Porodiljsko odsudstvo za očeve zajamčeno je zakonom – Uzmite ga

Iako na njega imaju pravo, mnogi očevi u Bosni i Heregovini nisu svjesni toga da mogu da koriste porodiljsko odsudstvo. Prema istraživanju Sarajevskog otvorenog centra provednog 2022. gotovo 60% očeva nije svjesno ovog prava, a samo 2,6% očeva je to pravo i koristilo. Da stvar bude još gora, očevi koji su koristili svoje pravo nailazili su na brojne nejasnoće i administrativne barijere kako bi ga uopće mogli iskoristiti.

Sarajevski otvoreni centar stoga je pokrenuo kampanju u suradnji s UNFPA i kompanijom Violeta u kojoj će promovisati angažirano očinstvo i informisati očeve o njihovom pravu na porodiljsko odsudstvo koje im je garantirano zakonom.

Kampanja koja diže svijest o važnosti očinstva

Jedan od prvih očeva u BiH koji je koristio svoje pravo na porodiljsko odsudstvo jest Jusuf Adis Šito. Njegova se supruga morala vratiti na posao, a on je ostao kod kuće sa 42 dana starom bebom. Kako sam kaže, to iskustvo ne bi mijenjao ni za šta. Upravo zbog toga želi promovisati odsudstvo za očeve. Balans poslovnog i porodičnog života ne bi bio samo na majkama, već i na očevima, koji bi zauzvrat ostvarili bolji odnos sa djecom i kvalitetniji obiteljski život, a majke bi imale bolje karijerne šanse. Od ravnopravnih prilika koristi imaju baš svi.

Sarajevski otvoreni centar u sklopu kampanje radi i na adresiranju pitanja porodiljskih naknada za majke, te generalno na jačanju pravnih i društvenih uslova za majke. No, pomaganjem isključivo majkama neće doći do potrebnog dostojanstva i balansa. Uključeni moraju biti svi, pa tako i očevi.

“Nema istinske rodne ravnopravnosti dokle god i očevi ne budu imali adekvatnu priliku da učestvuju u brizi za djecu, a jedan od inicijalnih uslova za osiguravanje tih prilika jeste i jačanje svijesti na nivou društva o očevoj ulozi u podizanju djeteta i pravednoj preraspodjeli poslova između partnera”, izjavila je Emina Bošnjak, izvršna direktorica SOC-a.


Pročitajte više: Balansiranje poslovnog i privatnog života je ključ uspjeha


Očevi nisu roditelji drugog reda

Kao u mnogim zemljama, tako i u Bosni i Hercegovini briga o obitelji pada na žene. One su te koje primarno brinu o djeci, a nakon radnog dana, nastavljaju sa kućanskim poslovima koje prosječnoj Bosanki oduzimaju čak 7 sati dnevno. Sve je ovo pokazatelj i dalje tradicionalnog shvaćanja rodnih uloga u zemlji. Makar dio ovog problema mogao bi da se riješi tako što se roditeljstvo počne tretirati kao ravnopravno, odnosno kao uloga majke i oca, a ne samo majke.

Promovisanjem očinstva kao ravnopravnog majčinstvu, oba roditelja tretiramo kao ravnopravne, a ne dijelimo ih na primarne i sekundarne. Finska je napravila pravi presedan kad je roditeljima omogućila ravnopravno porodiljsko odsudstvo – svaki roditelj dobiva 160 dana, a 63 referentna dana prenosiva su s jednog na drugog roditelja. Tako dijete dobiva ukupno 14 mjeseci s roditeljem uz sebe.

Švedska je također sjajan primjer. Očeve se potiče da ostaju s djecom kod kuće, a roditeljima je na raspolaganju 480 dana koje mogu podijeliti među sobom, od čega je minimum 60 dana za drugog roditelja ako se koriste svi dani, piše Scoop. Kao rezultat, 90 posto očeva u Švedskoj koristi porodiljsko odsudstvo, bez obzira na posao kojim se bave i koliko zarađuju.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...