A jeste li znali da se u okolici Fojnice kriju prelijepi slapovi Kozice?

Odvajkada je Fojnica bila poznata po Franjevačkom samostanu koji je nastao još u 14. vijeku i koji u sebi krije nadaleko čuveni bibliotečki fond sa gotovo 50.000 knjiga i dragocjenim rukopisima. No, Fojnica i ovaj prelijepi kraj kriju i fascinantne rijeke i jedno sjajno Prokoško jezero. A jeste li znali da u okolici Fojnice možete vidjeti i prekrasne slapove pod nazivom Kozice?

Prekrasni slapovi Kozice biser su fojničkog kraja

Ovaj srednjobosanski gradić izgrađen na obroncima planine Vranice je nadaleko poznat po svojim prirodnim ljepotama, čuvenoj banjskom lječilištu s termalnom vodom, Reumal i Prokoškom jezeru. BH pisac i putopisac Alija Isaković, očaran ljepotama koje je zatekao u ovom lijepom gradiću, zapisao da iz ovog grada “Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…”.

Slapovi Kozice

Na planinskoj riječici Kozica, samo 11 kilometara udaljenoj od Fojnice, nalazi se nekoliko manjih i dva veća vodopada čija se visina kreće od 5 do 20 metara. Ovaj biser fojničkog kraja već godinama svojom ljepotom i bajkovitim prizorima privlači pažnju istinskim ljubiteljima prirode, no zbog svoje nepristupačnosti ovi su slapovi dugo bili skriveni od očiju posjetitelja i ljubitelja prirode.

A da biste stigli do ovog jedinstvenog prirodnog bisera na rijeci Kozica trebate se zaputiti put sela Dragačići i Vladavići, preko izletišta Malkoć do Vladića vrha, a odatle nastaviti još tri kilometra dugim makadamskim putem, do sela Dragačići. No, iako makadam, posebno u kišnim mjesecima zna pokvariti ugođaj vikend izleta na koji ste se zaputili, onaj čaroban prizor koji će vas dočekati, izbrisaće trajno sve tragove umora i nezadovoljstva putem kojim ste na to mjesto stigli.

Slapovi Kozice

Magični rariret na rijeci Kozica

Vaš će susret sa ovim magičnim prirodnim aritetom na rijeci Kozica biti vjerujemo spektakularan. Oko vas će se prostirati nepregledna bjelogorična i crnogorična šuma, a ispred vas će se ukazati slapovi u nekoliko kaskada, tri manja i dva veća slapa, koji se spuštaju niz strme stijene i formiraju dva poveća slapa od nekih 20 metara visine. Buka i šum vode kojom rijeka Kozica remeti tišinu na ovom prekrasnom dijelu šumskog okoliša je ono što ćete dugo pamtiti. Na jednom dijelu slapova možete se odmoriti, jer se tu nalazi tzv. hladnjak, pa se tu možete i fotografirati.

Slapovi Kozice

A iznad slaova imate izgrađen i mali vidikovac, pa se s njega pruža fascinantan pogled na slapove i naravno s tog mjesta se prave najbolje fotografije. Niz slapove s emožete i spustiti, no vodite računa da su stijene vrlo skliske i da lako možete pasti.

Kadgod se uputite u posjet ovim slapovima, bilo to ljeti, u proljeće ili u kasnu jesen ovaj će vas prizor oduševiti svojom ljepotom. A odmor za dušu i tijelo je ono što vam svakako ovaj krajolik nudi. Čaroliju koju nam je priroda ovdje servirala nije lako zaboraviti i ponudiće vam čarobne relaksirajuće trenutke koje očajnički trebamo nakon zamorne i naporne radne sedmice, pa vam preporučujemo da se zaputite prema fojničkom kraju i otkrijete ovaj magični biser na rijeci Kozica podno Vranice.

Slapovi Kozice

Photo: Velija Hasanbegović/AA

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...