Osvježavajući libanonski taboulleh za ljetne dane

Libanonska kuhinja je naprosto sjajna. Jednostavna, očaravajućih okusa, inspirirajuća, fascinantna, bravurozna.

Ovaj čuveni libanonski specijalitet, salata s bulgurom, paradajzom, nanom i peršunom, koja se na Bliskom istoku jednostavno zove tabbouleh osvježiće vas u ove vrele ljetne dane.

Postoji nekoliko varijacija recepta za tabbouleh, ovisno od zemlje u kojoj ga rade. Neki ga prave s bulgurom, neki s kus-kusom, neki dodaju više luka, a manje nane. Najzanimljivija verzija je ona koju rade u Bejrutu, jer oni je obilno začine s maslinovim ulje, dodaju puno vise peršuna i nane. S hummusom namazanim na malo kruha, tabbouleh je savršen obrok u ove ljetne vrele dane.


Pročitajte više: Osvježavajuća salata od avokada i celera za vrele ljetne dane


Recept koji je pred vama je sa bulgurom, a u odnosu na originalni recept u ovom tabboulehu ćete naći i grožđica i brusnica, a možete staviti ii tostirane pinjole. Sve to naravno možete izbaciti ako ne volite taj slatkasto-kiseli okus ove famozne salate. No, u tome i jeste čar libanonske kuhinje. Iznenaditi vas punoćom okusa i naprosto ostaviti bez daha.

Taboulleh

Priprema:

1 šolja kuhanog bulgura

3-4 paradajza

vezica sjeckanog peršuna

šaka listova nane/mente

šaka brusnica i grožđica

1 čehno bijelog luka

so

3-4 kašike maslinovog ulja

sok od 1 limuna

Skuhani bulgur ocijedite i izmiješajte u posudi s isjeckanim paradajzom na kockice, bijelim lukom, iscjeckanim peršunom i nanom, dodajte so, maslinovo ulje i sok od limuna. Salatu ostavite u frižideru sat-dva prije služenja.

Photo: Anisa šerak

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...