Upoznajte govornike na Konferenciji za poduzetnice 20.4. u Banjoj Luci

Predstavljamo vam govornice na našoj Konferenciji “Poduzetnice, katalizatori privrednog napretka na Balkanu, koja će se održati 20.4.2023. u Kongresnom centru Lanaco u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom Raiffeisen banke BiH.

Konferencija za poduzetnice, koje su katalizatori privrednog napretka u regionu

Žene poduzetnice već dugi niz godina predstavljaju vitalnu snagu i okosnicu privrednog rasta i napretka u našoj zemlji, ali i regionu. Posljednjih godina žene pokazuju sve veću sklonost prema poduzetništvu, donose svježu perspektivu, inovativne ideje i jedinstven pristup poslovanju, a svake godine u našoj zemlji raste broj firmi i obrta u ženskom vlasništvu. No, uprkos snažnom zaokretu na ekonomskom tržištu koji potiče žensko poduzetništvo, žene su suočene sa specifičnim izazovima zbog kojih njihove firme i obrti sporo rastu i najčešće ostaju u mikro segmentu. Problemi s kojima se svakodnevno suočavaju, pored osnovnih prava žena i diskriminacije na radnom mjestu, uveliko su vezani i za ograničene pristupe financiranju, te probleme u pronalaženju radne snage. A s druge strane neodvojiv od poslovnog života je i privatni, porodični život žena poduzetnica majki i supruga, koji često trpi zbog nedovoljne podrške društvene zajednice. Na ovoj Konferenciji želimo osigurati inkluzivnost i raznolikost žena poduzetnica u Bosni i Hercegovini uključivanjem žena iz različitih regija i industrija u rad Konferencije i stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za sve sudionice i sudionike, s fokusom na umrežavanje, učenje i suradnju.

Teme Konferencije su od uvoza radne snage do standardizacije poslovanja

Stoga će na ovoj Konferenciji o svojim poslovnim poduhvatima, borbi s administrativnim državnim aparatom, izostanku potpore i podrške lokalne zajednice i države, problemima s izvorima financiranja, digitalnim alatima za unaprijeđenje poslovanja, uvozu radne snage, standardizaciji poslovanja prema EU mjerilima, pričati uspješne poslovne žene, managerice i poduzetnice iz BiH, a također ćemo vam prenijeti i iskustva s hrvatskog poduzetničkog tržišta.

Ovu Konferenciju otvora naša gošća iz Zagreba Ana Keglović Horvat, pravnica, poduzetnica i konzultantica predavanjem pod nazivom “Koncert za poduzetnicu, zbor i orkestar”. Ana je i trenerica osobnog razvoja i učiteljica All level healing tehnike, bioterapeutkinja i praktičarka Theta healing tehnike. Zanimljiva je i cijenjena govornica čija predavanja oduševljavaju publiku već dugi niz godina u Hrvatskoj i regiji. A na ovoj će Konferenciji govoriti o načinima kako u svoje poslovanje uvesti nekonvencionalne tehnike poput svjesnosti, energije i viših svjesnih razina.

Ana Keglović Horvat
Ana Keglović Horvat

Druga govornica koja također dolazi iz Hrvatske, Manuela Vukelić, direktorica je Agencije za posredovanje i ustupanje radnika iz Hrvatske i cijelog svijeta u agenicji Job Hunter. Manuela je stručnjakinja i konzultantica za EU projekte i financijska planerica, te vlasnica agencije za digitalni marketing i internet prodaju MV Design. Govoriće o problemima koje je iznjedrila trenutna svjetska krize u kojoj je primjetno drastično pomanjkanje radne snage, a što predstavlja gorući problem svih poslodavaca u regiji. Kako odgovoriti ovom izazovu i kako rješiti utjecaj problema s demografijom i iseljavanjem stanovništva, koje trpi cijela regija, a koji direktno utječu na probleme poduzetnica sa pronalaskom radne snage? Govoriće i o neiskorištenom ekonomskom potencijalu žena, te kako im pomoći da osiguraju sigurno poslovanje.

Manuela Vukelić
Manuela Vukelić

Treća govornica je Banjalučanka Dijana Tepšić, osnivačica i kreativna direktorica Play Team Agency, diplomirana komunikologinja, magistrica Gender/Rodnih nauka, koja je direktorica programa Regionalnog komunikacijskog događaja “Play Media Day”, a također i osnivačica i urednica online lifestyle magazina Ultra.ba. Dijana voli izazove, a kreativnost i inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje. Njen omiljeni citat je: “Ono o čemu sanjaš, možeš i da ostvariš”, kreativca Walta Disneya. Na ovoj Konferenciji govoriće o teškim vremenima koja uvijek iznjedre iznimno kreativne ljude. Kako danas sačuvati kreativnost i stvoriti sjajne priče? Zašto je svjesnost o umjetnosti i kulturi važna i za žensko poduzetništvo i stvaranje temelja za kvalitetne i jedinstvene, kreativne projekate?

