Otvorena prva plaža na Jadranu za žene s hidžabom

Žene koje se u moru preferiraju kupati s hidžabom dobile su svoju prvu plažu na Jadranu. Za njih je u Ulcinju, u Crnoj Gori, nedavno otvoren dio plaže Pearl Beach, piše Klix.ba. Plaža za žene s hidžabom Ulcinj zatvorenog je tipa, tako da žene muslimanke ovdje mogu slobodno uživati, bez straha od predrasuda.

Plaža je rezervirana samo za žene

Plaža je, dakle, ograđena i rezervirana samo za žene. Posjetiteljice mogu iznajmiti ležaljke – postavljeno je njih 20-ak, a zaštita privatnosti posjetiteljica je prioritet. Pearl Beach ovu je vijest objavio na svom TikTok profilu.

plaža za žene s hidžabom Ulcinj

Ovo je prva ovakva plaža na Jadranskom moru, dok ih diljem svijeta ima nekoliko. Ovo je jedna pozitivna praksa koja bi mogla postati trend na Balkanu. Hidžabi prilagođeni odlasku u more već su neko vrijeme prisutni na tržištu.


Pročitajte više: Uz ove savjete lakše i jednostavnije ćete preživjeti velike vrućine


Svi moraju poštivati pravila i običaje ovog prostora

Ulcinj je svakako jedna od omiljenih ljetnih destinacija pa nas ova vijest, koja doprinosi i inkluzivnosti Ulcinja, još više veseli. Ipak, ova vijest izazvala je i mnogo negativnih reakcija na društvenim mrežama. No, ovo je značajan korak prema stvaranju tolerantnog društva koje uvažava sve kulturne i religijske razlike. Strogo je napomenuto da svi moraju poštivati pravila i običaje ovog prostora. Žene koje na plažama nose hidžab ovdje se mogu osjećati slobodno te mogu nesmetano uživati u moru i suncu, uz poštivanje svojih kulturnih i religijskih običaja.

Hidžab je veo ili marama koju nose neke žene islamske vjeroispovijesti. Njime se pokriva kosa, a ne obuhvaća pokrivanje lica i ruku. Pojam hidžaba u užem smislu koristi se kao sinonim za pokrivanje kose maramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. Hidžab je jedna od osnovnih vjerskih obaveza svake punoljetne žene muslimanke.

Foto: Canva / screenshot TikTok

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...