Zbog nedostatka radnika patit će turizam?

Iako je oporavak turizma u prošloj godini doprinio je rastu prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, hronični problem nedostatka radne snage nastavit će se i u narednom periodu, izvještava Bloomberg Adria.

Potplaćeni radnici

Promet u ovom sektoru zabilježio je rast od 20,6 posto. Promet u hotelijerstvu je veći za 15,3 posto, a u ugostiteljstvu za 25,5 posto. No više od 27.000 radnika koji rade u ovom sektoru primaju platu od 757 KM. Daleko je to ispod prosječne plate koja, prema posljednjim podacima u FBiH, iznosi 1261 KM.

Dominik Raškaj, stručnjaka s portala Boljiposao.ba, kaže da će se nastaviti potražnja za radnicima u turističkom i ugostiteljskom sektoru, ali i uslužnim djelatnostima kao što su trgovci, skladištari te u sektoru transporta.

“Najveće probleme možemo očekivati u uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu i cijelom turističkom segmentu. Zato što su tu primanja još nedovoljno primamljiva za veći pronalazak radnika”, istaknuo je Raškaj za Bloomberg Adria.


Pročitajte više: NLB Banka Sarajevo i USAID Turizam omogućit će bolji i lakši pristup finansiraju za BH firme iz sektora turizma


Hrvati najvjerniji gosti, a žene čine 42% radne snage u turizmu

Inače, turisti iz regiona su i dalje najbrojniji kada je riječ o dolascima u BiH, dok se najduže zadržavaju turisti s Bliskog istoka. Tako je u prošloj godini zabilježen značajan rast broja turista iz Južne Koreje, Kine i Japana. BiH je u 2023. posjetilo 1,7 miliona turista, što je 17,3 posto više turista u odnosu na 2022. godinu. U strukturi noćenja stranih turista daleko najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske i Srbije.

Podsektori smještaja i usluga pripreme i posluživanja hrane i pića zajedno zapošljavaju 84% radne snage, a žene čine 42% radne snage industrije turizma i zaposlene su u različitim podsektorima industrije, piše Večernji list. Turizam je jedan od ključnih sektora zapošljavanja i predstavlja potencijal za aktiviranje neaktivne radne snage, žena i muškaraca.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...