Konferencija za mame, MAMF slavi svoj 5. rođendan i poziva vas da slavimo zajedno u Cinexplex Sarajevo od 14.-15.10.

A znate li šta je to MAMF? Konferencija za mame, koja ove godine slavi svoj 5. rođendan i okuplja najveći broj mama na jednom mjestu!

Organizatori ove jednstvene konferencije odlučili su da ove godine događaj traje dva dana kako bi se svi sadržaji i programi mogli adekvatno odvijati i prezentirati majkama koje su centar ovog događaja.

Svaka mama zaslužuje dan za sebe!

Prva konferencija o mamama je održana 2018. i od tada se  tradicionalno održava u Sarajevu okupljajući žene različitih profila kroz zajedničku temu: Majčinstvo.

Svake godine organizatori se trude da dovedu vrsne stručnjake i paneliste, koji u otvorenoj diskusiji s mamama kroz 5 panela razgovaraju o temama koje su važne u životu svake žene. Naročito se to odnosi na zdravlje, odgoj djece, brak, poslovni i lični razvoj pojedinca te aktivan doprinos u zajednici.

MAMF konferencija

Ovo je jedinstveno mjesto i prilika da mame napune baterije i povežu  se s drugim nevjerojatnim ženama. Događaj donosi nevjerojatnu energiju i tijekom proteklih godina prisustvovalo mu je skoro 1000 majki  iz različitih dijelova BiH. Za vrijeme pandemije događaj se nije prekidao samo je održavan uz poštivanje mjera i za smanjenim brojem učesnika uz kombinaciju online i uživo modela.

Kako je nastao MAMF?

Osnivačica MAMF konferencije Meliha Mulahalilović-Žiško nam je objasnila kako je ideja jedne majke prerasla u veliki projekat : 

MAMF je nastao u trenutku kada sam shvatila da postoji veliki broj žena koje trebaju podršku. Vrlo često kad nam je ona potrebna ne znamo kome se obratiti i kako da nađemo rješenje za neki izazov s kojim se trenutno suočavamo kao majka, žena, supruga. Živimo u vremenu gdje se svi okreću sebi, tradiocionalni odgoj djece svakodnevno se gubi u  modernom vremenu i dileme kako iskoristiti najbolje od oba svijeta su svakodnevno prisutne. Danas više nema velikih porodica, žene su primorane da biraju između majčinstva ili karijere u dosta slučajeva. Jedan od razloga  zašto je MAMF  nastao i postao tako popularan je da  kroz sveobuhvatni pristup kroz konferenciju, medije, zajednicu u cjelini, mininimiziramo izazove uz međusobnu podršku. Radujemo se zajedno, dijelimo pozitivne priče i ukazujemo na stvari koje trebamo unaprijediti za bolju porodicu i zdravo društvo u cjelini“.

Meliha Mulahalilović Žiško

Donosimo vam vrlo zanimljiv sadržaj na dvodnevnoj konferenciji

Kada je riječ o programu MAMF ove godine otvaramo s autorom Peđom Kazazovićem i protagonistkinjama dokumentarnog serijala ‘Sve što ste željeli znati o ženama, a nikada se niste usudili pitati!‘ Amrom Muratović, Sanelom Krsmanović-Bistrivoda, Selmom Suljević i Vesnom Filipović.

U serijalu je intervjuirano 14 žena koje su prijateljice, radne kolegice, poznanice. Kako je to biti žena? Psihički. Fizički. Pričale su o svojim iskustvima, opisale svoje emocije, osjećaje, probleme, nedostatke, prednosti. Zajedno su napravili izuzetno emotivan serijal, koji je istovremeno ženski, oslobađajući i katarzičan. 

Drugi dan donosi fokus na psihičko i fizičko zdravlje, a s nama će biti veoma popularna, kako za nju kažu “bez dlake na jeziku”, psihoterapeutica Vahida Djedović, koja će kroz Ženske razgovore otvoriti važne teme koje, iako ne posežemo često za njima, igraju veoma važnu ulogu u našim životima, kao što je recimo izbor partnera i donošenje važnih odluka, naše samopouzdanje, te pozicija majke i žene. Kako se u tome snalazimo i kada počinje put osnaživanja otkrit ćemo kroz Ženske razgovore.

