Koliko vode dnevno trebate piti?

Pijte dovoljno vode za vrijeme ljetnih vrućina kako biste izbjegli dehidraciju vašeg organizma! To svi kao papagaji ponavljaju kadgod se temperatura na termometru poveća iznad 25 C. No, koliko je zaista vode potrebno dnevno popiti?

Bez vode nema života

Voda je najznačajniji gradivni elemenat našeg organizma. Ona čini 50-85% našeg tijela, u ovisnosti od starosti. Pa, tako novorođenčad i bebe imaju čak 85% vode, djeca do 80%, zdrave odrasle osobe između 60-70%, a kod starijih ljudi udio vode u organizmu se smanjuje na oko 50 %.  

Osim što izgrađuje tkiva i organe našeg organizma važna je i njena transportna uloga, jer je voda glavno trasnportno sredstvo u našem organizmu. Voda doprema nutritijente do ćelija u našem organizmu, a iz njih otprema metabolite koji nastaju unutar metaboličkih procesa u našem organizmu, a također učestvuje u biohemijskim reakcijama.

Ono što zaboravimo je i da je voda učestvuju u procesu termoregulacije našeg organizma kao glavni regulator temperature našeg tijela. Bez hrane još i nekako možemo preživjeti nekoliko sedmica, no bez vode naš život bi se poslije par dana jednostavno ugasio. 

Je li 8 čaša vode dnevno dovoljno?

Često zaboravimo činjenicu da trebamo stalno hidrirati naše tijelo, odnosno unositi dovoljne količine vode kako bismo spriječili da naš organizam dehidrira, bez obzira kakva je temperatura u termometru. I uvijek se vode dileme koliko nam je ustvari vode potrebno. Minimalno 1,5-2 litra vode je potrebno za normalno funkcioniranje našeg organizma. Taj unos ovisi i o klimatskim uvjetima u kojima živite, o godišnjem dobu, vašoj tjelesnoj masi i  zdravstvenom stanju vašeg organizma, ali i tome da li ste fizički aktivni, odnsono da li se bavite sportom ili ne. 

Preporuka mnogih zdravstvenih institucija je:

  • za odrasle muškarce do 3 litra dnevno, zbog veće tjelesne mase
  • za žene do 2 litra dnevno, a za trudnice i dojilje i do 2,5 litra dnevno.

Čuli ste, vjerovatno, za ono zlatno pravilo da treba piti dnevno 8 čaša vode. 8 čaša x 2 dcl je 1,6 l vode. To je dobro pravilo i treba ga se držati, no često 8 čaša dnevno nije dovoljno.

8 čaša vode dnevno

Oni koji se bave sportskim aktivnostima, zbog pojačanog gubitka vode znojenjem, trebaju unositi i veće količine od preporučenih. Povećati unos preporučenih količina vode treba i ako živite u vlažnim i toplijim područjima, a naročito za vrijeme ljetnih vrućina. Povećani unos vode preporučuje se i nakon povraćanja i proliva, tokom povišene temperature, groznice.

Kad i kako treba piti vodu?

Vodu pijte od trenutka kad se probudite, bez obzira bilo to ujutro ili u toku dana. Započeti dan sa jednom čašom mlake vode, sobne temperature, je najbolje što možete učiniti za vaš organizam ujutro, kako biste osvježili vaš organizma koji je tokom spavanja neumorno radio metabolički zbrinjavajući nutritijente u vašem organizmu i u tim procesima isrcpio značajne zalihe vode. Potaknućete i bolju probavu i pomoći potpunije pražnjenje crijeva.

Vodu pijte tokom cijelog dana, čak i kad niste žedni, jer vam mozak šalje informaciju da ste žedni u onom trenutku kad rezerve vode u tijelu padaju i kad tijelo ulazi u proces dehidracije. Zato cijeli dan pijte vodu. I kad niste žedni i kad ste žedni. Pijte vodu prije i poslije jela, nikako za vrijeme obroka, jer unosom vode tokom jela ne podstičete bolju probavu nego je naprotiv remetite. Ako pak, imate problema pri gutanju onda možete piti vodu u manjim gutljajima. 

Često ljeti vidimo ljude oko nas koji sa sobom nose flašice s vodom i pomalo je pijuckaju. Vodu treba piti u gutljajima i ako niste žedni, ali u većim gutljajima, recimo do 100 ml. Jer tom količinom dovoljno ćete hidrirati usnu šupljinu, a i ostala tkiva. Pijuckati male gutljaje vode nema nekog velikog smisla, pa to i izbjegavajte.

Koliko vode piti dnevno?

I uvijek imajte na umu da hranu koju unosite, naročito ljeti kad su prevelike vrućine, prilagodite i vremenskim uvjetima u kojima se nalazite. Ljeti jedite što više svježih namirnica koje u sebi sadrže veliku količinu vode, kao što su krastavac, paradajz, paprike, zelena salata, blitva, špinat, rotkvica, lubenica, dinja, breskva, jabuke…

I ne zaboravite jednu važnu činjenicu, prevelike količine kafe i alkohola mogu izazvati diuretski efekat u vašem organizmu i iscrpiti, odnosno potaknuti izlučivanje rezervi vode u vaše organzimu. 

Zato u ove ljetne dane pijte vodu. I samo vodu.

Photo: Pexels/thme.com

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...