Kako se što jednostavnije i bezbolnije vratiti na posao poslije godišnjeg odmora?

Posljednji dan vašeg godišnjeg se približio i umjesto da se osjećate sretni i veseli, jer se odmorni vraćate kući i na posao, anksiozni ste, hvata vas blaga panika i osjećate užasnu tjeskobu.

Jeste li i vi u Postgodišnjoj depresiji?

Često se dešava da povratak na posao nakon godišnjeg odmora mnogim ljudima biva vrlo stresan i uzrokuje im nelagodu.

Prije povratka na posao pomislite kako se valja vratiti u onu tmurnu svakodnevicu, gdje svako jutro ustajete prerano, nemate vremena ni za svoj mali jutarnji ritual da popijete kafu na miru, uletite u mrsku gužvu do posla, u autu ili autobusu, dođete na posao i svi su mrzovoljni, jedva progovaraju, a vani je još uvijek ljeto…A tako vam je divno bilo dok ste se prirodno budili, lješkarili na plaži pijući svoju prvu kaficu, bez mobitela, saobraćajne gužve, jutarnje strke oko djece, mrzovoljnih kolega i nepotrebne galame na poslu…

Psiholozi često ističu da povratak na posao i u našu svakidašnju rutinu zna biti okidač za mnoge stresne epizode koje često izazivaju i depresivne poremećaje, anksioznost i treba ih znati prepoznati i dijagnosticirati na vrijeme. U medicini se danas svi ti problemi navode kao posebna dijagnoza Postgodišnje depresije, pa se shodno tome i dijagnostički tretiraju.

Postgodišnja depresija

Nije čudo ako vidite kolege koji se potišteni i nezadovoljni vraćaju na posao, pomalo neraspoloženi i tužni što se njihovih 15 dana raja završilo tako nenadano. Mnogi sebi ne žele priznati da rade posao koji ih ne ispunjava, kojeg u biti ne vole i s kojim su nezadovoljni. Trpite lošu atmsoferu na poslu jer ste prezaduženi, imate kredit, ne jedan nego dva, međuljudski odnosi u vašem poslovnom okruženju su odavno narušeni, preopterećeni ste poslom, a niste u mogućnosti promijeniti posao…Takvo nezadovoljstvo ponekad traje predugo i preraste u defanzivnu fazu, kad se postepeno naviknete na tako beznadežnu siituaciju i niste ni svjesni koliko upravo takva situacija prouzrokuje vaše psihičke smetnje. Kad se vratite s godišnjeg odmora umjesto da budete sretni i veseli, jer ste se na posao vratili osunčani, veseli, opušteni, vi potpuno neočekivano bivati tužni, mrzovoljni, depresivni. I pitate se šta se s vama dešava? Zašto se osjećate tako izgubljeno, a tek ste se vratili s godišnjeg? Slušate kolege koji oduševljeno pričaju o svojim dogodovštinama na plaži, u hotelu, kakve su sve delicije jeli, kakve genijalne koktele pili, šta su sve posjetili, u kakvim klubovima su plesali do zore, na kakvim divnim plažama se kupali…slušate ih i nimalo se ne veselite onome što čujete, nego bi im najređe naredili da ušute i promijene temu. 


Pročitajte više: Je li moguće provesti godišnji odmor bez e meilova i mobitela?


Odlazak na odmor je prepun iščekivanja

A tako ste sretni otišli na odmor koji ste željno iščekivali nakon corona pandemije i silnih ograničenja. Šta se desilo pa ste tako tjeskobni i nezadovoljni?

Iščekivajući godišnji odmor vrlo često živimo u stanju latentene ekscitacije, odnosno podraženosti, jer imamo izražena očekivanja i veselimo se odlasku na odmor poput malog djeteta. Često naša očekivanja budu nerealna pa nas neugodno iznenade hotel koji smo bukirali, loša hrana, loš krevet, pa se osjećamo kao da smo naglo uzletjeli ka nebu i onda nenadano naglo aterirali na zemlju i pri tome dobro lupili glavom o pod. Pa, krene epizoda samoproganjanja zašto smo vjerovali baš toj agenciji, krene kuknjava kako smo trebali biti mudriji, pametniji, više se raspitivati i tako potrošimo dva-tri dana ne mogavši ništa promijeniti. U nekom trenutku se sjetimo da smo na našem zasluženom godišnjem i da dani teku a mi ih u kuknjavi provedosmo, pa promijenimo raspoloženje i od nezadovoljstva uskočimo u sretniji i veseliji modus i umjesto negativnosti iskopamo sve što valja čak i u tom krnjavom hotelu i gradu koji nije ispunio naša očekivanja. Pa, kad se vratimo s godišnjeg odmora uhvati nas blaga nervoza šta reći na poslu, kako sakriti nezadovoljstvo jer nismo proveli odmor kakav smo priželjkivali, pitamo se da li oduševljeno izmišljati kako nam je bilo sjajno ili zaista iskreno ispričati kako nam je grozno bilo, ali kako smo ipak uspjeli izvući najbolje na kraju. Postoje i drugi scenariji gdje nam je na godišnjem bilo savršeno, sjajno smo se proveli, sve je bilo i bolje no smo očekivali i naprosto nam je žao otići natrag kući, znajući u kakve “cipele” ponovo uskačemo pri povratku.

I jedna i druga situacija znaju proizvesti vrlo dramatičnu anksiozost i ponekad dugotrajne subdepresivne epizode, koje nije lako ni osvijestiti, jer se postgodišnja depresija ne doživljava kao ozbiljan psihički problem.

