Ovo su ‘Bosnian Barbie’! Esmine lutke nose naše narodne nošnje

Jeste li ikada zamislile Barbie u bosanskoj narodnoj nošnji? Djevojčica Esma Gljiva taj prizor ne mora da zamišlja, ona ga stvara! Naime, ova kreativna 11-godišnjakinja iz Vogošće, mjesta nadomak Sarajeva, barbikama šije tradicionalnu odjeću. Dok je film o najpoznatijoj lutki na svijetu obarao rekorde širom planete, „Bosnian Barbie“ postala je prava atrakcija u regionu! Evo što nam je otkrila ova mlada umjetnica.

‘Volimo prirodu pa recikliramo’

Sve je počelo jednog lijepog dana kada je sa roditeljima šetala Mostarom i u izlogu jedne radnje ugledala slične lutke. Ipak, nije joj se dopalo kako su obučene pa su ona i mama Adana Gljiva zaključile da bi ih Esma mogla pokušati odjenuti na svoj način.

„Lutke u izlogu su trebale biti bolje i ljepše obučene u narodnu nošnju i odlučila sam pokušati da to uradim bolje“.

I tako je ova kreativna priča krenula. Esma starim tkaninama i lutkama danas daje nove prilike. Naime, materijale od kojih izrađuje odjeću, isto kao i barbike, otkupljuje. Kako kaže, njihova radionica voli prirodu i okoliš pa – recikliraju. Što se tiče same izrade, mama joj je pokazala kako šiti, a Esma jasno poručuje – „uopšte nije teško“! Šivaću mašinu je dobila od nane Alme koja joj je, jednako kao i ostatak porodice te svi prijatelji, velika podrška. Najviše joj pomaže mama koja joj je i desna ruka kada je riječ o krojenju, jer je važno da se sve uradi precizno.

Nošnje su raznolike pa uz muslimanske izrađuje i pravoslavne te katoličke narodne nošnje, sve iz različitih dijelova BiH. U njihovoj se porodici ljubav prema folkloru prenosi s koljena na koljeno, stoga možemo biti sigurni da Esma vjerodostojno prikazuje bosanske narodne nošnje. U njezinoj kući svi vole tradiciju – od bosanskih jela, preko detalja, do folklora.


Pročitajte više: Barbie nam je prva poručila da možemo biti sve što poželimo!


Esma Gljiva želi da sačuva tradiciju na svoj način

„Svi se bavimo folklorom i važno je da svako od nas na svoj način čuva našu tradiciju“, objašnjava i dodaje da ona i njezina mama ovako žele da sačuvaju uspomenu na „divne nošnje naših naroda Bosne i Hercegovine“.

Esma Gljiva

Proces izrade jedne lutkice traje i po nekoliko sati. Prije nego što ih odjene, svaku lutku okupa, dezinfikuje, češlja… A u tome joj također pomaže nana. Ono što je bitno napomenuti jeste da je svaka barbika unikatna, stvorena na „svoj način“. Stoga možete biti sigurni da nećete imati istu kao netko drugi.

Ova priča je stigla toliko daleko da je o „Bosnian Barbie“ pisao i Reuters. Iako je Esmi bilo sjajno vidjeti da se o njezinim lutkama govori i u svijetu, najdraže joj je i najbolje što se o njima, i to na najljepši način, govori u njezinom rodnom kraju – BiH.

Kad je riječ o budućnosti, Esma se ne zamara previše, ali nada se da će ovaj hobi-posao zadržati bez obzira na sve.

„Nadam se da ću uvijek imati vremena za svoje Bosanke, da ih oblačimo u narodnu nošnju Bosne i Hercegovine, šta god drugo da budem radila u budućnosti“, zaključuje.

Barbike u narodnim nošnjama mogu se naručiti samo online, i to na Instagram profilu esmama_radionica. Bilo da tražite ukras za sobu ili pak dječju igračku, mislimo da s Esminim lutkicama ne možete pogriješiti. Uvjerite se sami!

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...