Prije 40 godina ugostili smo Olimpijadu! Katarina Witt vratila se u Sarajevo

Na današnji dan te davne 1984., oči cijelog svijeta bile su uperene u Sarajevo!  Započele su Zimske olimpijske igre, koje su trajale sve do 19. februara. Ceremoniju na stadionu Koševo pratilo je oko 60.000 Sarajlija i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Za paljenje olimpijskog plamena zadužena je bila klizačica Sanda Dubravčić. U glavnom gradu današnje Bosne i Hercegovine okupilo se 1272 natjecatelja i natjecateljica iz 49 zemalja, a natjecali su se u šest sportova. Olimpijske igre u Sarajevu svima su ostale u lijepom sjećanju.

Vojska, sportaši, građani… Tih su dana svi čistili snijeg

Olimpijci su se natjecali u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sanjkanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima (Igman). Bivša Jugoslavija uložila je pozamašna sredstva kako bi Sarajevo blistalo u ovom razdoblju. Pripreme su trajale godinama, a organizacija OI prošla je odlično.

Osim toga, Sarajevu su ostale brojne saobraćajnice, hotelski kompleksi – kako na planinama poput Bjelašnice, Igmana i Jahorine, tako i u gradu… Tu su i sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski-liftovi… Pripreme za Olimpijadu osigurale su gradu i njegovim planinama nova naselja, hotele, sportske sadržaje. Sređivale su se ulice i mnoge od njih tada su prvi put asfaltirane, a studentski domovi u Nedžarićima dobili su dodatnu zgradu. Ipak, većina je nastradala tijekom rata, piše Radio Sarajevo.

Svjetski mediji tih su dana intenzivno pratili što se događa u Sarajevu. Samo dva dana prije paljenja olimpijskoga plamena pao je snijeg – i ujedinio sve. Radnici, vojska, sportaši, građani… svi su uzeli lopate u ruke, spontano se okupili i čistili grad. Sve je bilo u znaku ovog velikog događaja – hrana i piće, ambalaže, poštanske marke. Olimpijski duh i dalje živi u ovom gradu.


Pročitajte više: 6 april: Dan grada Sarajeva


Olimpijske igre u Sarajevu ostavile su nam mnoge anegdote

U sjećanju su nam ostale i mnoge anegdote iz tog razdoblja. Za jednu od njih zaslužan je vlasnik restorana koji je legendarnom američkom glumcu Kirku Douglasu ćevape naplatio 100 dolara i izazvao lavinu reakcija. Tu su i transparenti „Više volimo našeg Jureka nego domaćeg bureka“. Naime, Jurek je slovenski alpski skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu. To je bila prva medalja za Jugoslaviju na OI pa domaćini nisu propustili bodrenje ovog skijaša.

Kad govorimo o rezultatima, svima su u sjećanju ostali natjecatelji u umjetničkom klizanju. Zlato je odnio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean, ali i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt. Ona je nakon ove olimpijade postala jedna od najvećih sportskih ikona 20. stoljeća. Za 40. godišnjicu osvajanja prvog mjesta u umjetničkom klizanju vratila se u Sarajevo, a na aerodromu ju je dočekala gradonačelnica Benjamina Karić, piše Dnevni avaz.

Prisjetite se s nama kako je to izgledalo prije 40 godina.

Foto: Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

recept za palačinke

Želite li klasične palačinke, američke, od pirovog brašna ili banane? Imamo...

Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i...