Finalna dodjela “Nagrada za najbolje poduzetnice u BiH” je u srijedu 16.11.22. u hotelu Hills

Na našoj prvoj Konferenciji o ženskom poduzetništvu, održanoj u junu u Sarajevu, najavili smo da će centralni događaj, koji ove godine organizira regionalna mreža za poduzetnice Women in Adria Bosna i Hercegovina, biti finalna dodjela “Nagrada za najbolje poduzetnice u BiH”. U srijedu, 16.11.20222., pozivamo vas na da nam se pridružite u hotelu Hills u Sarajevu na završnoj finalnoj svečanosti dodjele “Nagrada najboljim poduzetnicama u BiH”.

Prvi put se dodjeljuju Nagrade najboljim poduzetnicama u BiH

Nagrada najboljim poduzetnicama u BiH” prvi put se organizira u BiH ove godine u čak 5 kategorija: Inspirativna poduzetnica godine, Mikro poduzetnica godine, Nasljednica obiteljskog biznisa, Perspektivna poduzetnica godine i Start-up poduzetnica godine. Petočlani žiri u sastavu: Lada Buševac, Amila Pilav Velić, Alma Hadžiabdić, Emir Adžović i Nedim Čelebić posljednjih su dva mjeseca uradili lavovski posao pregledajući brojne nominacije koje su stigle u svim kategorijama, kako bi na kraju odabrali inspirativne, uspješne poduzetnice iz BiH kao finalistice za Nagrade za najbolje poduzetnice u BiH.

Ćlanice i članovi žirija

Za nominaciju za ovu nagradu predložene poduzetnice trebale su popuniti vrlo ozbiljnu aplikaciju koja je vezana za poslovanje njihovih firmi, obrta, agencija. Tražena dokumentacija vezana za poslovanje njihovih firmi predstavlja javnu dokumenataciju koje svake godine poslovni subjekti podnose Poreznoj upravi i kao takvu su je pregledali ovlašteni revizori iz KPMG, koji su dali zeleno svjetlo za daljni proces selekcije, a time i konačnog nagrađivanja.

U ovogodišnjem selekcijskom procesu članovi i članice žirija imali su vrlo nezahvalan posao da odaberu najuspješnije žene u poduzetničkom sektoru u BiH između pristiglih prijavnica žena koje su u svojim oblastima napravile sjajne poduzetničke priče. Bile je tu izvanrednih i vrlo inovativnih poslovnih rješenja, koji zadovoljavaju usluge mnogih privrednih subjekata u BiH i koji odgovaraju potrebama mnogih građana i građanki BiH. Zavidan je broj poduzetnica koje su se odvažile da se same nominiraju ili budu nominirane od strane svojih poslovnih suradnika, partnera ili klijenata, koje su željele iskoračiti jednim dijelom iz vrlo skromnog, a teškog okruženja, u kojemu su, kao žene koje se bave poduzetničkim poslom u našoj zemlji, navikle raditi. 


Pročitaj više: Predstavljamo vam članove žirija koji odlučuje o tome koje su to najbolje poduzetnice u BiH u 2022.


Nominirane poduzetnice su uglavnom žene koje su pokrenule svoje poduzetničke priče nakon otkaza, ili nakon dugogodišnjeg statusa nezaposlenih i nenaviknute na previše medijske pažnje niti na podršku u svojoj lokalnoj zajednici bivale su prečesto prepuštene podršci i pomoći isključivo svojih najbližih članova familije. Zato je bilo jako važno prepoznati sve ove sjajne poduzetničke poduhvate i osnažiti ih i nadahnuti  ovim nominacijskim procesom za dodjelu “Nagrada najboljim poduzetnicama u BiH”. 

Žensko poduzetništvo je vrlo bitna karika u privrednom rastu zemlje

Svaka od ovih poduzetničkih priča posebna je i svojstvena pojanprije zbog svojih osnivačica, ali su vremenom postale svesrdno podržane i prepoznate i od svojih partnera i vjernih klijenata.

