Planinarski savez BiH obilježio svoj 130 rođendan

Planinarski savez Bosna i Hercegovine ove godine slavi 130-togodišnjicu planinarstva u BiH. Svečanom skupštinom Planinarskog saveza u olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu sinoć je obilježena ova iznimno važna godišnjica za sve planinare u BiH i sve ljubitelje prirode.

Planinarstvo u BiH ima dugu tradiciju

Prvi koraci u organiziranom planinarstvu na prostorima BiH datiraju još iz 19.vijeka nakon dolaska Austro-Ugarske monarhije u Bosnu i Hercegovinu. Planinarski savez Bosne i Hercegovine je osnovan 21. septembra 1892. godine na Osnivačkoj Skupštini ” Bosnich Herzegovinisher touristen verein in Sarajevo ” (Bosanskohercegovački turistički klub) u kancelariji Civilnog poglavara Zemlje, barona Brune Kutschere, u prisustvu visokih Vladinih činovnika.

Vladin savjetnik Vitez Lothar von Berks pročitao je tada po Zemaljskoj vladi odobrena pravila i taj dan se smatra početkom organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini. Na Osnivačkoj Skupštini je izabran i prvi Predsjednik, Lothar von Berks, plemeniti vitez Malteškog reda. PS BiH danas ponosno baštini svjetle trenutke svih oblika planinarskog organiziranja od daleke 1892. godine.

Za Women in Adria o obilježavanju 130-te godišnjice Planinarskog saveza BiH govorio je Rasim Radonja, predsjednik Planinarskog saveza BiH:

Cijele ove godine mi različitim aktivnostima obilježavamo našu 130-tu godišnjicu. Prošle sedmice smo imali Slet planinara na Budoželju, koji je organizirao PD Budoželj iz Breze u  prelijepom ambijentu planinarskog doma Budoželj. Imali smo nedavno omladinsku turu na Treskavicu, a plan nam je i uspon na Maglić, koji je otkazan prošle sedmice zbog lošeg vremena. Naša centralna svečanost je održana u subotu 24.9.2022. u sarajevskoj Zetri, gdje smo odrćali Svečani salon Olimpijskog komiteta, svečanu akademiju na koju su učestvovale svih naših 112 članica u Planinarskom savezu Federacije BiH. Bili su tu i članovi Svjetske međunarodne organizacije planinara UIA, gosti iz EUMU Evropske planinarske asocijacije, te gosti iz Balkanske asocijacije planinara BMU, od Makedonije, Bugarske, Slovenije, Srbije, Hrvatske”.

Rasim Radoja

Planinarstvo se uvodi kao obavezna aktivnost u osnovne škole KS

Godinama se Planinarski savez BiH zalaže za aktiviranje mladih da se priključe aktivnostima na obilasku naših planina. Već su imali jedan pilot projekat u okviru kojeg su djeca iz osnovnih škola u Kantonu Sarajevo bila uključena u Škole planinarenja.

Naš strateški cilj je uključivanje mladih osoba u plalninarstvo. Imamo u planu do kraja ove godine da za učenike 7. razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo organiziramo izlete na četiri planine. To će biti obavezni dio nastavnog programa, organiziraće ih certifikovani vodiči Planinarskog saveza i učitelji planinarstva. Te izlete će pratiti sve mjere sigurnosti, od GSS-a do naših obučenih ljudi iz Saveza“, ističe Rasim Radoja.

Ono što Rasim uvijek ističe, što predstavlja jedan od najvećih problema plnaninarstva u BiH, je nepostojanje krovnog Zakona o planinarstvu i Gorskoj službi spašavanja.

Nažalost, mi još nemamo Zakona na državnom nivou i ostali smo jedina zemlja u regionu koja nema Zakona o planinarstvu i Gorskoj službi spašavanja. Iako mi danas brojimo preko 6500 članova, mi još uvijek zavisimo od politike, rascjepkani smo, a planine i rijeke ne poznaju nikakve granice”, na kraju poručuje predsjednik Planinarskog saveza BiH.

Poželimo planinarima naše zemlje sretan 130-ti rođendan i priključimo im se na prelijepim planinama Bosne i Hercegovine.

Photo: Planinarski savez BiH/Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

compliance

Što je Compliance i zašto je važan u suvremenom poslovanju?

Poduzeća koja žele biti dugoročno uspješna moraju uspostaviti i održavati kulturu usklađenosti, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja interesnih strana. Danas gotovo da ne...