Neodoljiva lagana torta od jagoda

Vrijeme je jagoda. Tih prekrasnih, mirisnih, crvenih plodova koji nam svake godine uljepšaju kraj proljeća i mame nas svojim čarobnim ukusom i mirisom. Možete ih kombinirati u salati s drugim voćem, prelivene s čokoladom ili samo sa šlagom, sa čašom šampanjca, vina…

Ova torta je vrlo jednostavna za napraviti, a izazvaće divljenje vaših ukućana i iznenadnih gostiju. Za pripremu vam treba max 60 min i za hlađenje 1 sat, tako da je idealna za majsko/junsko toplo popodne na vašem balkonu ili u dvorištu, bašti vaše kuće.

Ovaj biskvit možete koristiti i za drugo sezonsko voće, pa napraviti istu tortu i s kupinama, malinama, kruškama, borovnicama, ribizlama…

Torta od jagoda – biskvit

4 jaja

150 g smeđeg šećera ( ako stavljate grožđani šećer dodajte 120 g)

50 g šećera za posipanje jagoda

1 vanilin šećer

100  brašna

50 g gustina ili tapioce

4 mlake kaš. vode

1 č.kaš. praška za pecivo

500-800 g jagoda

500-800 ml šlag pjene

Jagode operite, isjecite na polovice i pospite šećerom i ostavite sa strane.

Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prosijano brašno i gustin, prašak za pecivo, te mlaku vodu. U drugoj posudi umutite snijeg od bljelanaca sa malo soli i lagano ga špatulom pomiješajte sa prethodno umućenim žumancima. Biskvit prebacite u namašćen plah za tortu Ø24 cm, na dno stavite papir za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 º C 25 min. Da vam biskvit ne bi previše potamnio na vrhu prekrijte kalup papirom za pečenje.

Kad ohladite biskvit, prerežite ga na pola s nožem ili koncem, donji dio premažite šlagom, poredajte jagode u jednom ili dva sloja, ponovo premažite šlagom i prekrijte drugim dijelom biskvita, ponovo premažite šlagom i ukrasite vrh torte s preostalim jagodama.

*Jedan koristan trik: ako niste vješti da prerežete biskvit nožem na dva dijela, onda umutite i ispecite jedan pa drugi biskvit.

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Adna Džananović Konzum BiH

Adna Džananović: Neke stvari moramo ‘pustiti’ kako bismo ispunili veći cilj

Neke stvari moramo 'pustiti' kako bismo ispunili veći cilj. Kaže tako Adna Džananović, Voditeljica Odjela kontrole kvalitete i standarda u Službi korporativne sigurnosti Konzuma...