Svi ga volimo jesti, ali uzrokuje bore. Liječnica: ‘Zbog njega ćete brže ostariti’

Kako godine prolaze i znakovi starenja postaju očitiji, mnogi ljudi traže načine kako sačuvati i imati mladenačku i blistavu kožu. Međutim, ono čega mnogi možda nisu svjesni jest da izbor načina života često utječe na kvalitetu kože, piše Express.

Dr. Saleena Zimri, osnivačica klinike Skin Doctor, upozorila je da jedna specifična grupa namirnica može doprinijeti preranom starenju i uzrokovati stvaranje bora. Dr. Zimri je rekla da prehrana s visokim udjelom šećera može vidljivo utjecati na kožu te ubrzati znakove starenja i narušiti njeno zdravlje.

“Kada jedete puno šećera, vaše tijelo prolazi kroz proces koji se zove glikacija, u kojem se molekule šećera vežu za proteine, uključujući kolagen i elastin, koji su ključni za održavanje elastičnosti i čvrstoće kože”, rekla je.

Prehrana s visokim udjelom šećera može pridonijeti upali

“Glikacija slabi te proteine, zbog čega koža gubi svoju prirodnu elastičnost. To je čini sklonom borama i boricama, opuštenosti te tenu bez sjaja”, objasnila je stručnjakinja.

“Prehrana s visokim udjelom šećera također može pridonijeti upali, za koju je poznato da pogoršava stanja kože poput akni i rozaceje. Šećer povećava razinu glukoze u krvi, izazivajući upalnu reakciju koja može pogoršati akne povećanjem proizvodnje ulja i začepljenjem pora”, dodala je dr. Zimri, prenosi Net.hr.


Pročitajte više: 5 maski za lice s kojima ćete vratiti sjaj na licu


Šećer uzrokuje i crvenilo

“Kronična upala uzrokovana pretjeranim unosom šećera također može dovesti do natečenosti, crvenila i neujednačenog tona kože“, istaknula je.

Stručnjakinja za njegu kože dodala je kako su bore oko usta oblikovane i prehrambenim navikama i ponavljajućim pokretima mišića.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

usisavanje

Koliko često vi usisavate kuću? Iznenadit ćete se što na to...

Koliko puta ste čuli da je usisavanje doma ‘ona točka na i koja čini razliku između urednog doma i prljavog doma‘? Ima nešto u...