Konferencija za poduzetnice u Banja Luci otkrila ključeve rasta

Jučer je u Banja Luci održana naša prva ovogodišnja konferencija za poduzetnice. Konferenciju su otvorile Vanja Spaho, naša event managerica i Ivana Matić, osnivačica i direktorica Women in Adria koje su poduzetnice upoznale s našim aktivnostima.

Konferencija za poduzetnice u Banja Luci – svjesnost, standardizacija ključ su rasta

Prva predavačica je bila naša uvijek inspirativna Ana Keglović Horvat. Poduzetnicama je ukazala na važnost razvoja i slušanja vlastite intuicije koja se jača antistres tehnikama. Za uspjeh pri tome nije važno samo vaše tehničko znanje nego i vaša energija kojom zračite i u kojoj živite te svjesnost da li mislite da možete ostvariti svoje ciljeve ili ne. Na kraju svog izlaganja sudionicama je jednostavnom vježbom pokazala koja je moć našeg uma i koliko više možemo postići samo ako to vizualiziramo.


Pročitajte više: Prepreke na putu su naši učitelji


Ana Keglović Horvat

Manuela Vukelić vlasnica je agencije Job Hunter, za posredovanje pri zapošljavanje. Uglavnom dolaze radnici iz Indije i Nepala. Iako Job Hunter postoji manje od godinu dana, već ima više od desetero zaposlenih, a surađuje s gotovo 30 agencija u 16 zemalja svijeta. U Bosni i Hercegovini se bave povezivanjem poslodavaca i radnika, koji samostalno rješavaju dokumentaciju. Veliki izazov predstavlja integracija stranih radnika na Balkanu, Manuela taj izazov nastoji prevladati edukacijom managementa, zaposlenika i radnika koji dolaze.

Manuela Vukelić, Job Hunter

Dijana Tepšić ispričala svoj karijerni put od odnosa s javnošću, gender specijalistice, pjevačice i DJ-ice, autorice i voditeljke TV show-a “Recreativno sa Dijanom Tepšić”. Njen najveći projekt je Play Media Day koji postoji već 7 godina i prerastao je u regionalni komunikacijski događaj iz oblasti medija, komunikacija i kreativne industrije. Istaknula je da je budućnost u kreativnoj industriji koja predstavlja najbrže rastuću industriju uz IT. Preporučila je poduzetnicama da se fokusiraju na svoj rast i razvoj, ne na savršenstvo. Neuspjeh može biti prijatelj ako iz njega učimo, nikada nećemo biti spremni, moramo krenuti sa ostvarenjem svojih ciljeva jer uspjeh počinje kad izađemo iz zone komfora.

Dijana Tepšić

Alisa Salković je govorila o važnosti standardizacije poslovanja i uvođenju standarda. ISO9001 je temelj svih standarda, a ostali su se razvili iz njega. Jedno od načela ISO9001 je uključenost zaposlenih i tu nema glorifikacije nikoga, tu su procedure ključne jer svima govore što je ulaz, a šta izlaz svakog poslovnog procesa. Na taj način smo dobro organizirani, dobro upravljamo procesima i osiguravamo kvalitetu isporuke proizvoda ili usluge.

konferencija_poduzetnice_banja_luka (1)
Alisa Salković

Željka Krkoška sa suprugom je 1996. osnovala tvrtku Mikro pek d.o.o. Bave se uvozom i distribucijom sirovina za prehrambenu industriju i veterinarsko medicinskih proizvoda. Ima 17 zaposlenih, a ono što je odredilo njihov put je jasno zacrtavanje ciljeva. Sjeća se svog prvog internacionalnog sajma, 1997. godine, na kojem je vidjela tvrtku s kojom želi raditi i dogovorila prvi sastanak. Najteža godina joj je bila 2010. kad se suprug naglo razbolio i preminuo, srećom je imala već tim koji je mogao preuzeti posao. Naglasila je da je poduzetništvo jedan od ključnih elemenata razvoja bilo koje zdrave ekonomije i smatra da poduzetnice igraju sve važniju ulogu u našoj društvenoj i ekonomskoj dinamici .Njeno iskustvo je da su najvažniji faktori za uspjeh kvalitetno obrazovanje, naučni pristup razvoju i stvaranje tima.

Željka Krkoška, Mikro pek

EcoOne značajno doprinosi digitalizaciji poslovanja

Vesna Balvan predstavila je kompaniju Lanaco koja uskoro slavi 30 godina. Kreira sopstvena softverska rješenja s preko 350 zaposlenih. Istaknula je važnost digitalne transformacije za poduzetnike za brže prikupljanje i analizu informacija. Svi njihovi proizvodi dostupni su putem web servisa što i njima i korisnicima donosi uštede. Eduis je njihov obrazovni sustav broji preko 500.000 korisnika, Soho i Station su namijenjeni HoReCa sektoru, a Careoll zdravstvu.

Vesna Balvan, Lanaco

Posebno je istaknula EcoOne, poslovni informacioni sistem za mala i srednja preduzeća koja su izmjestila finansijske operacije ka knjigovodstvenim agencijama (EcoOne Standard) i onima koji vode finansjiske procese interno (EcoOne Enterprise).

Kristina Lazarić, direktorica tvrtke Diligence koja je i jedan od korisnika EcoOne sustava smatra da je digitalizacija dosta olakšala posao i da treba da se gradimo i nastavimo pratiti te procese, ali također smatra da na ovim prostorima, u nekom narednom periodu nećemo u potpunosti preći na taj proces iz razloga što državne institucije sa kojima usko sarađujemo i dalje zahtjevaju papir u fizičkom obliku, potpis, pečat. 

Dodala je da bi prevelik stepen digitalizacije mogao da isključi ili smanji čovjekovu funkciju i samo ulogu i potrebu za razvijanjem, radom, tim adrenalinom, tako da bi umjeren stepen digitalizacije bio idealan.

“A šta će oni meni govorit” je najveća prepreka razvoju tvrtke

Na panel diskusiji Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske istaknula je da su žene vlasnice i direktorice 29% privrednih društava i čine 36,5% prihoda i 33% ukupne dobiti te da na žalost nemaju posebne programe i potpore za poduzetnice.

Gojko Rodić, vlasnik i direktor Alphabet group istaknuo je da je najveća prepreka za rast poduzetnika rečenica “A šta će oni meni govorit”, odnosno nespremnost na rast i preveliki ego.

Miloš Trkulja, savjetnik za strateški razvoj tvrtke Lanaco rekao je da je digitalizacija velika prilika za rast tvrtki u ženskom vlasništvu te da im se slobodno obrate s poslovnim problemima koje imaju i da zajednički pokušaju pronaći rješenja.

Direktorica RBA filijale u Banja Luci Mara Đakić poduzetnice je upoznala s njihovom ponudom: minimalno godinu dana besplatno vođenje računa i posebna kreditna linija u suradnji s EBRD-om.

Sponzori konferencije bili su Raffeisenbank d.d, Lanaco, Europska unija i Job Hunter, a partneri Privredna komora Republike Srpske, Avis i Sara voda.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

fitness anny iznenađenje

Kakva šefica! Zaposlenici darovala auto iz snova

Novi automobil, baš onaj iz snova, s mašnom. Taj prizor dočekao je Dražanu Palac iz Gruda ispred kuće jednog (običnog) radnog dana. Možemo reći...