Ovo su najbolji ljubavni filmovi svih vremena

Vikend je idealno vrijeme da napravite kućno kino i uživate sami ili sa voljenom osobom uz neki dobar ljubavni film. Ljubavni filmovi su oni koji u gledateljima bude najtoplije osjećaje pogotovo ako se mogu suosjećati sa ljubavnim pričama glavnih junaka. Nekada nas ovi filmovi podsjećaju na važnost veze i konekcije sa partnerom, a možda i inspirišu za novi pristup ili pogled na vezu.

6 najboljih ljubavnih filmova svih vremena

Ukoliko namjeravate ovaj vikend provesti u toplini doma, mi vam u nastavku donosimo preporuke najboljih ljubavnih filmova svih vremena.

Casablanca (1942)

Ne možemo govoriti o ljubavnim filmovima a da prvo ne spomenemo film koji je klasik ljubavne tematike iz 1942. godine – ”Casablanca”. Film prati Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman kao glavne junake u periodu Drugog svjetskog rata. Rick je vlasnik noćnog kluba u Maroku kod kojeg izbjeglice nalaze utočište i koji im pomaže da pobjegnu u Ameriku. Jednog dana među izbjeglicama se pojavila i Rickova bivša ljubavnica pojavila sa mužem, on nailazi na težak izazov, da li i njima pomoći u bijegu… Ovo je jedan od najboljih filmova Michaela Curtiza koji je u svojim filmovima uveo značajne promjene u filmskoj industriji.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – Vječni sjaj nepobjedivog uma

”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” je klasik i jedan od najdražih filmova svih ljubitelja ovog žanra. Sa Jim Carryem i Kate Winslet, da li uopšte treba sumnjati u kvalitet ovog filma? U filmu ih pratimo kao glavne glumce koji pokazuju uspone i padove njihove ljubavi i film je pravi emocionalni rolerkoster. Joel Barish (Jim Carry) želi izbrisati svoju djevojku Clementine (Kate Winslet) iz svog pamćenja ali u tom procesu shvata šta zapravo gubi. Film prikazuje nadrealna stanja Joela kroz proces brisanja pamćenja o Clementine, a poruka filma jeste upravo to da iako brisanjem nekoga iz našeg uma, ne možemo ga obrisati iz srca.


Pročitajte više: Turistički film o BiH Roberta Dacešina najbolji je na svijetu!


Gone with the Wind (1939) – Prohujalo s vihorom

Titulu jednog od najboljih ljubavnih filmova svih vremena nosi ”Gone with The Wind” koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu Margaret Mitchell. Film prati ljubavnu priču tokom Američkog građanskog rata, glavnih junaka Scarlett O’Hare (Vivien Leigh), Ashleya Wilkesa (Leslie Howard) i Rhetta Butlera (Clark Gable). Razmažena i površna kćerka vlasnika plantaža pamuka se zaljubljuje u čovjeka koji želi oženiti drugu djevojku. Ratna dešavanja potpuno mijenjaju njenu ličnost i počinje se razvijati njena ljubavna priča sa Rhettom Butlerom. Ovaj ljubvani film su mnogi kritičari proglasili remek djelom američke kinematografije koji i nakon više od 80 godina širi svoju čaroliju.

The Notebook (2004)

Nisu rijetke ljubavne priče koje završavaju zbog klasnih razlika i drugih različitosti. ”The Notebook” je film o dvoje mladih ljudi koji su rastavljeni zbog rata i klasnih razlika, a radnja filma se odvija u Južnoj Karolini. Sedamnaestogodišnja Alie (Rachel McAdams) je iz imućne porodice koja dolazi na odmor u jedan ljetnikovac. Noah Calhounu (Ryan Gosling) je odmah primijeti i zaljubljuje se. On je momak iz kraja koji je zaposlen kao radnih u drvnoj industriji što se Alienim roditeljima nikako ne sviđa i protive se njihovoj vezi. Zanimljivo je da ovu priču pratimo iz perspektive starice iz staračkog doma kojoj jedan posjetitelj čita ovu priču. Ovaj ljubavni film je adaptacija knjige Nicholasa Sparksa i smatra se jednom od najbolje adaptiranih knjiga ikada.

Mr. & Mrs. Smith (2005)

Možda je dovoljno da znate da glavne uloge ovog filma igraju Angelina Jolie i Brad Pitt i odlučite da ga pregledate ako već niste. Ova američka ljubavna akcija prikazuje dosadan i rutinski brad Johna i Jane Smith. Njihov život se mijenja kada shvate da su oboje plaćene ubice nakon što dobiju zadatak da ubiju jedno drugo. Nakon neuspješnih pokušaja da se ubiju, oni ponovo otkrivaju strast u vezi. Ali nađu se u novom problemu kada agencije u kojima su radili pošalju ubice na njih…

Notting Hill (1999)

Ne možemo govoriti o najboljim filmovima a da ne uvrstimo jedan u kojem glumi Julia Roberts. U filmu ”Notting Hill” glumi Annu Scott, svjetsku američku glumačku zvijezdu. Ona jednog dana ulazi u knjižaru čiji je vlasnik William Thacker (Hugh Grant) sa kojim će kasnije započeti ljubavnu priču. Film je duhovit, zabavan i topao sa izvrsnim humorom za koji je zaslužan scenarit Richars Curtis. Film je snimljen u Londonu u četvrti Notting Hill i vjerujemo da ćete uživati gledajući prelijepe pastelne kuće. U Notting Hillu možete pronaći različit sadržaj, poznate restorane i pozorišta. A možda sretnete i neku zvijezdu…

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...