Spektakularno Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo u skokovima održano na Starom mostu u Mostaru

Jučer je u Mostaru na Starom mostu održano spektakulrano finale Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u slobodnim skokovima. Bilo je to sedmo po redu gostovanje Red Bull letećeg cirkusa sa najboljim skakačicama i skakačima, koji su sa specijalno izgrađene 27-mometarske platforme na sredini Starog mosta, skakali slobodnim stilovima u hladnu Neretvu.

Pred početka Red Bull Svjetskog prvenstva publiku i takmičare je pozdravila naša europsla prvakinja u plivanju, Mostarka Lana Pudar, a potom je skakač iz Sarajeva Dino Bajrić skočivši tradicionalnu mostarsku “lastu” najavio jedinstvenu smotru slobodnih skokova sa Starog mosta. Na koncu je ovaj jedinstveni sportski spektakl na vrelom hercegovačkom suncu otvorio poznati pjevač sevdalinki Božo Vrećo, pjevajući čuvenu sevdalinku “Što te nema”.

Božo Vrećo

Australka Rhiannan Iffland je najbolja skakačica u Mostaru

Mostarsko finale je peta stanica Red Bull Cliff Divinga Svjetskog prvenstva u skokovima koje se održava ove godine u Bostonu, Parizu, Copenhagenu, Oslu, Mostaru, Sisikonu i završnica u Sydneyu, a na kojima se za titulu najboljeg svjetskog skakača i skakačice takmiči osam skakačica i sedam skakača.

U kategoriji najboljih skakačica Australka Rhiannan Iffland, peterostruka prvakinja svijeta, trostrukom pobjedom na sva tri dana Red Bull Cliff diving skokova u Mostaru osigurala je ubjedljivu pobjedu i u jučerašnjem finalu. Svojom pobjedom u Mostaru Rihanna je kako je izjavila za Red Bull TV “najavila spektakl u Sydneyu, kod svoje kuće, gdje će se održati završnica ovogodišnjeg Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva i gdje će posebno skakati za svoje Aussije”. Svojim je bravuroznim piruetama, saltom i okretima pri skoku u hladnu Neretvu Rihanna potvrdila svoju neprikosnovenu prvu poziciju u slobodnim skokovima u svijetu. Bilo ju je uživanje gledati kako kao na gimnastičkoj podlozi izvija svoje tijelo u zraku i u preciznom doskoku siječe površinu zelene Neretve.

Rihanna Iffland i Constantin Popovici

Drugo i treće mjesto zauzele su Kanađanke Molly Carlson i Jessica Macaulay.

Rumunski skakači dominirali su u Mostaru

Mušku ekipu skakača predvodio je osmostruki prvak u skokovima Gary Hunt, koji je nažalost ovu mostarsku rundu skokova završio na trećem mjestu. Catalin Preda, briljantni Rumun, koji je prvi na svijetu prije par godina maestralno izveo nikad ranije izveden skok sa četvorostrukim saltom unazad sa dva vijka, u Mostaru je u finalnoj rundi izveo maestralan skok za koji je dobio 4 desetke i jednu ocjenu 9 1/2.

Catalin Preda

No, njegov zamljak Constantin Popovici izveo je takav bravurozan skok koji mu je omogućio pobjedu na jučerašnjem finalu.


Pročitajte više: Održani jedinstveni u svijetu 456. skokovi sa Starog mosta u Mostaru


Utrku u Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj i Australiji na prvom mjestu nastavljaju Rihanna Iffland i Catalin Preda, sa najviše osvojenih bodova dosada.

Pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Ovaj jedinstven sportski psekytakl već sedmu godinu zaredom Red Bull organizira u Mostaru. U ova protekla tri dana kada su održane kvalifikacije i finale Mostar je posjetilo više od 20 hiljada ljudi iz cijele BiH, susjednih zemalja i svijeta, koji su došli posjetiti ovaj skakački spektakl.

Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Plato ispod Starog mosta još jedanput je bio sjajna pozornica jednog vrhunskog sportskog doživljaja, kojim su prodefilirale hiljade oduševljenih posjetiaca i ljubitelja skokova. Bila je to sjajna prilika da ove sjajne slike iz Mostara odu u svijet i potvrde da je Mostar jedno od najvažnijih i najzanimljivijih svjetskih lokacija za slobodno skakanje sa 27-metarske platforme sa Starog mosta u Neretvu.

Constantin Popovici

Photo: Red Bull/Sulejman Omerbašić

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...