Odličnim izborom domaćih i inozemnih vina In Vino Sarajevo proslavili svoj prvi rođendan

Za sve ljubitelje vrhunskih sorti vina koje u svom prodajnom asortimanu nudi vrhunski Wine shop In vino Sarajevo na adresi Franca Lehara 2 u sarajevskom TC Alta u subotu 15.10. su organizirali nezaboravnu rođendansku zabavu proslavljajući svoj prvi rođendan.

Predstavljeno je nekoliko vrhunskih sorti vina iz vinarija Vina Antunović, Dalj, Hrvatska, Vina Cattunar, Istra Hrvatska,Vina Koper, Istra, Slovenija, Vinarija Budimir, Župa Srbija,kao i vodeće BH vinarije Rubis, Begić, Anđelić, Tolj…

Kad žena osmisli veličanstvenu kombinaciju sorti vina…

Vlasnica Vinarije Antunović iz Dalja u erdutskom vinogorju u Hrvatskoj Jasna Antunović Turk, prva žena koja je osnovala vinariju u Hrvatskoj, osmislila je jednu posebnu sortu tzv. arhivskog vina Jubilee. To je veličanstvena kombinacija, jedinstvena bijela kupaža koja sljubljuje zeleni silvanac iz 2011., chardonnay iz 2014. te graševinu 2016. u posebno Jubilee vino s najboljim karakteristikama svake njegovane sortne iz vinogorja Erdut. Ovo vino je vro specifično, jer dolazi u limitiranoj seriji od 2450 boca. 

Jasna Antunović Turk, Vinarija Antunović

Ovo je vintage vino, jedno od rijetkih takvih vina u Hrvatskoj. Obično se ne miješaju sorte vina, a ovo je kombinacija 3 berbe, 3 sorte, graševine, svilanca i chardonnaya. Ovo Jubilee vino sam kreirala kako bih obilježila 10 godišnjicu nastanka naše vinarije. Ono je nastajalo osam godina, jer sam sljubljivala različite sorte vino, prekompliirano je ali sam evo uspjela napraviti sjajno vino. I ono je dobilo i na Decanteru u Londonu 2020. i na IWCu 92 boda, zlatnu medalju.To je moja intimna priča i bio je to moj poklon za našu vinariju“, pojasnila nam je Jasna Antunović Turk.

Probranim ljubiteljima vina Jasna je otkrila i da se “ovo vino može nazvati meditativnim vinom, jer hrana koja ide uz ovo vino uopće nije bitna, nego da su bitne misli ljudi koje vam prolaze kroz glavu dok pijete ovo vino”.

Slovenački istarski refošk prvi put na BH tržištu

Slovenačku istarsku regija oko Kopra, poznatu po istarskoj malvaziji i refošku, predstavila je Vinarija Vinakoper iz Kopra sa vrlo zanimljivim kombinacijama istarskih sorti vina.

“Mi smo najveći izvoznici refoška u svijetu. To je autohtona istarska sorta vina koju možete naći u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Mi proizvodimo godišnje oko 3 miliona litara vina, imamo oko 580 hektara vlastitih vinograda. Zanimljivo je da najviše izvozimo u Aziju, a najveće tržište nam je Kina, Vijetnam, Hong Kong i Afrika. Zanimljiva je ta priča s Afrikom, kad je jedna se jedan čovjek iz Gane zaljubio u Slovenku i otkrio vina iz Istre i danas uvozi naša vina u Afriku. Početkom ove godine smo počeli surađivati s BIH i za sada se najviše traže repošk, chardonnay i istarska malvazija”, otkriva nam manager za izvoz Vinakoper, Blaž Edšidt.

In Vino Sarajevo

Projekat X, specifično vino sa srbijanskog juga

Sa juga Srbije, iz župe Aleksandrovac, predstavila se i Vinarija Budimir sa karakterističnim sortama tog kraja tamjanikom, linijom koja je stara 5 godina i drugom, vrlo slatkom linijom tamjanike, stare samo godinu dana. Također u svojoj ponudi nude i rizling, što je pomalo specifična sorta za jug Srbije. Zanimljivost iz Vinarije Budimir je Projekat X, koji sadrži četiri kupaže vina, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon i prokupac iz 2009. godine, i koje je najzanimljivije vino iz njihove serije i prvi put je predstavljeno u Bosni i Hercegovini.

In Vino Sarajevo BDay party

Kako su nam rekli organizatori iz kompanije Wine Time u njihovoj podružnici u Tuzli će uskoro organizirati “Malu školu vina” koja će ponuditi gostima da za jednu noć probaju 4-6 vrsta, odnosno sorti vina, graševine, malvazije, merlota i drugih uz određene kombinacije hrane i da bolje upoznaju sorte vina i ponude iz domaćih vinarija, kako bi omogućili što bolje upoznavanje sa izvanrednom ponudom vina iz domaćih BH vinarija.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

BiH korak bliže EU. Pregovori bi mogli biti otvoreni u ožujku

Bosna i Hercegovina je napravila određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku...
nesloga među odjelima

Mi smo važniji