Supa od paradajza- osvježavajući andalužanski gazpacho

Sezona predivnog, mirisnog paradajza je u toku i ono što trebate napraviti sa svježim paradajzom je španjolska hladna supa od paradajza-gazpacho. Ovo je jedna od najpoznatijih supa na svijetu, koja ima nekoliko različitih varijanti, no ona najbolja dolazi s juga Španjolske, iz Andaluzije, gdje je i nastala. Andalužanski gazpacho ćete napraviti za 15 tak minuta, a njegov ukus i teksturu ćete dobro zapamtiti. Osvježiće vas u ove vrele ljetne dane, i djelovaće poput crvene infuzije C vitaminom i kalijem, koji su vam prijeko potrebni pri velikim vriućinama i pojačanom znojenju.

Odaberite najbolji paradajz, sočan, ali ne previše mekan i pripremite najbolje djevičansko malsinovo ulje za ovu supu. I ne zaboravite bosiljak da ukrasite supu i date joj svježu i mirisnu notu.


Pročitajte više:Osvježavajuća supa od krastavaca


Gazpacho, supa od paradajza

Priprema: supa od paradajza

4 paradajza, isječena 

1 mali krastavac

1 manja zelena/crvena paprika

½ crvenog luka

2 mala čehna bijelog luka

3 supene kaš malsinovog ulja

so, biber

bosiljak

krutoni 

Paradajz, krastavac i papriku izblendajte, bijeli luk i crveni luk također, ddajte so, biber, maslinovo ulje, servirajte i ukrasite bosiljkom i krutonima pripremljenim od starog kruha.

Photo: Pexel

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...