Air bnb je prva kompanija u svijetu koja uvodi trajni rad od kuće

Kada je početkom Covid 19 epidemije većina malih i velikih kompanija zatvorila svoje urede i organizirali rad od kuće niko nije mogao ni u snu pretpostaviti da će se u ove dvije protekle godine tržište rada tako dramatično promijeniti.

Problemi su nastali kad su, polovinom prošle godine, dok je pandemija još uvijek bila u jeku, vlasnici većine američkih kompanija postali svjesni vrlo neugodne činjenice da je većina njihovih zaposlenika nezadovoljna uredskim radom i da se vrlo nevoljko žele vratiti starom načinu rada u uredu. Naravno, bilo je i onih zaposlenika koji su jedva čekali da se vrate starom uredskom životu, no prednosti koje je rad na daljinu, od kuće, iz vikendice, s plaže, s terase omiljenog kafića nosio sa sobom pokazali su da će tržište rada doživjeti drastične promjene. 

Trajni rad od kuće za zaposlenike

Air bnb je jedna od najpoznatijih svjetskih “jednoroga”, kompanija koja se bavi pronalaženjem povoljnih rješenja za vaš smještaj tokom putovanja a njihova booking patforma za rezervaciju smještaja je potpuno promijenila način putovanja i smještaja tokom putovanja. Tokom pandemije su među prvima snažno poticali rad od kuće i dugoroočne najmove smještaja i vrlo brzo su shvatili da su njihovi zaposlenici instantno usvojili način rada na daljinu i da su vrlo relaksirani, sretni i zadovoljni tom mogućnošću.

Početkom ove godine, s popuštanjem epidemioloških mjera opreza, pojavilo se  nezadovoljstvo među njihovim zaposlenicima koji su se trebali vratiti u urede, ne želeći se odreći svog novouspostavljenog balansa na relaciji privatni-poslovni život. 

Ponukan svim prednostima koje je rad na daljinu donio njegovim zaposlenicima, krajem prošlog mjeseca, suosnivač i direktor Air bnb-a, Brian Chesky, je donio vrlo inovativnu odluku. Naime, odlučio je svojim zaposlenicima ponuditi trajni rad od kuće.

Na početku ove godine su nudili mogućnost hibridnog rada, kombinaciju uredskog rada i rada od kuće, no Brian Chesky je nedavno odlučio da svojim zaposlenicima ponudi mogućnost odabira trajnog rada od kuće, odnosno rada na daljinu. Prva su kompanija u svijetu koja je donijela takvu odluku i ovakav pristup oragnizaciji rada će u potpunosti promijeniti tržište rada i način ugovaranja povoljnosti pri zaposlenju budućih zaposlenika, no u velikoj mjeri će smanjiti troškove poslovanja kompanije. 

Rad u uredu je prošlost

Chesky je vrlo mudro odlučio napraviti ovakav iskorak u organizaciji poslovanja, jer će jednim potezom napraviti nekoliko ključnih stvari:

  1. Optimizirati troškove poslovanja;
  2. Osigurati bolju produktivnost zaposlenika zbog njihovog većeg zadovoljstva fleksibilnošću organizacije rada od kuće;
  3. Boljom optimizacijom troškova poslovanja osiguraće i veću dobit za svoju kompaniju

Naravno, mnogi će se složiti da je njegova odluka posve opravdana, možda i očekivana, obzirom da su poslovne aktivnosti koje se vode unutar kompanije Air bnb uglavnom vezane za online poslovanje i sistem podrške korisnicima platforme Air bnb. Upravo je to razlog zašto se Chesky prvi okuražio svojim zaposlenicima ponuditi mogućnost pod sloganom: Radite odakle god želite.

U magazinu Time prije dvije sedmice je izjavio “da je rad u uredu kakav smo ranije poznavali prošlost”.

Svojim revolucionarnim stavom su omogućili fleksibilnost svojim zaposlenicima i ponudili im opciju da odaberu privremenu ili trajnu lokaciju s koje žele raditi omogućavajući im da usklade svoje poslovne obaveze, školske obaveza svoje djece i ostale famlijirane i zdravstvene potrebe i da tako budu bliže svojim najbližim članovima familije. Također, su im odlučili jednokratnu pomoć za nabavku uredske opreme, s posebnim dodatkom za nabavku ergonomske opreme. 

Znajući da ovom odlukom trajno štite svoje zaposlenike i njihovo zdravlje, direktor i suosnivač Air bnb-a Chesky želio je dati svoj poticaj i u unaprijeđenju mentalnog zdravlja svojih zaposlenika kroz ovu inovativnu i vrlo kreativnu mjeru.

Biće vrlo zanimljivo promatrati u vremenima koja slijede strateške odluke drugih velikih i malih kompanija na globalnom tržištu rada nakon ove revolucionarne odluke.

Photo: Air bnb

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...