Nela Hasić: Prijavite se na našu “Race for the cure” trku

Think Pink – Zajedno smo jedno je jedna od najuspješnijih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Organizacija je nastala 2004. kao rezultat zajedničke saradnje između JDC i Susan G. Komen, koja podrazumijeva niz različitih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o karcinomu dojke i promocije zdravlja svake žene bez obzira na finansijsku situaciju, nacionalnu pripadnost ili obrazovanje. U januaru 2017. godine program je prerastao u nacionalno BH udruženje „Think Pink – Zajedno smo jedno“ koje nastavlja sa primarnom misijom pružanja podrške ženama koje su preživjele karcinom dojke.

“Očekujemo 5000 učesnica i učesnika na trci Race for cure”

A da uspješne žene uvijek stoje iza vrlo uspješnih priča, kao što je i ova sjajna utrka, potvrđuje i Nela Hasić, regionalna direktorica “Think pink -Zajedno smo jedno” projekta, koji organizira ovogodišnju utrku Race for cure.

Nela Hasić, Think Pink BiH

Ove godine 15. put po redu se okupljamo na Race for the cure i zaista je neizvjesno koliko će ljudi prisustvovati događaju uzimajući u obzir da smo zajedno prvi put nakon početka pandemije. Do sada imamo prijavljenih preko 5000 osoba na našoj online platformi. Učesnici dolaze iz cijele zemlje, organizovano autobusima, žene, muškarci, mlađi i stariji. Ovaj događaj je posvećen ženama, ali nije namjenjen samo ženama“, ističe Nela Hasić u našem razgovoru.
U predpandemijskoj 2019. godini ispred SCC-a Udruženje je okupilo 9000 građana i građanki iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Ove godine se nadaju da bi mogli premašiti taj broj. “Mi smo i za vrijeme pandemije uspijevali da animiramo hiljade učesnika i nismo imali veliki pad učešća“, otkriva nam Nela.

“Povećali smo broj mamografskih pregleda za žene”

Treba istaći da je Program osnaživanja zdravlja žena (WHEP) prisutan u našoj zemlji još od 2005. godine i kroz taj program utemeljena je i stvorena nacionalna Think Pink Mreža BiH, koja okuplja 21 nevladinu organizaciju žena preživjelih karcinom dojke širom Bosne i Hercegovine. Zajedničkim i udruženim snagama sve žene iz raznih dijelova BiH rade na promociji zdravlja, na podizanju svijesti stanovništva o karcinomu dojke, razbijaju predrasude i bore se protiv stigmatizacije u vezi sa ovom bolešću, te kroz različite zajedničke aktivnosti ukazuju na važnost prevencije ovog veoma opasnog oboljenja.

Najvažniji cilj utrke je kampanja kroz koju na jedan poseban način stavljamo žensko zdravlje na dnevni red. Također je važna poruka koju šaljemo a koja je vezana za prevenciju bolesti i podršku ženama koje su se izborile ili se trenutno bore sa bolešću. I na koncu veoma je važno prikupljanje sredstava za naše aktivnosti tokom cijele godine, uključujući besplatne preglede, paketiće pomoći za svaku operisanu ženu i psihološka potpora ženama. Izuzetno smo ponosni da  ćemo u ovoj godini obezbjediti oko 2000 besplatnih mamografskih pregleda, isto toliko drugih zdravstvenih pregleda, 1150 paketića svakoj novooperisanoj ženi. I bitno je reći da finansijski podržavamo rad Udruženja pacijenctica i mnogo drugih aktivnosti koje koriste ženama“, ponosno ističe Nela.

Race for cure 2019.

Registrirajte se i vi za Trku/šetnju za ozdravljenje “Race for the Cure”

Iz Udruženja Think Pink BiH najavljuju da će ovogodišnje jubilarno 15. izdanje najvećeg društveno odgovornog događaja u Bosni i Hercegovini Trke/šetnje za ozdravljenje „Race For The Cure“, nakon dvije pandemijske godine, biti održano uživo ispred Sarajevo City Centra 25. septembra sa početkom u 11 sati

Registracije su već otvorene i u samo nekoliko koraka možete registrovati svoj tim, okupiti porodicu, prijatelje, kolege. Registrujte se na ovom linku.

“Na ulicama Sarajeva slavit ćemo život i ženama koje boluju od karcinoma dojke pokazati da nisu same u svojoj borbi”, poručuju na kraju.

Race for cure trka 2019.

Globalni cilj je ove godine uključiti više od 500.000 učesnika/ca u najveći evropski sportski događaj koji će biti održan u 30 država, a iz Udruženja Think Pink BiH se nadaju se da će jedna od zemalja sa najviše registriranih učesnika i ove godine biti Bosna i Hercegovina.

Sav novac od registracija usmjeren je za aktivnosti kojima se pomaže ženama oboljelim od karcinoma dojke i besplatne mamografske preglede za žene u ruralnim dijelovima zemlje. 

Sponzori ovogodišnje Race for cure trke su: USA ambasada, Unicredit banka, Visa, Grad Sarajevo, Porsche, INA EP, Roche, Novartis, Phizer, Vienna osiguranje, Violeta i mnogi drugi.

Photo: Race for cure BiH/Azra

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...