Pesto od srijemoša (divljeg ili medvjeđeg luka)

Ako se odlučite provesti vikend na planini ili u brdima susrešćete u šumi proljetni divlji ili medvjeđi luk koji se u narodu zove srijemoš.

Idealan je prirodni antibiotik i pospješuje imune snage našeg organizma, djelotvoran je protiv alergijskih stanja, naročito peludnih alergija, a također je idealno i detoksifikacijsko sredstvo nakon zimskog perioda.

Pesto od srijemoša- idealan namaz ili prilog

Još uvijek ga možete naći u šumi, vrlo lako ćete ga prepoznati po glatkim, duguljastim, zelenim listovima karakterističnog mirisa na bijeli luk s lijepim bijelim cjetovima na dugačkoj dršci. Možete ga koristiti kao salatu, začin ili od njega napraviti vrlo ukusan pesto. 

200-300 g svježih listova srijemoša

šaka badema

so, biber

peršun

2 velike kašike maslinovog ulja

Listove srijemoša, badem, so, peršun i ulje stavite u blender, izblendajte i pesto čuvajte u tegli u frižideru. Možete ga koristiti kao namaz na kruh ili uz neko glavno jelo, kao dodatak. Nakon pripreme ne miriše intenzivno kao bijeli luk, pa nećete imati problema s karakterističnim zadahom po bijelom luku.

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...