Provedite vikend na Blidinju, posjetite Hajdučka vrata i naučite jahati na Dugom polju

Kad krenete putem prema Mostaru i Jablanici skrenete desno prema Čvrsnici, masivu koji se nastavlja na Bjelašnicu i predstavlja planinsku granicu između planina u Bosni i planina u Hercegovini. Čvrsnica je dio centralnih Dinarida, velikog balkanskog masiva, a dio je također i nacionalnog parka Blidinje. Najviši vrh Čvrsnice je Pločno sa 2228 mnv i predstavlja najviši planinski vrh Hercegovine.

Prekrasni planinski vrhovi i visoravni Čvrsnice ostavljaju bez daha

A kad uđete u nacionalni park prirode Blidinje čarolija prelrasne prirode, tih divnih kraških visoravni i nepreglednih polja ostaviće vas naprosto bez daha. Pomislićete da ste odjedanput, nakon onog kanjon u kojem ste se jedva probijali naprijed, ušli u neku posebnu zelenu brdovitu čaroliju sa nepreglednim zelenim poljima, na kojima ćete sretati i divlje konje i vidjeti obrise Čvrsnice.

Blidinje

Čvrsnica s nekoliko visorani Velika Čvrsnica, Muarnica, Plas i Mala Čvrsnica i čak pet planinskih vrhova koji su viši od 2.000 m nv, Draga kosa 2217 m, Jelinak 2170 m, Kapci 2156 m, Ploča 2040 m i Veliki Vilinac 2113 predstavlja impresivan prirodni rezervat.

No, ono po čemu su visoravni Čvrsnice možda najpoznatije i što predstavlja njen zaštitni znak je poseban kraški fenomen, koji su u kamenu isklesali dinarski vjetrovi čvrsničkog krša. Taj neobični kameni fenomen zove se Hajdučka vrata. S njih se proteže beskrajno lijep pogled na na kanjon i dolinu Dive Grabovice, te jedan jedini planinski planet Prenj.

Hajdučka vrata i Prenj u daljini

Na Hajdučkim vratima možete za lijepog dana vidjeti prekrasne predjele, a također i napraviti nezaboravne fotografije, koje će vas podjećati na taj gordi kameni kraški fenomen. A on će nadamo se vrlo brzo biti uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine, kako bi ga u potpunosti zaštitili od nasrtljivosti i nepromišjenih poteza posjetitelja.

Lijevo od Hajdučkih vrata se nalazi vrh Trinjača, sa 2018 m nv, a put do Hajdučkih vrata vodi vas preko kraškog jezera Crvenjak. Na tom ćete putu susresti i planinarski dom Vilinac i skretanje za dva druga vrha Ploče i Veliki vilinac.

Naučite jahati na Blidinju

No, ako baš i niste ljubitelj planinarenja, na Blidinju svakako imate i drugih aktivnosti do mile volje. Jahanje je recimo izvrsna aktivnost koja se u ovom dijelu Hercegovine čini zaista vrijednom za isprobati. Na nepreglednom Dugom polju parka prirode Blidinje možete jahati danima. Ima tu i divljih konja, koji s Kupreških vrata stignu i do Blidinja i jezera, no mještani ovog kraja u svojoj turističkoj ponudi nude kurseve jahanja.

Jahanje na Blidinju

U ovom parku prirode naći ćete bezboj zanimljivih biljnih vrsta, a jedna od najpoznatijih endemskih vrsta je i bjelokori bor munike.

Blidinjsko jezero je posebna zanimljivost ovog parka prirode, spomenik prirode po kome je Park prirode Blidinje dobio ime. Ovo je jezero smješteno na dnu Dugog polja između planina Čvrsnice i Vrana na visini od 1184 mnv. Površina jezera je od 2,5 do 6 km² uz relativno malu dubinu od jednog metra do maksimalnih četiri metra.

Blidinjsko jezero

Bezbroj je ptica, riba i drugih životinja koje naseljavaju ovo jezero, Dugo polje i blidinjske proplanke i visoravni. Ovdje možerte uživati u tišini promatrajući ptice, pecati u jezeru, kupati se ako vas posluži vrijeme i voda bude dovoljno topla.

Blidinjsko jezero

Od kulinarske ponude tu će vam mještani ponuditi puno zanimljivog sadržaja, na raznim račevima i planinskim kućama kad krenete ka Muvarnici.

Ako vas put na Blidinje nanase zimi znajte da ovdje možete i skijati u ski centru Risovac. To je skijaški kompleks izgrađen na padinama Čvrsnice, a on čini srce turističke ponude Parka prirode Blidinje zimi.

Ski centar Risovac

Kao i u mnogim dijelovima centralnog dijela Bosne i Hercegovine i na ovim ćete poljima naži nekoliko starobosanskih srednjovjekovnih nekropola stećaka.

Čvrsnica i nekropole stećaka

A sve informacije o ovom sjajnom parku prirode koji može biti idelano mjesto za vaš produženi vikend ili team building vašeg tima možete saznati na visit-blidinje.

Photo: visit blidinje/Brotnjo/putokaz.me

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

BiH korak bliže EU. Pregovori bi mogli biti otvoreni u ožujku

Bosna i Hercegovina je napravila određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku...
nesloga među odjelima

Mi smo važniji