U ovim kriznim vremenima, kada rapidno gubimo radnu snagu na našem tržištu, treba podcrtati da žene poduzetnice već dugi niz godina predstavljaju okosnicu privrednog rasta u našoj zemlji. Posljednjih godina žene pokazuju sve veću sklonost prema poduzetništvu i svake godine sve više raste broj firmi i obrta u ženskom vlasništvu. Žene se sve više i lakše, jednostavnije i smjelije, odvažuju na svoje poduzetničke poduhvate bez obzira da li su to vrhunske tehnološke inovativne ideje ili su to obrti u kućnoj radinosti. Istina je da se danas sve više govori o ženskom poduzetništvu i žene se ohrabruju i potiču na takve korake još u srednjoj školi i na fakultetima. 

Nedim Čelebić

Član žirija Nedim Čelebić je poručio da je nagrađivanje najboljih poduzetnica u sektoru malih i srednjih biznisa sjajna inicijativa koja će sigurno u narednim godinama doprinjeti daljem razvoju i osnaživanju ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini. “Siguran sam da će pobjednice ovogodišnjeg takmičenja biti inspiracija i primjer drugim ženama da poduzetništvo prepoznaje isključivo hrabrost, kreativnost, kritičko promišljanje i spremnost da se mijenja svijet u kojem živimo“, rekao je Čelebić. 

Ivana Matić, vlasnica regionlane mreže Women in Adria, je za Women in Adria BiH istakla da je razlog pokretanja njenog poduzetničkog poduhvata u vidu regionalne mreže za poduzetnice “njena želja da pruži podršku svim onim ženama koje su hrabro osnovale svoj biznis, iz svog dnevnog boravka i trpezarije, gdje su istovremeno svakodnevno krojile svoje poslovne ideje, kuhale ručkove i večere za svoje ukućane, nerijetko dojile i mijenjale pelene svojim bebama, brisale prašinu i usisavale, pritome cijelo vrijeme radeći vrlo zahtjevne poslovne operacije koje je njihov biznis zahtijevao”. Vremenom je Women in Adria postala vrlo popularna platforma za istinsku podršku ženskom poduzetničkom sektoru, pružajući im rješenja za njihove poslovne potrebe i stalne finacijske izazove, nudeći im mogućnost za nužnu profesonalnu edukaciju koju nisu samemogle organizirati i naposlijetku nužan i kvalitetan balans između poslovnog i privatnog života. 

U Hrvatskoj smo krenuli prije 8 godina s Nagradama za najbolje poduzetnice i ova Nagrada se profilirala kao najbolji način promocije ženskog poduzetništva. Počeli smo s 3 kategorije. Do danas smo došli do 5 kategorija, iako svake godine nemamo poduzetnice u svim kategorijama. Treba istaći da je naša Nagrada među rijetkima koja se ne plaća, ali je potrebno ispuniti detaljnu prijavnicu. Isto tako, žene su specifične po tome što se uglavnom neće same prijaviti, već više vole da ih netko drugi nominira. Tu moramo sve puno raditi na sebi, biti malo manje skromne”, pojašnjava Ivana.

Ivana Matić

Biće nam velika čast i zadovoljstvo u srijedu predstaviti najbolje od najboljih, naše vrijedne, uspješne, inspirativne, inovativne, neustrašive žene poduzetnice i njihove sjajne poduzetničke priče. Dođite ih podržati i pomoći nam da zajedničkim snagama osnažimo sve sjajne poduzetnice iz Bosne i Hercegovine.

Women in Adria je njihova oaza podrške, mjesto na kojem će nastaviti graditi svoju karijeru i razvoj svog biznisa, platforma na kojoj će se osjećati snažno, podržano, poštovano i na koncu, nagrađeno.

Srijeda je njihov dan za slavlje. Dođimo da ih podržimo.

Sponzori Nagrada za najbolje poduzetnice u BiH su: Raiffeisen Bank BH,KPMG, AVIS, Wine Time, En Studio, a medijski pokrovitelji su Bloomberg Adria, Gracija, Ljepota i zdravlje, Poslovne novine i Urban magazin.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...