Prije 40 godina ugostili smo Olimpijadu! Katarina Witt vratila se u Sarajevo

Na današnji dan te davne 1984., oči cijelog svijeta bile su uperene u Sarajevo!  Započele su Zimske olimpijske igre, koje su trajale sve do 19. februara. Ceremoniju na stadionu Koševo pratilo je oko 60.000 Sarajlija i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Za paljenje olimpijskog plamena zadužena je bila klizačica Sanda Dubravčić. U glavnom gradu današnje Bosne i Hercegovine okupilo se 1272 natjecatelja i natjecateljica iz 49 zemalja, a natjecali su se u šest sportova. Olimpijske igre u Sarajevu svima su ostale u lijepom sjećanju.

Vojska, sportaši, građani… Tih su dana svi čistili snijeg

Olimpijci su se natjecali u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sanjkanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima (Igman). Bivša Jugoslavija uložila je pozamašna sredstva kako bi Sarajevo blistalo u ovom razdoblju. Pripreme su trajale godinama, a organizacija OI prošla je odlično.

Osim toga, Sarajevu su ostale brojne saobraćajnice, hotelski kompleksi – kako na planinama poput Bjelašnice, Igmana i Jahorine, tako i u gradu… Tu su i sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski-liftovi… Pripreme za Olimpijadu osigurale su gradu i njegovim planinama nova naselja, hotele, sportske sadržaje. Sređivale su se ulice i mnoge od njih tada su prvi put asfaltirane, a studentski domovi u Nedžarićima dobili su dodatnu zgradu. Ipak, većina je nastradala tijekom rata, piše Radio Sarajevo.

Svjetski mediji tih su dana intenzivno pratili što se događa u Sarajevu. Samo dva dana prije paljenja olimpijskoga plamena pao je snijeg – i ujedinio sve. Radnici, vojska, sportaši, građani… svi su uzeli lopate u ruke, spontano se okupili i čistili grad. Sve je bilo u znaku ovog velikog događaja – hrana i piće, ambalaže, poštanske marke. Olimpijski duh i dalje živi u ovom gradu.


Pročitajte više: 6 april: Dan grada Sarajeva


Olimpijske igre u Sarajevu ostavile su nam mnoge anegdote

U sjećanju su nam ostale i mnoge anegdote iz tog razdoblja. Za jednu od njih zaslužan je vlasnik restorana koji je legendarnom američkom glumcu Kirku Douglasu ćevape naplatio 100 dolara i izazvao lavinu reakcija. Tu su i transparenti „Više volimo našeg Jureka nego domaćeg bureka“. Naime, Jurek je slovenski alpski skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu. To je bila prva medalja za Jugoslaviju na OI pa domaćini nisu propustili bodrenje ovog skijaša.

Kad govorimo o rezultatima, svima su u sjećanju ostali natjecatelji u umjetničkom klizanju. Zlato je odnio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean, ali i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt. Ona je nakon ove olimpijade postala jedna od najvećih sportskih ikona 20. stoljeća. Za 40. godišnjicu osvajanja prvog mjesta u umjetničkom klizanju vratila se u Sarajevo, a na aerodromu ju je dočekala gradonačelnica Benjamina Karić, piše Dnevni avaz.

Prisjetite se s nama kako je to izgledalo prije 40 godina.

Foto: Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...