Savršeno zimsko putovanje kroz hercegovačke predjele: Kupreška visoravan i Blidinjska idila

Ovog vikenda vas vodimo do visoravni Kupresa, hercegovačkih planinskih predjela i netaknute prirodne ljepote Blidinja. Možda će vas iznenaditi ova pomalo duža ruta koju smo odabrali, ali razdaljina između ova dva mjesta je na svega jedan sat autom. Kao bijeg od nečistog zraka i smoga, savjetujemo vam da ponesete svoje dobro raspoloženje i odete do srednjih i južnijih predjela i iskoristite vrijeme za predah i uživanje.

Najviši grad Bosne i Hercegovine – Kupres

Kupres je grad koji se nalazi na 1,200 m nadmorske visine i koji obiluje zimskim čarima i sadržajem te očuvanom prirodom i ekologijom. U sjeveroistočnom dijelu Kupreškog polja nalazi se Kukavičko jezero koje je glacijalno jezero i nalazi se u neposrednoj blizini sela Kukavice. Kako svako skoro BH mjesto ima neku posebnu priču i tradiciju, tako tajnu ovog mjesta čuvaju njegovi mještani. Kupres broji 365 izvora koji su ocijenjeni sa veoma visokom kvalitetom i pitkoćom. Postoji lokalna izreka za poznate kupreške izvore koja kaže: “Tko se sa Kupresa napije vode, taj se njemu uvijek rado vraća!” Veliki broj izvora se nalazi u planini Stožer, a u južnim obroncima je i Kukavičko jezero kojeg ljudi iz tog kraja veoma često posjećuju. 

Kukavičko jezero

Na 10 minuta vožnje od Kukavičkog jezera nalazi se usađeni kamen kojeg Kuprešaci nazivaju svojim meteorom. Radi se o kamenom masivu kojem se porijeklo ne poznaje iako plijeni pažnju svih prolaznika koji se tu nađu. Na vrhu kamena se nalazi šupljina u kojoj raste stablo što mještane ali i sve turiste još više zadivljuje. Kupreška visoravan je prostrana i karakteristična je po svojim rascvalim livadama koje u proljeće obiluju ljekovitim biljem, a okružena je brežuljcima i gorama koje su bogate jelama i smrekama. Ovo je idealno mjesto za odmoriti se uz laganu šetnju i pogled na prirodu.

Kupreška skijališta i snježna čarolija

Ukoliko ste ljubitelji skijanja, imamo dobre vijesti za vas! U Kupresu se nalaze tri skijališta: Adria Ski, Ski Kraljica i Ski Ivan. Bogat sportski i rekreacijski sadržaj je ono što vam sva tri skijališta nude. Adria Ski sadrži četiri staze koje su u blizini hotela Adria Ski, a čak četiri ski-lifta vas mogu odvesti na stazu koju poželite. Ski Kraljicu krasi očaravajući pogled na grad Kupres i okolne planine, a tu se nalazi i Kupreška kuća – restoran pod padinama planine Stožer sa tradicionalnim domaćim jelima i pićem. Treće skijalište je ujedno i najmanje, međutim Ski Ivan je dobar izbor za one koji su ljubitelji male oaze mira i koji vole obiteljski komfor.

Kupreško skijalište

Za svakog ponešto – Spuštajući se ka jugu zemlje budite spremni zaviriti u plavo oko Blidinja

Bogata i kvalitetna ponuda različitih aktivnosti za ljubitelje prirode i planina je ono što izdvaja Blidinje kao najpoželjniju vikend destinaciju koju ne želite da propustite! Blidinje nudi pomalo od svega, ali dovoljno da uživate, zabavite se, odmorite i napunite svoje baterije. Ukoliko vam je ovo prvi put da se odvažite na jednu smjelu avanturu obilazaka, budite spremni na dva sata hodanja koji će vam otkriti najljepša blaga prirodnog parka Blidinje. Ruta koja je inače predviđena za posjetioce parka započinje kod samog jezera Blidinje, koje će biti ujedno i vaš prvi susret sa mnogobrojnim pričama i legendama o ovom mjestu i njegovoj povijesti. 

Ovaj kristalno plavi biser je duboko sačuvan u unutrašnjosti planina Čvrsnica i Vran, a netaknuta priroda i krajolik dat će vam zasigurno osjećaj jednog sna nad kojim lebdite. Kod mjesta Masna Luka nalaze se crkva i samostan sv. Ilije Gromovnika, a u blizini se nalaze i umjetničke galerije koje će vam pružiti spiritualno otkrovenje kroz vrijeme. 

Blidinjsko jezero

Nedaleko se nalaze nekropole stećaka u Dugom Polju, a ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici koje je UNESCO stavio pod svoju zaštitu kulturne baštine mogu vas upoznati sa fragmentom jednog doba koje je obilježilo uspon srednjovjekovne bosanske države. Tu se nalazi 150 stećaka: jedan dio njih su ploče i sanduci, dok je druga skupina njih ukrašena različitim motivima srednjevjekovnog doba.

Na samom kraju, vjerujemo da će ove dvije destinacije koje smo za vas pripremili ovog vikenda biti dobra inspiracija za zimsko putovanje i da ćete uživati u zimskim čarima i ljepotama koje se kriju širom naše zemlje!

Nekropola stećaka u Dugom Polju

Photo: Pun Kofer/n24ba/putovanjezasvakoga/grude.com/nekropola.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...