Šta kad se vratimo s godišnjeg nervozni na posao?

Odmor je, jednako kao i rad, osnovna potreba ljudskog organizma, bez koje jednostavno ne funkcioniramo dobro. Bez obzira da li odmor trajao 5 ili 15 dana, bitan nam je. Da li ćemo ga provesti na našoj najdražoj plaži, u nekom mondenom ljetovalištu, na rijeci ili jezeru, planinareći na čarobnim planinama ili na koncu “ljetujući” na balkonu jer nemamo novaca za priuštiti sebi nikakav aranžman ovog ljeta, posve je nevažno. Bitno je da se “isključimo” iz naše svakodnevne poslovne strke i da sebi damo slobodu i pravo na odmaranje. Svima nam je potrebano malo mira, kvalitetnijeg sna i onog vremena kad baš ništa ne radimo, kad isključivo dokoličarimo.

No, vrlo često na odmoru izgubimo vezu sa stvarnošću i teško nam je vratiti se natrag na posao. Mrzovoljni smo na povratku kući, Ne mili nam se ponovo u ured, dolazi nova školska godina, treba u nabavku školskog pribora i udžbenika i već nas lovi blaga panika, a nismo ni krenuli kući s odmora. Ukoliko nas je odmor ove godine koštao nešto više no smo očekivali taj osjećaj nezadovoljstva može dodatno pojačati osjećaj da s odmora dolazimo bukvalno “praznog novčanika”, a toliko nas ćeka upravo sad najesen kad se vratimo kući.

Poslušajte ovih 5 savjeta i planirajte bezbolan povratak s godišnjeg

Šta na kraju činiti ako vas poslije povratka s godišnjeg ulovi anksioznost i panika? Ne postoje idealni savjeti koji će odgovarati svima, no neke praktične stvari možete uzeti u obzir i pokušati se maksimalno pripremiti kako bi povratak bio jednostavniji i bezbolniji:

  1. Pokušajte zaobići klasičnu grešku da bukvalno “s plaže” uskačete u vašu stolicu na radnom mjestu. To je nažalost jedna od glavnih boljki naše neorganiziranosti i želje da do posljednjeg trenutka našeg ovogodišnjeg odmora provedemo na plaži. A onda uskočimo u neviđenu gužvu nedjeljom navečer, jer se svi kao i mi vraćaju autom u posljednji čas, jer sutra ujutro moraju na posao. Čekamo u kilometarskoj koloni na naplatnim kućicama na autoputu ili na graničnim prijelazima ili na aerodromskim check in šalterima, jer je nedjelja popodne i svi, ali baš svi, se u tom trenu vraćaju kući s odmora. Nervozni smo, ljuti što smo ponovo upali u istu zamku, gladni, žedni, neispavani ćemo ujutro na posao…Izbjegnite tu stresnu situaciju i planirajte da se s godišnjeg odmora vratite u petak ili subotu. Tako ćete izbjeći nepotrebnu gužvu na cestama i aerodromima, imati vremena da se na miru raspakujete, operete prljavi veš i pripremite i sebe i ostatak familije za novu radnu sedmicu.
  2. Ukoliko možete birati, započnite svoju radnu sedmicu nakon povratka s godišnjeg odmora u srijedu recimo, jer ćete imati dovoljno vremena da se raspakujete i pripremite za radnu sedmicu, a i kraće će vam trajati period ponovne akomodacije na radne obaveze jer je vikend za dva dana. 
  3. Nakon povratka s godišnjeg idealno bi bilo da ostavite cijeli vikend za sebe. Ili bar jedan dan provedete u raspremanju, a drugi organizirate mali detox ritual, u kojem ćete sebi priuštiti neku opuštajuću kupku ili masažu, napraviti piling tijela i lica nakon boravka na suncu, napraviti masku za kosu i hidratizirati je nakon sunčanja i kupanja, pojesti neki ultra zdrav obrok i tako napuniti batreije kako biste što bezbolnije i jednostavnije uplovili u novu radnu sedmicu.
  4. Planirajte prvi vikend nakon prve radne sedmice po povratku s godišnjeg da odete na neki jednodnevni izlet van grada, pa makar i u park ako nemate drugog rješenja, kako biste, provodeći vrijeme u prirodi i u zelenilu, produžili vrijeme opuštanja kakvo ste imali na godišnjem odmoru.
  5. Napravite popis novih jutarnjih navika koje biste željeli uvesti u vaš svakodnevni radni ritam, napišite detaljno kako ih želite sprovesti u djelo i odredite datume kad počinjete snovim navikama

Ako vam ni ovi savjeti bar malo ne pomognu olakšati vrlo stresnu situaciju pri povratku na posao, ako i dalje osjećate vrlo jaku anksioznost koja čak može prerasti i u sub depresivnu fazu onda malo zastanite i zapitajte se zbog čega se tako osjećate. Ako ne možete sebi odgovoriti na to pitanje uzmite olovku i papir i napišite to pitanje i pokušajte zapisati sve ono što vam prvo padne na um. Često nismo ni svjesni koliko smo ustvari nezadovoljni drugim stvarima u svom životu i kako ih nesvjesno prenosimo na naš svakodnevni posao. 

A onda kad vidite sve napisano na papiru vjerovatno će vam biti puno jansije zašto ste tako nezadovolnji, nesretni i nervozni pri povratku na posao s godišnjeg odmora i biće vam jasnije kako tu situaciju izbjeći ili konačno shvatiti što je ono što vas čini nezadovljnim i ansioznim i suočiti se kako to rješiti.

Photo: Pexel

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...