Dijana Tepšić
Dijana Tepšić

Naša četvrta govornica je Alisa Salković iz Tuzle, izvršna direktorica Sicon SAS, poduzetnica sa više od 30 godina iskustva i stručnjakinja za standarde, auditorica i suradnica Slovenačkog instituta za kvalitet i mjeriteljstvo -SIQ LJubljana. Njena ekspertiza je na području sistema upravljanja ISO 9001, ISO 14001, HACCP EXPERT, te HALAL kvalitetu. Predsjednica je Tehničkog komiteta pri Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine, kao i organizatorica događaja “Women and Wine” posvećenog druženju žena i vina. Na Konferenciji će Alisa govoriti o standardima i koliko su bitni u svim segmentima poslovanja. Kako odgovoriti na zahtjevne procedure koje su se ukazale sa dobijanjem pristupnog statusa za EU, u kojima naša zemlja mora odgovoriti sa niz standardizacija procesa i usluga, kako bi bili spremni prihvatiti evropske uslove poslovanja i život? Koliko se standardizacija primjenjuje u našoj zemlji i da li su poslovni subjekti svjesni da je ona preduslov za napredak poslovanja u budućnosti?

Alisa Salković
Alisa Salković

Peto predavanje na Konferenciji održaće Željka Krkoška, vlasnica i CEO Mikropek doo, inžinjerka i stručnjakinja u prehrambenom tehnološkom sektoru, sa više od 25 godina poduzetničkog staža u prehrambenom sektoru. Članica je Rotary kluba Banja Luka Gloria i dobitnica nagrade Privredne komore Republike Srpske za za doprinos razvoju ženskog preduzetništva 2019. Govoriće o procesu tranzicije i načinima kako se održati na tržištu? Novi procesi, promjene navike kupaca, brzina transakcija i procesa su samo dio promjena u periodu tranzicije tradicionalnog poslovanja na novi digitalni pristup i koliko možemo odgovoriti trendovima i inovacijama, te postoji li neki recept da se dugo održimo na tržištu.

Željka Krkoška
Željka Krkoška

Posljednja govornica na Konferenciji je Kristina Lazendić, direktorica i suvlasnica Dilidengo doo, stručnjakinja u financijsko-računovodstvenom sektoru. Kristina će govoriti o vrlo aktuelnom uvođenju digitalnih alata za računovodstveno poslovanje i digitalno upravljanje finansijama koje treba preferirati u odnosu na zastarjele modele poslovanja. Neke financijske institucije prepoznaju izazove s kojima se u poslovanju susreću poduzetnice i nastoje im pomoći prilagođavanjem svoje ponude i usluga, te će Kristina nastojati pojasniti što poduzetnice žele od svoje banke i kako im banke mogu pomoći u razvoju poslovanja.

Kristina Lazendić
Kristina Lazendić

Završni dio naše Konferencije će uslijediti, nakon sesije predavanja naših govornica, sa panelom pod nazivom “Financiranje poduzetnica, koliko smo upoznati s mogućnostima?” na kojem će učesnici panela biti Dragana Kokot, generalna sekretarka Privredne komore Republike Srpske, Gojko Rodić, vlasnik i direktor Alphabet group doo i Mara Đakić, šefica banjalučke filijale Raiffeisen banke i Ivana Matić, direktorica Matić savjetovanje doo i vlasnica Women in Adria mreži žena u biznisu. Na panelu ćemo razgovarati o tome na koji način financijske institucije prepoznaju izazove s kojima se u poslovanju susreću poduzetnice i nastoje im pomoći prilagođavanjem svoje ponude i usluga. Na ovom panelu čut ćemo također što poduzetnice žele od svoje banke i kako im banke mogu pomoći u razvoju poslovanja. Ujedno ćemo razgovarati i o stanju na tržištu i na koji način razrješiti dileme i probleme u poslovanju u ovim turbulentnim vremenima.

Zahvaljujemo se sponzorima Konferencije “Poduzetnice, katalizatori privrednog napretka na Balkanu“, Raiffeisen banci BiH, Lanaco, Privrednoj komori Republike Srpske, Job Hunter, Avis BiH.

Pozivamo vas da se prijavite na našu konferenciju, za koju je ograničen broj mjesta, a učestvovanje na Konferenciji je besplatno uz obaveznu registraciju na linku

Za više informacija pošaljite mail na adresu: [email protected]  

Photo: Women in Adria/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...