Neka vaša novogodišnja odluka bude da postanete kumovi SOS Dječijeg sela

Kad se približi kraj godine i kad odlučujemo šta ćemo dobro napraviti u sljedećoj često nam nedostaje ideja kakvu novogodišnju odluku donijeti. Željeli biste istovremeno napraviti nešto lijepo, humano, empatično, društveno korisno, nešto čime biste drugima učinili život ljepšim i udobnijim… A šta ako vam preporučimo da u vašu novogodišnju rezoluciju uključite jednu humanu i beskrajno važnu odluku o aktiviranju kumstva SOS dječijeg sela u BiH? U nastavku vam donosimo razgovor sa Malikom Garibijom, nacionalnim direktorom SOS Dječijih sela u BiH, koji će vam objasniti sve o njihovoj akciji Postanite kum/a SOS dječijeg sela.

Znate li kako postati SOS mama ili tata?

Dva SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini nastala su još prije trideset godina u Sarajevu i Gračanici sa glavnim ciljem da u svojim smještajnim objektima zbrinu djecu i mlade bez roditeljskog staranja, kako bi spriječili izdvajanja djece iz porodice njihovog porijekla. Potom su kreirali programe jačanja porodice u Mostaru, Tuzli, Lukavcu, Doboj Istoku, Srebrenici i Bratuncu, kao i u Sarajevu i Gračanici. U SOS dječjim selima u BiH rade u stalnoj koordinaciji sa Centrima za socijalni rad, koji su zakonski staratelji djece djece bez roditeljskog staranja, i u čijoj je nadležnosti smještanje djece u alternativne oblike brige.

Međutim, nakon izlaska mladih iz različitih oblika alternativne brige ne postoji sistemsko rješenje koje nudi odgovore na mnogobrojna pitanja i izazove koji stoje pred ovim mladim ljudima. SOS Dječija sela u BiH kroz alternativni oblik porodične brige pružaju djeci i mladima mogućnost da unutar porodice u SOS Dječijem selu grade dugoročne porodične veze. Organizacija o djeci i mladima brine sve do njihove samostalnosti, a to znači i nakon navršenih 18 godina, pa sve do najdalje 27 godina života. Dakle, do potpunog osamostaljenja. Kako bi što lakše postigli samostalnost, mladima se pruža psihosocijalna i materijalna podrška. No, istinski vrijedne emotivne veze koje se stvaraju između članova porodice traju cijeli život, te je porodica u kojoj dijete odrasta, okruženje kojem se uvijek mogu vratiti“, pojasnio je Garibija.

KUMSTVO SOS dječije selo
Malik Garibija

Koncept rada unutar SOS dječijih sela svuda u svijetu, pa i ovdje u BiH, je vrlo jedinstven, jer je osmišljen tako da djeca u njihovim selima, zajedno sa SOS roditeljima, svojom braćom i sestrama, odrastaju u SOS porodici. Stoga je posao SOS roditelja, SOS mama i SOS tata, vrlo zanimljiv i nije zanimanje kao bilo koje drugo.

Zapravo je to život i dugoročna posvećenost odgajanju djece kroz stvaranje čvrstog emocionalnog odnosa sa svakim djetetom koje je smješteno u SOS porodicu. SOS roditelji prije svega moraju imati ljubav prema djeci i radu sa djecom te biti spremni na život u SOS Dječijem selu ili u zajednici, zajedno sa porodicom. Nakon selekcije, kandidati ili kandidatkinje, prolaze stručnu obuku za rad sa djecom. Često prije nego što postanu SOS roditelji, oni rade kao SOS tete koje pomažu mamama i povremeno borave sa djecom, sve dok ne preuzmu svoju porodicu i započenu život u SOS kući. Prihvatiti dijete kao svoje i s njime zajednički živjeti nezaobilazan je, neophodan, ali ponekad i zahtjevan dio života u našim SOS Dječijim selima. Upravo zbog toga su SOS roditelji osnovna i najbitnija karika u našoj brizi o djeci. Biti SOS roditelj kreativan je, ispunjavajući, samostalan i odgovoran posao“, objašnjava Garibija.

Nijedno dijete ne treba odrastati samo

Svaki dan u SOS Dječijem selu predstavlja poseban izazov, no vođeni misijom da nijedno dijete ne odrasta samo, svi zaposlenici u SOS dječijim selima, uz vrlo posvećen i predan rad uz podršku partnera i donatora SOS sela, te društvene zajednice, uspijevaju prevazići sve poteškoće i probleme.


