Slučaj Heard-Depp: Utječe li lažna prijava na stvarno nasilje?

Donesena je presuda za jedno od najpraćenijih suđenja posljednjih godina prema kojoj je glumica Amber Heard proglašena krivom za klevetu i lažne optužbe za obiteljsko nasilje protiv bivšeg supruga glumca Johnnyja Deppa.

Nakon što je presuda donesena, Heard se ogasila na Instagramu izrazivši svoje razočarenje presudom, kao i strah za buduće žrtve obiteljskog nasilja koje će ubuduće biti izvrgnute posramljivanju u već teškoj situaciji.

No presuda je jasna – dokaza da je Heard bila žrtvom obiteljskog nasilja nema, a dokaza da je riječ o kleveti protiv Deppa ima. Amber Heard je, dakle, počinila nedjelo lažne prijave za obiteljsko nasilje.


Pročitajte više: Na Twitteru uz #nisamprijavila tisuće žena dijeli dijeli svoje iskustvo sa zlostavljanjem i prijavom slučajeva


Nedostatna zaštita žena od naslja

Poznato je kako su upravo žene najčešće žrtve obiteljskog nasilja, odnosno nasilja od strane svojih partnera, bilo da je riječ o fizičkom, psihičkom ili seksualnom nasilju. Isto je tako poznato kako se prijave partnerskog nasilja jako loše procesuiraju, a žrtvama se često ne vjeruje ili ih se pak krivi za proživljeno nasilje.

Tako se ženama koje su uhođene govori da pretjeruju, ženama koje su prebijene govori se kako su same odabrale “macho muškarca,” a silovanim se ženama govori kako nisu smjele ostati same s muškarcem ili obući suknju. Istim se ženama nerijetko govori i kako jednostavno lažu kao bi uništile ugled muškarca ili dobile željenu pozornost.

Nastavno, živimo u svijetu u kojemu je bilo potrebno skovati pojam femicid kako bi se odvojio specifičan vid ubojstva – ubojstvo žene od strane muškarca.

U slučaju Heard protiv Deppa očito je riječ o lažnoj prijavi za nasilje. Slučaj je to koji će oni koji ženama od početka ne vjeruju dati vjetar u leđa i dodatno narušiti vjeru u ženska iskustva i sjedočanstva. Slučaj je to zbog kojega će žene dvaput razmisliti hoće li prijaviti nasilje jer, eto, svi znaju da je Heard lagala, pa tko zna koliko drugih također laže.


Pročitajte više: Koliko puta žene trebaju prijaviti nasilje da bi pravosuđe i policija reagirali?


Pad povjerenja u žene?

Ovo je suđenje doslovce pratio cijeli svijet, suđenje u kojemu su muškarci shvatili kako je doista u redu prijaviti nasilje od strane partnerice i koje im je dalo nešto nade da će ih sustav ipak zaštititi, što je zaista veliki korak naprijed.

Nažalost, istovremeno predstavlja i veliki korak nazad za žene. Ne zbog pomoći muškarcima, ne zbog poštene i stručne presude, već zbog klevete do koje nije smjelo doći, a koja će se prelomiti preko leđa uistinu zlostavljanih žena.

Kada je Heard istupila s pričom o problematičnom i nasilnom braku, svijet je stao uz nju, a Depp je u kratkom roku izgubio brojne poslovne prilike, kao i ugled. Heard je postala zaštitno lice zlostavljanih žena, borkinja za ženska prava, uzor. No maska je pala i ostala je samo glumica.

U svijetu u kojemu se žene ne sluša, u kojemu se ženama ne vjeruje, u kojemu se žene otvoreno krivi za nasilje koje su proživjele, je li nam doista bila potrebna tužba koja je ispala jedna velika laž? Slijedi li crno doba za žene žrtve partnerskog nasilja, ostaje nam vidjeti.

Foto: Canva/ Johnny Depp Facebook/ Amber Heard Instagram

Članak je originalno objavljen na www.womeninadria.com

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

fitness anny iznenađenje

Kakva šefica! Zaposlenici darovala auto iz snova

Novi automobil, baš onaj iz snova, s mašnom. Taj prizor dočekao je Dražanu Palac iz Gruda ispred kuće jednog (običnog) radnog dana. Možemo reći...