Najbogatije žene na svijetu su nasljednice familijarnih firmi

Sredinom narednog mjeseca Women in Adria će u Sarajevu organzirati dodjelu Nagrada najboljim poduzetnicama u Bosni i Hercegovini, a jedna od kategorija je i Najbolja poduzetnica-nasljednica familijarnog biznisa u BiH.

Dok čekamo dodjelu Nagrada najboljim poduzetnicama u Bosni i Hercegovini podsjetimo se na nedavno objavljenu listu magazina Forbes s profilima najbogatijih žena na svijetu, čija imovina vrijedi 401 milijardu dolara, a koje su većinom nasljednice familijarnih biznisa.

Ko su najbogatije nasljednice familijarnih firmi?

Prema posljednjem Forbes izvještaju najbogatija žena na svijetu sa neto vrijednošću od otprilike 74,9 milijardi dolara, je L’Oréalova nasljednica Francoise Bettencourt Meyers, potom je slijedi Alice Walton sa 61,6 milijardi dolara, pa Julia Koch sa 56,6 milijardi dolara, Mackenzie Scott sa 39,9 milijardi dolara te Jacqueline Mars koja je peta najbogatija žena na svijetu, sa ogromnih 32,9 milijardi dolara. Gina Rinehart je na 6. mjestu sa bogatstvom od 28,8 milijardi dolara, a slijedi je Miriam Adelson sa 28,0 milijardi dolara. Susanne Klatten je na 8. mjestu sa 23,7 milijardi dolara. Abigail Johnson, sa 20,3 milijarde dolara zauzela je 9. poziciju na listi 10 najbogatijih žena na svijetu, a slijedi je Iris Fontbona sa 18,1 milijarda dolara i Abigail Johnson, sa 21,2 milijarde dolara.

Najbogatije žene svijeta

Prve tri su nasljednice familijarnih firmi, pa i neke koje ih slijede na listi, a neke su bogatstvo stekle nakon razvoda. Na listi 100 najbogatijih milijardera na svijetu nalazi se tek nekoliko žena koje su same stvorile ogromno financijsko carstvo, a neke od njih su kraljica krovopokrivačkog biznisa Diane Hendricks, suosnivačica modne kuće Gap Doris Fisher i britanska kraljica online kockarskog biznisa Denise Coates.

Na ovoj su se listi po prvi put našle i neke nove milijarderke poput pjevačice Rihanne, čije je carstvo ljepote čini prvom milijarderkom s Barbadosa, koja nije bjelkinja, zatim Autralka Melanie Perkins, suosnivačica dizajnerskog startupa Canva, te Melinda French Gates, koja je milijarderka postala nakon razvoda od Bila Gatesa.

SAD i dalje ima najveći broj milijarderki na svijetu, njih 90, a slijedi Kina sa 63, a od evropskih zemalja prednjači Njemačka sa 35 milijarderki.

Prvih 5 najbogatijih:

Francoise Bettencourt Meyers, L’Oréal, Francuska, 74,9 milijardi $

Ova Parižanka je već drugu godinu zaredom najbogatija žena na svijetu. Jedna je od najpoznatijih i najbogatijih nasljednica, unuka je osnivača čuvenog diva francuske kozmetičke industrije L’Oréal, osnovane još davne 1919. Na listi najbogatijih žena svijeta pojavila se nakon smrti svoje majke Liliane Bettencourt, dotada najbogatije žene na svijetu. Ova žena je vlasnica više od trećine dionica L’Oréala i jedna je od članica nadzornog odbora L’Oréala. Ovaj francuski kozmetički konglomerat pored brenda L’Oréal Paris posjeduje 500 različitih kozmetičkih brendova, a najpoznatiji su Garnier, Maybelline, Kiehl’s, Urban Decay, Lancôme, te neke od luksuznih marki parfema: Yves Saint Laurent i Maison Martin Margiela.

Francoise Bettencourt Meyers

O privatnom životu ove najbogatije Francuskinje se malo zna, jer živi povučeno sa suprugom i dva sina. Zanimljivo je da je zbog braka sa svojim mužem prešla s katoličanstva na judaizam, a bavi se intenzivno proučavanjem religija, te grčke mitologije. Poznata je po svom filantropskom radu kao predsjednica Zaklade Bettencourt Schueller, koju je osnovala 1987. s roditeljima Liliane i Andréom, koja podržava kulturne, naučne i humanitarne projekte u Francuskoj. Jedan od njihovih posebno zanimljivih projekata je i potpora UNESCOV-om projektu For Women in scinece.

Alice Walton, Walmart, USA, 61,6 milijardi $

Sa trona ju je prije dvije godine skinula nasljednica L’Oréala. Alice je kćerka osnivača najpoznatijeg američkog maloprodajnog trgovačkog lanca, Walmarta, Sema Waltona, čije je dionice naslijedila prije 30 godina nakon smrti svog oca. S dvojicom braće Jimom i Bobom Waltonom posjeduje 50,8 posto dionica Walmarta, danas najvrijednijeg maloprodajnog lanca na svijetu.