Pročitajte više: Lana Lekić: Proces usvajanja djece treba približiti javnosti


Naš je zadatak, a istovremeno i najveći izazov, brinuti o djetetu i pomoći mu da postane najbolja verzija sebe. Svako dijete koje biva smješteno u alternativni oblik brige sa sobom nosi životnu priču koja neminovno podrazumijeva i traumu. Uz neizmjeran trud SOS roditelja i cijelog stručnog tima, nastojimo zaliječiti njihova srca i radimo sa svakim djetetom ponaosob, kako bismo iznjedrili rješenje u njihovom najboljem interesu. Ponosni smo jer je u brizi SOS Dječijih sela BiH odraslo više od 500 djece, a za sve njih nastojali smo biti i ostati siguran i važan oslonac u njihovom uspjehu i sticanju samostalnosti“, priznaje Garibija. 

O svojoj djeci u selu vode računa i nakon što djeca postanu punoljetna i ne odriču ih njihove porodične sigurnosti unutar dječijih sela, te im omogućavaju da u selu borave do svoje 27. godine. Pored dva SOS Dječija sela u Sarajevu i Tuzli imaju i dvije SOS Kuće za mlade u kojima borave njihovi punoljetni štićenici, gdje im pomažu da steknu znanja i vještine, te da ostvare svoje snove i budu konkuretni na tržištu rada, kako bi sutra mogli postati vrijedni i ravnopravni članovi bh društva.

Kako postati kum ili kuma SOS dječijeg sela?

Podrška njihovom radu u BiH je svakim danom sve veća, i svim su svojim partnerima i donatorima beskrajno zahvalni. No, program na koji su posebno ponosni je program Kumstva SOS dječijih sela. Obzirom da je svima jasno da je briga o djeci jedan dugoročan proces koji iziskuje i kontinuiranu financijsku podršku, program Kumstvo SOS dječijeg sela kroz redovne mjesečne donacije pomaže zaposlenicima dječijih sela u osiguravanju kvalitetne brige koju pružaju svojoj djeci.

KUMSTVO SOS dječije selo
Djeca iz SOS dječijeg sela

SOS kumovi su posvećeni donatori koji doniraju određeni iznos svakog mjeseca i time doprinose da djeci i mladima obezbijedimo sve što im je potrebno za sigurno i sretno odrastanje. Prije više od dvije decenije rodila se ideja o Kumstvu kao načinu da ostanemo povezani sa našim donatorima i da zajedno, u kontinuitetu činimo promjene mogućim. Pored Kumova, koji godinama svojim donacijama podržavaju porodice, svakodnevno se našem krugu prijatelja pridružuju i novi donatori koji razumiju našu misiju i sa njom se identificiraju. Za Bosnu i Hercegovinu možemo reći da zaista ima dobre ljude, koji žele pomoći i koji su istinski posvećeni u svojoj namjeri da pomognu djeci bez roditeljskog staranja. Važno im je da sa nama ostanu u kontaktu i da redovno primaju naša pisma, tako da nam se jave kada promijene adresu stanovanja ili prezime, kako se kontakt ne bi prekinuo. Pojedini Kumovi ponekad šalju i fotografije svoje porodice, kako bismo i mi njih pobliže upoznali. I to je ono što nas čini sretnima, da zajedno gradimo i dijelimo uspomene“, pojašnjava Garibija.

Postati kum SOS dječijeg sela može svaka osoba koja to želi na dva načina: prvi je na njihovoj web stranici www.sos-ds.ba klikom na dugme doniraj, gdje imate nekoliko opcija mjesečnih donacija u iznosima od 10, 15, 25…50 KM. Ukoliko nakon određenog vremena želite prekinuti kumstvo u svakom trenutku možete odustati. Drugi način je da prilikom susreta sa našim SOS predstavnicima, koji se svakodnevno mogu sresti u većim tržnim centrima, postanete kum ili kuma, a lokacije tih štandova možete pronaći na web stranici sela. 

Iskoristite program zapošljavanja mladih u YEEP programu

U SOS Dječijem selu pomažu ne samo mladima bez roditeljskog staranja nego i mladima iz zajednice koji su u riziku i suočavaju se sa izazovima konkurentnosti na tržištu rada. Mladi koji odrastaju u alternativnoj brizi i mladi sa složenim socio-ekonomskim poteškoćama često nemaju odgovarajuće mogućnosti i pristup tržištu rada, usljed nedostatka vještina i kvalifikacija, te su često dugotrajno nezaposleni i isključeni iz društva, što utječe na njihovo nisko samopoštovanje, a također i niske društvene kompetencije i nerazvijene mreže podrške. Zbog toga su u SOS Dječijim selima vrlo ponosni na činjenicu da su već duže od tri godine dio programa za osnaživanje mladih u riziku YEEP – Jaki mladi nova perspektiva, koji im je pomogao da zaposle više od 170 mladih osoba.


