Slikarica Alisa Teletović predstavila je BiH na Sajmu umjetnosti u Veneciji

Ekspresivna i figurativna umjetnica iz Sarajeva Alisa Teletović predstavila je prošle sedmice svoje umjetničke radove na 15.tom po redu Venice International Art Fair, jednoj od najvećih svjetskih izložbi moderne umjetnosti, koja se održava od 14. septembra do 05. Oktobra 2022. godine u Palazzo Albrizzi-Capello u Veneciji.

Alisina vizura budućnosti na venecijanskom sajmu umjetnosti

Alisine slike pod nazivom Poljubac, Čekajući početak i Faca, urađene u kombinovanoj tehnici na platnu u velikim dimenzijama, 100×150 cm, odabrane su da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u okviru ovogodišnje teme Art Faira pod nazivom Future Landscapes.

Kako je i sama umjetnica izjavila za Women in Adria “bila je iznenađena visokom profesionalnošću cijele ekipe organizatora Art Faira i sjajnim odabirom modernih, konceptualnih radova ekspresionističke forme iz cijelog svijeta.”

Alisa Teletović

Ovogodišnji, 15.ti po redu venecijanski Art Fair imao je dvije teme, koje su analizirale i propitivale vezu između tijela i prostora, hibridizaciju između identiteta i kulturnog/socijalnog/urbanog konteksta u suvremenom dobu kroz dvije glavne sekcije: Liquid rooms i Future Landscapes, u kojoj je Alisa izlagala.

Nalazimo se u vremenu koji je donio mnogo tehničkih dostignuća, a posrnuli smo kao ljudi i kao ljudska bića. Toliko toga negativnog, lošeg i depresivnog se nadvilo nad nama, tamna strana svijeta isplivava na površinu. Kako pronaći sebe u uzburkanom moru? Sve su ovo pitanja koja je umjetnica sebi postavljala u propitivanju tema koje su dominirale ovogodišnjom venecijanskom umjetničkom smotrom.

“Ja ne dozvoljavam da budem plijen, ja sam optimistična, romantična žena u zrelom dobu, još evoluiram da gledam u ozračenom sumraku vremena kako pokazati nadu, ljubav, nježnost. Slike Poljubac, Faca, Čekajući početak se bave upravo istinskom inspiracijom potrebnom za čovjeka“, izjavila je umjetnica Alisa Teletović.

Alisa Teletović u Veneciji

Vratimo ljubav i nadu u svoje živote

Također je dodala za Women in Adria da je poruka njenih slika “da smo srcem i dušom svi jedno u toj infinitivnoj stvarnosti i svojim slikama nudim nadu i ljubav u vremenu u kojem nas okružuju agresija, nasilje, sotonističke ideje.”

Umjetnica je također izložila svoja dva djela u Tuzli, 16.09.2022.godine na INTERBIFEP International Biennial of Portrait, pod nazivom Umor i Znati kad stati. Naslovi radova nagovještavaju kakvo je Alisino viđjenje svijeta i društva. Ukazuje nam kako se trebamo centrirati i vratiti sebi, svojim iskonskim osjećanjima, a ujedno naći izlaz iz svakog osjećaja tuge, neispunjenosti i zatvorenosti, te duboko prodrijeti u svoju unutrašnjost i pronaći odgovore u sebi.

Alisa Teletović u svom studiju

Željela bih da moje slike inspirišu ljude da se vrate ljubavi i jedinstvu, jer smo svi jedno i živimo za jedno“, poručuje na kraju Alisa Teletović.

Za sve one ljubitelje umjetnosti Alisa vas poziva u svoj umjetnički studio na Čengić Vili u Sarajevu na šoljicu čaja i razgovore o umjetnosti.

Više o umjetnici i njenim radovima možete vidjeti na web stranici: www.aliateletovicartist.com

Photo: Alisa Teletović/Venice Intrenational Art Fair

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...