S obzirom da se konferencija održava u mjesecu oktobru, mjesecu borbe protiv karcinoma dojke, s nama će na MAMF-u biti i dr. Sara Lubura, radiolog, vrsni stručnjakinja za dijagnostiku, liječenje i prevenciju karcinoma.

5. MAMF

Po prvi put ćemo na ovogodišnjoj konferenciji sa tehnolozima ukazati na važnost čitanja deklaracije na kozmetičkim proizvodima, naročito kada je u pitanju njega dječije kože. Kako odabrati najbolje za naše mališane, ali i prevenirati neke neželjene reakcije mame će također doznati u dijelu koji se bavi zdravljem.

Jedan od panela koji svakako budi najviše interesa je i odgoj djece. Ponosni smo što je sa nama i ove godine svjetska stručnjakinja našeg porijekla, dr. Aida Bikić, psihologinja i naučnica koja vodi dvije kliničke studije u saradnji s Yale i Harvard univerzitetima i istražuje nove tretmane za djecu i njihove roditelje. Za ovu prigodu dr. Bikić posebno dolazi u BiH. Tema ovog panela je koliki značaj igra uloga roditelja i u kojem pravcu se dijete razvija? Fokus ovaj put stavljamo na roditelje i kako da aktivno sudjeluju u razvoju djeteta u emocionalno stabilnu, uspješnu i sretnu osobu.

Poslovni klub uvijek donosi nadahnjujuće priče žena kojima je majčinstvo dalo poseban vjetar u leđa na putu donošenje poslovnih odluka pa čak i zaokreta u karijeri. Senita Slipac, prva žena na čelu velike online platforme za prodaju rukotvorina iz BIH OREA bazaara, pričaće nam o svojoj odluci da se vrati u BIH iz SAD-a i otvori novo životno poglavlje. Njeno životno putovanje je veoma interesantno i nimalo jednostavno. 

Naravno da to nije sve, jer MAMF i ove godine donosi veli broj iznenađenja i to međunarodnog karaktera nastojeći da opravda povjerenje majki i pruži adekvatne i raznolike teme koje će sutra svaku od njih ohrabriti, pomoći da budu informirane, aktivne, sretne i ispunjenje žene i majke. 

Podržite naše mame

Sve ovo što smo naveli ne bi bilo moguće bez organizatorice MMAF Meliha Mulahalilović-Žiško, koja je imala viziju šta mamama treba, ali i društveno odgovornih kompanija koje su prepoznale MAMF-a i koje u svom djelovanju na prvom mjestu imaju porodicu.

Zahvaljujući dosadašnjoj podršci uspjeli smo da postići da događaj funkcioniše po principu da je uz obavezne prijave učešće besplatno za sve mame. Jer svaka mama treba dan za sebe! Čitav događaj je baziran na davanju zajednici i ravnopravnom učešću svih majki, i sretni smo sto su naši panelisti osobe koje u svom djelovanju imaju izražen altruizam i osjećaj za zajednicu. U praksi za mame to znači da je dolazak na MAMF i korištenje svih sadržaja besplatan, da ne moraju plaćati bilo kakvu kotizaciju, jer taj dio koji podrazumijeva prisustvo na konferenciji, poklone, osvježenja i ostali sadržaj pokriju našì partneri i sponzori, a panelisti, vrsni stručnjaci svoje znanje i iskustvo nesebično dijele s majkama pro bono. Sretni smo zbog toga, jer sa nama budu mame iz različitih dijelova zemlje i ovaj događaj doživljavaju kao mjesto susreta sa drugim majkama. MAMF je mjesto gdje je bilo koji oblik diskriminacije po bilo kojoj osnovi, strogo zabranjen“, naglasila je Meliha na kraju.

Program 5. MAMF-a

Zato, mame dođite na našu 5. MAMF konfernciju, koja se održava od 14-15. 10. 2022. u Cineplexx Sarajevo kinu u Sarajevu.

Ulaz je besplatan uz prethodnu prijavu na www.mamf.ba

Photo: MAMF

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...