Izložba u Goethe institutu o zanatskom umijeću Zanati v2.0

Sinoć je u prostorijama Goethe instituta u Sarajevu otvorena izložba suvremenih rukotvorina domaćih umjetnika pod nazivom „Zanati v2.0“ , a na kojoj je predstavljeno 12 zanatskih umjetnika/ica i zanatskih radionica iz cijele zemlje.

Izložba Zanati v2.0

Revitalizacija starih tradicionalnih zanata

Svjedočimo već duže vrijeme potpunom zaboravu svega onoga što čovjek rukom izradi, a pogotovo svih proizvoda koji spadaju u segment starih zanata i po kojima mnogi naši gradovi i predjeli su poznati u svijetu. Bosna i Hercegovina je mala zemlja, koja je sredinom prošlog vijeka, doživjela značajan industrijski procvat, no u našim su malim čaršijama i gradovima i dalje ostali živjeti zanatlije i njihovi stari zanati. Neki od njih su u potpunosti izumrli, neki raduckaju i tavore jedva preživljavajući, a neki su se, zahvaljujući naporima i ulaganjima turističkih zajednica, a ponegdje i lokalnih privrednika, uspjeli revitalizirati i postati ponosni brandovi svog kraja i cijele zemlje. Stari zanati koje još uvijek ljubomorno čuvaju stare zanatlije poput zlatara, kujundžija i kazandžija, vezilja i tkalja, pletilja, stolara i drvorezbara, definitivno ne smijemo prepustiti zaboravu i dopustiti da posve iščeznu smao zato jer njihove proizvode nema ko kupiti a njihove zanate nema ko preuzeti i nastaviti s radom tamo gdje su stari majstori stali. Svjesni smo da, pored prekrasne prirode i sjajnih kulinarskih specijaliteta, nemamo previše toga za ponuditi turistima, no čini mi se da nismo niti svjesni koliku vrijednost imaju upravo svi ovi stari zanati koji vjekovima pričaju priče o bosanskim i hercegovačkim običajima, navikama, usudima, krajevima…

Zanati v2.0

Zašto je bitno revitalizirati sve te stare zanate koji su karakteristični za naše krajeve? Jer, tako povezujemo našu tradiciju i kulturu s našom budućnošću. Jer, tako ponosno pokazujemo šta su naši najvažniji aduti u predstavljanju naše zemlje u svijetu. Jer, tako bivamo svjesni da očuvanjem tardicionalne potke našeg življenja svijetu možemo parirati jednako kvalitetno i ovako mali i naizgled beznačajni.

Women in Adria BiH je od početka djelovanja na području BiH prepoznao važnost podrške očuvanju starih zanata, pa smo vam u prethodnom periodu ispričali nekoliko sjajnih priča o poduzetnicama koje su revitalizirale stare zanate iz svojih krajeva i napravile sjajne poduzetničke poduhvate. Neke od tih poduzetnica o koijma smo pisali, a koje su dio i ovog projekta Zanati v2.0, su Konjičanka arhitektica Jasmina Dizdarević, vlasnica brenda Waga wood, koja nastoji revitalizirati konjičko drvorezbarstvo i Lejla Selimović iz Zenice, vlasnica radionice Wood surgery, koja restaurira namještaj.

Waga wood

Projekat koji okuplja stare zanatlije

Ovim projektom “Zanati v2.0” Goethe institut u suradnji sa pokroviteljem Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te partnerima iz Metier i Cell, kao i promocijom na digitalnoj platformi Zanati.ba će doprinijeti uspostavljanju novih obrazaca za razumijevanje starih tardicionalnih zanata u Bosni i Hercegovini i njihovoj popularizaciji kroz nove, moderne kreativne kanale kominikacije.

Sklop-it

Pored kvalitetne medijske podrške očuvanju starih zanata i još važnije promoviranja zanatskih zanimanja ovaj projekat ZANATI v2.0 ima zadatak da udahne novi, kreativniji koncept promociji starih, tradicionalnih zanata povezujući ih sa modernim, kreativnim industrijama, grafičkim i produkt dizajnerima, arhitektama, umjetnicima raznih dezena, fotografima, ali također i sa poduzetnicima i investitorima, kao i trgovcima i krajnjim korisnicima.

Šapa Lab furniture

Na ovoj izložbi organizatori su nam rekli da u prvom krugu žele predstaviti 12 “modernih” zanatlija, mladih poduzetnika i poduzetnica koji su svojim modernim, kreativnim promišljanjem udahnuli novi život starim zanatima poput drvorezbarskog, kujundžijskog, stolarskog, krojačkog i sl.

Na ovoj prvoj izložbi koja je sinoć upriličena u prostorijama Goethe instituta na Džidžikovcu predstavljeno je 12 zanatlija/dizajnera/poduzetnika: Dawood, Drvoredaktura,Waga Wood, LisicaLisica, MOA baggeek, Plantismus,Werkstatt, Šapa LAB furniture, Sklop-it, Tojeto i Sulejman Hrgić.

Dawood

Biće zanimljivo pratiti njihovu izložbu koja je otvorena do 20.12.2022. i vidjeti na koji način posjetitelji doživljavaju nove trendove u očuvanju starih tradicionalnih zanata, kojima prezerviramo naše bogato kulturno nasljeđe i našu tradiciju udahnjujući joj moderne obrise novog digitalnog doba.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...