Muslimani širom svijeta u petak, 21.4.2023. godine, obilježavaju jedan od dva najveća praznika u islamu – Ramazanski Bajram. Riječ bajram, turska je riječ arapskog porijekla i u doslovnom prijevodu znači slavlje ili blagdan.

Bajram – najveći muslimanski blagdan

U islamu postoje dva Bajrama koji su najveći muslimanski blagdani – Ramazanski Bajram i Kurban Bajram.

Ramazanski Bajram dolazi nakon 29 ili 30 dana posta ovisno o kretanju mjeseca jer je hidžretski, odnosno islamski kalendar lunaran. Upravo zbog toga, sveti mjesec Ramazan i bajrami se pomjeraju svake godine 10 do 12 dana unaprijed.

Ramazanski Bajram traje tri dana i oredstavlja veliko veselje vjernicima koji su se tokom mjesec dana odricali jela, pića, duhana i tjelesnih užitaka kako bi postigli veću svijest i blizinu Bogu.

Drugi najveći blagdan u islamu je Kurban Bajram. Njegovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama.

Dani Kurban Bajrama su ujedno i dani hadža – hodočašća nekoliko miliona muslimana časnim mjestima Mekki i Medini. Kurban Bajram dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazan i traje četiri dana.
Kojim riječima čestitati Bajram?

Kako čestitati Bajram?


Ukoliko imate nekog bliskog i znate da slavi Bajram, naučite kako se čestita Bajram jer će toj osobi biti iznimno drago vaša gesta kojom ćete iskazati poštovanje, a bit Bajrama je dijeliti radost i ljubav sa drugim osobama.

Uobičajeno je čestitati uz riječi Bajram Šerif Mubarek Olsun, što u prijevodu znači “Neka ti je čestit i blagoslovljen blagdan” ili “Neka je plemeniti blagdan blagoslovljen”.

U Bosni se Bajram još čestita i riječima “Bajrambarećula”. Ovo je skraćena varijanta oblika „Bajram Mubarek Olsun“ prilagođena bosanskom govoru.

Bajram se može čestitati i riječima Eid Mubarak, koji je najčešći oblik čestitanja koji se koristi u svijetu. “Eid”, u prevodu sa arapskog znači blagdan, dok riječ “mubarak” znači blagoslovljen. Ramazanski Bajram na arapskom se kaže “Eid ul Fitr”, što znači “gozba prekida posta”.
Ovaj način je zastupljen u zemljama sa engleskim govornim područjem.

Osoba kojoj čestitate Bajram i koja je prihvatila vašu čestitku odgovorit će vam sa riječima “Allah Razi olsun”, u prijevodu to ima značenje Neka Bog (Allah) bude zadovoljan tobom.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде