Upoznajte paneliste na prvoj konferenciji za poduzetnice “Žensko poduzetništvo – izvor gospodarskog rasta na Balkanu”

Na prvoj konferenciji za poduzetnice “Žensko poduzetništvo – izvor gospodarskog rasta na Balkanu”, koja će se održati 15.6.2022. u HUB387 u Sarajevu u organizaciji našeg portala Women in Adria BiH, biće organizirana dva panela sa osam učesnika, na kojima ćemo razgovarati o poduzetničkoj klimi u BiH i ženama kao glavnim “motorima” gospodarskog rata u regiji te nužnosti podrške poduzetnicama lokalne zajednice i države kao i finacijskih institucija, od banaka do nevladinog sektora.

Prvi panel “Žene poduzetnice kao izvor gospodarskog rasta”

Panelistkinje na prvom panelu su: Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice grada Sarajeva, Amila Pilav Velićprofesorica na EFSA, osnivačica i CEO Sarajevo Innovation Summit, Bergin Kulenović, koordinatorica WEE Programa u UN Women Bosna i Hercegovina i Lada Buševac, direktorica ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Anja Margetić

Anja Margetić, nekadašnja juniorska reprezentativka u SFRJ na Balkanijadi i Evropskom juniorskom prvenstvu, svoju je plivačku karijeru nastavila kao američka srednjoškolska stipendistica u Oregonu a poslije i na Univerzitetu u Nebraski. Još kao 17-togodišnjakinja nastupila je na Olimpijadi u Barceloni 1992. kao prva žena pod zastavom Bosne i Hercegovine. Po povratku u BiH radila je Centralnoj banci BiH pod rukovodstvom tadašnjeg guvernera Petera Nicholla, a svoju karijeru je gradila na poslovima SWIFT administratorice, koordinatorice za bruto poravnanje u realnom vremenu te rukovoditeljice Službe za monitoring transakcija. Anja je 2007. godine magistrirala međunarodno poslovanje i javne politike na Univerzitetu u Cataniji u Italiji. Kao BH reprezentativka i olimpijka Anja se i dalje bavi plivanjem kao trenerica državnih prvaka i reprezentativaca BiH.

Amila Pilav Velić

Prof. dr Amila Pilav-Velić, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Katedri za menadžment i informacione tehnologije, prva je doktorantica u oblasti inovacija u BiH, a postdoktorsku disertaciju obavila je na Freie Universität u Berlinu, na Odsjeku za Inovacijski menadžment. Amila je aktivno posvećena inovacijskom managementu i osnivačica je i rukovoditeljica prvog univerzitetskog inkubatora u našoj zemlji – GrowUp Business & Innovation hub-a. Idejna je tvorkinja i menadžerica najveće regionalne konferencije o inovacijama – Sarajevo Innovation Summit, koja svake godine okuplja više stotina stručnjaka iz oblasti inovacija iz cijelog svijeta. Trenutno vodi Centar izvrnosti za evaluaciju i istraživanje politika. Gostujuća je predavačica na brojnim regionalnim i međunarodnim univerzitetima, te konsultantica, start-up mentorica i socijalna poduzetnica. 

Bergin Kulenović

Bergin Kulenović završila je političke nauke na Univerzitetu u Windsoru u Ontariu u Kanadi, a magistrirala je rodne nauke na Central European University u Beču. Koordinatorica je programa za ekonomsko osnaživanje žena UN WOMEN BiH. Svoju je karijeru započela u UNDP-u, dugogodišnje iskustvo je stekla radeći na terenu u BiH i regiji na projektima ljudskih prava, podizanja kapaciteta predstavnika i predstavnica vlasti na svim nivoima. U svojoj je karijeri fokusirana na osnaživanje žena u svim segmentima života i ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

Lada Buševac

Lada Buševac je šefica ureda IFC-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru sa sjedištem u Sarajevu gdje vodi IFC tim u primjeni startegije jačanja uloge privatnog sektora u stvaranju ekonomskih vrijednosti kroz investicije. Prije nego se pridružila IFC-ovom timu u Sarajevu, vodila je globalni program Grupacije Svjetske banke vezano za jačanje poslovnog okruženja, sa posebnim osvrtom na efikasnije rješavnja poslovnih sporova vansudskim putem u preko petnaest zemalja u Aziji, Africi i Europi. Magistrirala je europske studije na zajedničkom programu Univerziteta u Bologni, Univerziteta u Sarajevu i London School of Economics, a dodatno je pohađala Harvard Program on Negotiation i Cambridge Judge Business School sa fokusom na cirkularnu ekonomiju i održive startegije. 2012. godine je dobila prestižnu nagradu za izvanredno liderstvo od Međunarodnog udruženja za rješavanje sporova (International Association for Conflict Resolution) za dugogodišnji doprinos promicanju boljih praksi rješavanja sporova širom svijeta. Lada je osnivačica IFC-ove “Women’s Network”, globalno aktivna mentorica, a već drugu godinu i mentorica kroz BH Mentoring Network koja radi s mladim poduzetnicima i profesionalcima.

Drugi panel “Finansiranje za žene poduzetnice”

Na drugom panelu panelisti su: Manuela Naessl, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini i Armin Suljić, direktor Razvoja i podrške prodaji za mala i srednja preduzeća iz RBA Bosne i Hercegovine.

Manuela Naessl

Manuela Naessl magistrica je međunarodne ekonomije i MBA sa Londonske poslovne škole. Započela je svoju karijeru kao ekonomistica u britanskom Ministarstvu za energetiku i klimatske promjene, a kasnije je radila u Odjelu za energetiku Svjetske banke za južnu Aziju. Ima više od petnaest godina iskustva u razvojnim bankama s naglaskom na infrastrukturne i energetske sektore. Prije dolaska u BiH Manuela je radila u sjedištu EBRD-a u Londonu, na pozicijama pomoćnog direktora za politiku i partnerstva, savjetnika potpredsjednika u odjelu za energiju i održivu infrastrukturu. U tim je ulogama radila na projektnom financiranju i kreditiranju u javnom sektoru u Egiptu, Ukrajini, Gruziji, Turskoj, Azerbajdžanu i Mongoliji te koordinirala plan odgovora EBRDa na izbjegličku krizu s ulaganjima u Jordanu, Turskoj i Libanonu. Također je bila uključena u stratešku reformu politike s vladama u regiji i uspostavu novih donatorskih partnerstva. Direktorica je Europske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini od augusta 2019. godine.

Armin Suljić

Armin Suljić magistrirao je financijski management na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoju je karijeru započeo u Raiffeisen banci BiH gdje je stekao dugogodišnje iskustvo u radu sa srednjim preduzećima i korporacijama, a trenutno je angažiran kao Direktor Razvoja i podrške prodaji za mala i srednja preduzeća. 

Na panelu će svoju poslovnu priču podijeliti i klijentica Raiffeisen banke dr. Amela Karabeg, vlasnica i direktorica hirurške poliklinike Karabeg iz Sarajeva.

Moderatorica na oba panela je Ivana Matić, vlasnica i CEO Matić Savjetovanje doo, Women in Adria Hrvatska.

Photo: Privatna arhiva/Naša stranka

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...