Prirodni načini za ublažavanje simptoma PMS-a

Predmenstrualni ciklus (PMS) je stanje koje utiče na fizičko i psihičko zdravlje žene u danima menstrualnog ciklusa, naročito pred menstruaciju. Kao posljedica neravnoteže hormona poput estrogena, progesterona i serotonina, ovo vrlo često stanje utiče na više od 70% žena. 

Simptomi se najčešće pojavljuju 3 do 10 dana prije menstruacije i nestaju sa njenim početkom, a manifestuju se raznim simptomima od kojih se izdvajaju promjene raspoloženja, osjećaj tjeskobe i razdražljivosti. 

U posljednje vrijeme se više naglašava važnost bavljena predmenstrualnim stanjem žene u kontekstu posla. Smatra se da bi žene u poslovnom svijetu, pogotovo one na vodećim pozicijama, trebale svoje poslovanje prilagoditi menstrualnom kalendaru. PMS uslijed jakih simptoma može smanjiti sposobnost jasnog razmišljanja i donošenja dobrih odluka, zbog čega žene ne bi trebale donositi kritične odluke, forsirati se i pokušavati riješiti složene probleme u tom periodu.

Simptome PMS moguće je ublažiti zdravim načinom života, što podrazumijeva manje stresa, zdravu ishranu i redovnu tjelesnu aktivnost. 

Rješenje na tanjiru

Promjene u prehrani su prvi i osnovni način za postizanje ravnoteže tijela. Veći unos proteina, manje rafiniranog šećera, te manji, a češći obroci mogu drastično utjecati na PMS kod nekih žena. Za ublažavanje simptoma preporučuje se smanjenje kofeina i mliječnih proizdvoda, ali i povećana konzumacija mahunarki poput leće, graška i graha koje posjeduju snažna protivupalna svojstva. Također, poželjno je povećati unos vode u organizam. 


Pročitajte više: Prekinimo šutnju i razgovarajmo o menopauzi


Dodaci prehrani u borbi protiv simptoma PMS

U svakodnevnoj rutini jedne žene trebali bi se naći i dodaci prehrani koji su važni za nesmetano funkcionisanje brojnih procesa u našem tijelu. Tako se unosom magnezijuma umanjuju grčevi, a kompleks B vitamina utiče na funkcionisanje nerotransmitera u mozgu i naše raspoloženje. Važni faktori u borbi protiv PMS su kalcijum i vitamin D, čijim se unosom reguliše negativno dejstvo estrogena.

Smanjenje stresa i tjelesna aktivnost

Najteži zadatak u životu jedne poslovne žene jeste smanjiti stres, ali ne i nemoguć. Opuštanja poput meditacija, kupki i drugih mentalnih vježba vode uspostavljanju ravnoteže organizma. Ponekad se stres može smanjiti i jednostavnim nagrađivanjem same sebe, poput novog komada odjeće ili komada omiljene torte. Stres može smanjiti i tjelesna aktivnost poput šetnje, čime se povećava količina endorfina u krvi koji tijelu pomaže da se nosi s fizičkom boli i depresijom.

Photo: baseimage/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...