodič možete preuzeti na poveznici.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...