Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego proljetnom jaknom? Ove sezone dominiraju kratke jakne, a upravo su one postale i glavni hit na raznim poslovnim susretima. Sastanci, konferencije, obični radni dan u uredu… Kratke jakne volimo u svim trenucima. Nas su oduševile na nedavno održanoj Konferenciji za žene u održivosti. Nosile su ih Alma Hadžiabdić, Vilma Tunjić Juzbašić i Jelena Čačulović. Evo što su nam otkrile o svom (poslovnom) stilu.

Poslovni stil teško je zamisliti bez jakni i sakoa. Kada ih biramo?

Alma Hadžiabdić, Direktorica Management consultinga u KPMG-u, u ovoj je kompaniji počela raditi još kao apsolventica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Isprva joj je bilo teško prilagoditi se profesionalnom kodeksu odijevanja koji je u KPMG-u bio poprilično strog. Profesionalni stil za žene značio je haljine, odijela s hlačama ili suknjama do koljena, bluze i definitivno obuću bez otvorenih prstiju. S vremenom se prilagodila tom stilu pa je i privatno počela birati odjeću ravnih linija u bojama koje je mogla svakodnevno kombinovati.

kratke jakne

Nakon pandemije koronavirusa, prisjeća se Alma, kodeks odijevanja postao je opušteniji. Tamni jeans i tenisice, koji su ranije bili rezervisani samo za petak, postali su prihvatljivi i drugim danima. Naravno, uz košulju i eventualno sako koji daju profesionalniju notu. Jakne i sakoi posebno su zanimljivi komadi u poslovnom svijetu. Oni su, smatra Alma, uvijek siguran izbor koji “podiže” svaku odjevnu kombinaciju. Dodaje da je danas tanka linija između jakne i sakoa te se često ta dva termina koriste naizmjenično.

“Ja lično sako biram za formalnije prilike. Najčešće biram jednobojne sakoe, često u neutralnim tonovima, jer ih je lako kombinovati. Ipak, ponekad su jake, žive boje odličan izbor s obzirom da ostavljaju snažan utisak kada se kombiniraju sa crnom ili bijelom. Za manje formalne događaje ili za prilike kada želim naglasiti lični stil, biram jakne drugačijeg kroja, sa nekim detaljima“, objašnjava Alma.


Pročitajte više: Tenisice i odijelo novi su power look. Stilist otkriva kako ih kombinirati


Bolero jaknica odlično paše i uz pencil skirt

Sakoi i jakne u poslovnim kombinacijama prvi su izbor i za direktoricu za održivost u Fondaciji Mozaik Vilmu Tunjić Juzbašić. Preferira jednobojne, u jarkim bojama, kao i neobične dezene i teksture. Takvi sakoi i jakne mogu da podignu bilo koju jednobojnu kombinaciju. Naravno, nosi i crne, ali prvenstveno kada priroda samog događaja to zahtijeva, kao neki vrlo svečani događaji.

kratke jakne

“Jakne vrlo rado biram kada kodeks oblačenja nije strogo propisan, odnosno kada nije riječ o manifestaciji na kojoj se očekuje odijelo. To je tako jer mi bolero jaknica, pogotovo u jarkoj boji ili interesantnog dezena, uvijek podigne kombinaciju. Imam ih u raznim bojama i dezenima, a vrlo rado ih nosim i uz pencil skirt”, objašnjava Vilma.


Pročitajte više: Kako da uz tene kreirate savršen office look


‘Strogi poslovni stil razbijam upečatljivom jaknom’

Jelena Čačulović, direktorica u obiteljskoj tvrtki Weltplast, otkriva da se iz svakog shoppinga vraća s nekom vrstom jakne ili sakoa. “Tako da znate koja je moja slaba točka i čega imam previše u ormaru“, govori Jelena.

kratke jakne

Podjednako nosi i jakne i sakoe te ne voli “teški formalni poslovni stil”. Strogi poslovni stil voli razbiti nekim “fora” komadom, a to najčešće bude neka upečatljiva jakna. Boje su kod Jelene uvijek neutralnije, a šljokice su uvijek dobrodošle.

“Na haljine i formalnije hlače uvijek više volim kombinirati jakne nego sakoe. Ipak, na traperice više volim kombinirati sakoe. Traperice, sako i neka dobra štikla, klasika koja uvijek super prolazi”, zaključuje Jelena.


Pročitajte više: Vodič kroz stilove i krojeve jeansa i odabir pravog za vas!


Prilagodite stil okruženju u kojemu radite

Kombiniranje kratke jakne s klasičnim komadima poput bijele košulje i hlača od tvida ili pamuka može biti “dobitna” elegantna poslovna kombinacija. S modnim dodacima poput remena ili decentnog nakita možete dodatno podići razinu elegancije.

Pri odabiru kratke jakne važno je i voditi računa o prigodi te kulturi tvrtke. U nekim tradicionalnijim industrijama možda ćete htjeti izbjegavati previše opuštene ili nekonvencionalne stilove. S druge strane, u kreativnim industrijama poput dizajna ili marketinga, kratka jakna može biti i više nego dobrodošla.

Ključno je prilagoditi stil okruženju u kojemu radite te uzeti u obzir profesionalne standarde, kao i osobni izraz. Kombinirajući kratke jakne s klasičnim komadima odjeće i dodacima, možete postići ravnotežu između osobnog stila i profesionalnosti.

Foto: Canva / Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...