Naša Lejla Njemčević je prva MTB biciklistkinja na svijetu! Bravo Lejla!

Ovu će sedmicu najbolja BH biciklistkinja Lejla Njemčević pamtiti do kraja svog života. A i mi ćemo u Bosni i Hercegovini tekođer, jer smo prvi put u istoriji ženskog biciklizma u BiH dobili svjetsku prvakinju.

Lajle je naime ove sedmice, nakon posljednje UCI utrke prošlog vikenda i upisa novog stanja bodova zauzela prvo mjesto na prestižnoj svjetskoj UCI ranking listi u kategoriji MTB maratona za žene.

Ovo je prva sedmica koja će se za BH biciklizam i Lejlu Njemčević, nekada Tanović, značiti novo poglavlje u historiji BH biciklizma. Na ovoj UCI ranking listi sa 1508 bodova, čak 106 bodova više, Lejla će nositi ponosno prvu poziciju, ispred njemačke biciklistkinje Stefanie Dohrn.

Lejla Njemčević

UCI marathon MTB lista u svijetu biciklizma ima karakter najprestižnije svjetske lige, kad bi se dalo porediti skoro kao Lige prvaka u fudbalu. Lejla ima veliku šansu da ovu briljantnu sezonu okonča na prvom mjestu u generalnom poretku na svjetskom kupu UCI ranking liste, sa prethodno osvojene 2 pobjede, jednim drugim i jednim trećim mjestom.

Posljednje dvije sezone ova briljantna dvadesetosmogodišnja BH biciklistkinja bila je osma na svjetskoj listi. Do okončanja ovogodišnjem tzv. Svjetskog kupa ostala je još utka Svjetskog prvenstva u Danskoj, koju će Lejla voziti sredinom septembra, a dotada vrijedno trenira u Sarajevu sa suprugom, koji je ujedno i njen trener, Amarom Njemčevićem.


Pročitajte više: Fenomenalna Mostarka Lana Pudar osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u plivanju u Rimu


Treba podsjetiti da je Lejla još od 2014. do 2017. profesionalno nastupala za turski klub Salcano Cappadocia, a u međuvremenu je sa sadašnjim klubom SMF team iz Grčke zaredom nekoliko godina osvajala Balkansko prvenstvo u MTB biciklizmu za žene.

S nestpljenjem očekujemo Svjetsko prvenstvo u Danskoj za par sedmica i Lejlin nastup koji će bez sumnje biti briljantan i možda ispisati dijamantnim slovima novo poglavlje u BH biciklizmu. Naprijed Lejla!

Photo: BH Bike magazin/ AA

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...