Alice Walton

Bogata nasljednica živi u Teksasu, a o njezinu privatnom životu ne zna se puno, osim da uzgaja konje. Strastvena je kolekcionarka umjetnina, a impresivnu zbirku čine i djela američkih umjetnika Edwarda Hoppera i Normana Rockwella, kao i djela Andyja Warhola, što joj je pridonijelo titulu jedne od najvažnijih kolekcionarki umjetnina na svijetu.

Nije poznata po izrazitom filantropskom radu, osim što je 2016. podržala predsjedničku kampanju Hillary Clinton. Ono na čemu treba čestitati ovoj bogatoj simpatizerki Demokrata je ulaganje u promjenu američkog zdravstvenog sistema preko svoje neprofitnu organizacije Whole Health Institute, koja pomaže građanima SAD-a putem različitih edukacijskih platformi o finacijskoj podršci kvalitetnijem zdravstvenom sistemu.

Julia Koch, Koch Industries, USA, 60 milijardi $

Nakon smrti svog supruga filantropa Davida Kocha, ona i njena djeca naslijedili su 42% udjela u kompaniji Koch Industriesu, drugoj po veličini privatnoj kompaniji u SAD-u.

Julia Koch

Koch Industries je jedan od najomraženijih korporacijskih konglomerata u Americi, posebno zbog dugogodišnje eksploatacije prirodnih resursa. Kompanija je svoje bogatstvo stekla u energetskom, hemijskom i prehrambenom sektoru i neki od njihovih proizvoda su asfalt, umjetna gnojiva i plastika. Braća Koch omraženi su i zbog finacijskih kontroverzi povezanih sa desničarskim pokretima usmjerenih protiv sindikalnih udruženja te poznatih po zalaganju za ograničenje radničkih prava i ukidanje socijalne zaštite. Kako bi zaštitili svoje pravo na bezgraničnu eksploataciju prirodnih resursa, pri čemu se njihova kompanija smatra jednim od najvećih zagađivača u Sjedinjenim Državama, bili su glavni zagovarači ukidanja Zakona o zaštiti okoliša i smanjenju poreza. Kako bi u javnosti odaslala drugačiju sliku o sebi u visokom njujorškom društvu je poznata po raznim donacijama njene Zaklade David H. Koch projektima medicinskih istraživanja.

MacKenzie Scott, Amazon, USA, 43, 6 miljarde $

Nakon što se prije 3 godine okončao njen razvod sa osnivačem Amazona, Jeff Bezosom, Scott je postala jedna od najvećih filantropa u historiji sa preko 12,5 milijardi koje je dosada donirala preko 1,250 organizacija koje se bore protiv rasizma i diskriminacije u LGBT zajednici, za rodnu ravnopravnost, protiv klimatskih promjena ili za funkcionalnu borbu za demokraciju. Ne želeći da obajvljuje podatke o svojim donacijama odlučila je u budućnosti u tajnosti podržavati organizacije koje se bore protiv diskriminacionih, antidemokratskih, desničarskih pokreta u Americi.

MacKenzie Scott

Jacqueline Mars, Mars Inc, USA, 31, 7 milijardi $

Ona je naslijedila bogatu kompaniju Mars, najvećeg svjetskog proizvođača slatkiša, bombona i hrane za kućne ljubimce, a koju je 1911. osnovao njen djed Frank C. Mars.

Antropologinja po struci, Jacqueline je članica treće generacije obitelji Mars, koja se familijarnom biznisu pridružila 1982. godine kao predsjednica grupe prehrambenih proizvoda, što je i radila sve do odlaska u penziju 2001. godine, nakon čega je do 2016. bila član uprave kompanije Mars Inc. Prodajne marke po kojima su poznati su Juicy Fruit, Orbit, Big Red, Doublemint, Life Savers, Eclipse, Skittles, Altoids i Starburst, Uncle Ben’s, dok su marke hrane za kućne ljubimce Pedigree, Whiskas i Eukanuba.

Jacquelline Mars

Na Forbesovoj listi slijedi Gina Rinehart na šestom mjestu, najbogatija Australka, s bogatstvom procjenjenim na 30,2 milijardi dolara, još jedna od nasljednica kompanije Hancock Prospecting.

Gina Reinhart

Miriam Adelson iz SAD zauzela je sedmo mjesto naslijedivši bogatstvo vrijedno 27,5 milijardi dolara nakon smrti svog muža Sheldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsjednika kockarnice Las Vegas Sands.

Miriam Adelson

Susan Klatten iz Njemačke, na osmom mjestu, druga je Evropljanka i prva na ovoj listi koja je kao uspješna biznismenka koja stoji iza BMW-a sa 19% dionica u njemačkom automobilskom divu proizvođaču automobila i bogatstvom od 24,3 milijardi dolara.

Susan Klatten

Na devetom mjestu se nalazi Iris Balbina Fontbona González, iz Chilea, najbogatija Južnoamerikanka na ovoj listi, koja je bogatstvo od 22,8 milijarde dolara naslijedila nakon smrti muža Andronica Luksica. Ona je kraljica rudnika bakra, na čelu kompanije Antofagasta Plc, koja se bavi rudarstvom i biznisom s pićima.

Iris Fontbona

I na kraju, na desetom mjestu je Amerikanka Abigail Johnson, koja je naslijedila firmu Fidelity Investments od svog oca, a njeno bogatstvo se procjenjuje na 21,2 milijarde dolara.

Abigail Johnson

Photo: Forbes/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...