Pročitajte više: Teta Pričalica lik je Lidije Sejdinović koji u djeci budi ljubav za čitanjem


“U drugom ciklusu projekta cilj nam je osnažiti 470 mladih ljudi iz alternativne brige i mladih u socijalnoj potrebi u Bosni i Hercegovini da koriste svoje novostečene vještine i pristup kvalitetnim uslugama podrške kako bi se bolje integrisali u tržište rada. Vjerujemo da ćemo uz podršku naših partnera taj cilj i ostvariti. Sretni smo i ponosni što smo uspjeli osnažiti mlade ljude na njihovom putu ka samostalnosti i svaki njihov uspjeh je znak da i mi uspješno ostvarujemo našu misiju“, ističe Garibija.

Pored obuke unutar YEEP programa, koja obuhvata edukaciju u oblastima životnih vještina i vještina zapošljivosti, svaki YEEP polaznik u skladu sa svojim individualnim razvojnim planom ima priliku pohađati stručne obuke, treninge, kurseve i prakse, koje osnažuju mladu osobu na putu zaposlenja.

Sve ovo nama pruža aktivno umrežavanje sa partnerima u zajednici, koji prepoznaju i dijele sa nama istu potrebu da ojačaju sve naše mlade ljude i rade u njihovom najboljem interesu. Svaka kompanija koja želi biti dijelom naše misije u stvaranju boljih uslova za mlade na njihovom putu ka jačanju kompetencija na tržištu rada je itekako dobrodošla. Možda će upravo neko od polaznika YEEP projekta biti njihov kolega koji će doprinijeti kreiranju uspjeha kompanije ali i cijelog bh. društva“, tvrdi Garibija.

KUMSTVO SOS dječije selo
SOS dječije selo Sarajevo

Stoga bi bilo vrlo zanimljivo da ukoliko vam treba praktikant/ica, asistent/ica, neko koga želite obučiti u vještinama koje posjedujete, da svakako kontaktirate njihov ured i iskoristite priliku da zaposlite nekog od njihovih štićenika/ica i tako rješite problem pomanjkanja adekvatnog kadra na tržištu rada, a istovremeno učinite i vrlo human i hvale vrijedan gest.  

Neka vaša novogodišnja odluka bude da postanete kum/a SOS dječijeg sela

Praznična sezona i u dječijim SOS selima donese uvijek pregršt zanimljivih druženja i smijeha, veselja i poklona. Svaki dan u SOS Dječijim selima prepun je ljubavi, pažnje i roditeljske brige za djecu i mlade i na to su svi njihovi zaposlenici ponosni, a djeca zauzvrat beskrajno zahvalna.

Ipak, praznici su dani kada svi želimo svakodnevnim rutinama dodati malo čarolije, stvarati one najdraže uspomene koje se pamte cijeloga života. SOS roditelji zajedno sa mališanima uređuju domove, prave kolače, pa često iz SOS kuća možete osjetiti miris pečenih kolača, pravljenih s puno ljubavi, složnim malim ručicama. Zahvalni smo za podšku naših donatora koji tokom cijele godine podržavaju djecu i mlade koji odrastaju u SOS Dječijim selima, a koji su, moramo priznati, u ovim danima još i dodatno angažovani, pa tako nisu rijetkost mnogobrojni novogodišnji paketići. Vrijeme praznika je pravo vrijeme da se zahvalimo onima koji su tu bili za nas tokom protekle godine, ali i da učinimo dobro djelo i pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to jesu djeca bez roditeljskog staranja. Znati da imaš nekoga ko će uvijek biti tu za tebe i da nikada nećeš ostati sam, čak i kada život u jednom trenutku nije fer, pravi je poklon koji je potreban svakom djetetu“, poručuje Garibija.

Zato se iskreno nadamo da će mnogima novogodišnja odluka biti da postanu kumovi SOS dječijih sela, i toplo vam i mi ispred tima Women in Adria BiH i SOS dječijih sela u BiH prepročujemo da postanete kum ili kuma SOS dječijeg sela BiH, jer će to zasigurno biti jedna od najboljih novogodišnjih odluka koje ćete donijeti. 

Photo: SOS Dječije selo BiH

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...