Osvježavajući libanonski taboulleh za ljetne dane

Libanonska kuhinja je naprosto sjajna. Jednostavna, očaravajućih okusa, inspirirajuća, fascinantna, bravurozna.

Ovaj čuveni libanonski specijalitet, salata s bulgurom, paradajzom, nanom i peršunom, koja se na Bliskom istoku jednostavno zove tabbouleh osvježiće vas u ove vrele ljetne dane.

Postoji nekoliko varijacija recepta za tabbouleh, ovisno od zemlje u kojoj ga rade. Neki ga prave s bulgurom, neki s kus-kusom, neki dodaju više luka, a manje nane. Najzanimljivija verzija je ona koju rade u Bejrutu, jer oni je obilno začine s maslinovim ulje, dodaju puno vise peršuna i nane. S hummusom namazanim na malo kruha, tabbouleh je savršen obrok u ove ljetne vrele dane.


Pročitajte više: Osvježavajuća salata od avokada i celera za vrele ljetne dane


Recept koji je pred vama je sa bulgurom, a u odnosu na originalni recept u ovom tabboulehu ćete naći i grožđica i brusnica, a možete staviti ii tostirane pinjole. Sve to naravno možete izbaciti ako ne volite taj slatkasto-kiseli okus ove famozne salate. No, u tome i jeste čar libanonske kuhinje. Iznenaditi vas punoćom okusa i naprosto ostaviti bez daha.

Taboulleh

Priprema:

1 šolja kuhanog bulgura

3-4 paradajza

vezica sjeckanog peršuna

šaka listova nane/mente

šaka brusnica i grožđica

1 čehno bijelog luka

so

3-4 kašike maslinovog ulja

sok od 1 limuna

Skuhani bulgur ocijedite i izmiješajte u posudi s isjeckanim paradajzom na kockice, bijelim lukom, iscjeckanim peršunom i nanom, dodajte so, maslinovo ulje i sok od limuna. Salatu ostavite u frižideru sat-dva prije služenja.

Photo: Anisa šerak

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...