Otkrijte u Jajcu jedan od 12 najljepših vodopada na svijetu

Postoji jedan stari bosanski grad u centralnoj Bosni u kojem se Pliva i Vrbas susreću. Grad je to u kojem je stolovao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević i svoj život u ovom je gradu 1463. završio. Ovaj je kraljevski grad po imenu Jajce smješten na jedinstvenoj jajolikoj stijeni na kojoj je sazidana i kraljevska Jajačka tvrđava, utvrda s koje se branio grad. Sagradio ga je splitski vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, po uzoru na napuljski Castello del Uovo, odnosno Dvorac Jajce. Sa istočne strane tvrđave je bedem koji krasi Banjalučka kapija, a sa istočne Travnička kapija. Tvrđava je to koja je više od 60 godina nakon osvajanja Bosne odolijevala Osmanlijama i posljednja koja je priključena Otomanskom carstvu, a danas je jedna od čak 26 nacionalnih spomenika u Jajcu.

Plivska jezera

Plivski vodopad u Jajcu jedan je od 12 najljepših u svijetu

Jajce je jedinstven grad koji u svom centru ima prekrasan Plivski vodopad, koji pravi rijeka Pliva koja se na tom mjestu, praveći velike i male kaskade koje tvore 20 m visok vodopad, uz veliki huk u donjem dijelu, ulijeva u Vrbas. Ovaj se vodopad smatra jednim od 12 najljepših vodopada na svijetu.

U samoj blizini vodopada nalazi se i kraljevska utvrda, a također i najstariji nacionalni spomenik u Jajcu, Hram Boga Mitrasa. To je hram boga Sunca, kojeg su Rimljani sagradili u IV vijeku. 

Na zapadnom bedemu kraljevske utvrde nalazi se srednjovjekovne kula po imenu Medvjed kula. Jedna legenda kaže da se taj naziv Medvjed kula dobila zbog debljine zidova, koji sun deblji i od 6 m, a druga legenda kaže da su u toj kuli obitavali medvjedi kojima su bacali zarobljenike. Kakogod, danas služi kao vidikovac, s koje se pruža fenomenalan pogled na grad. 

Jajačka tvrđava

U blizini se nalaze i čuvene Katakombe ili podzemna crkva koja je  isklesana u stijeni prije više od 600 godina u vrijeme vojvode Hrvoje Vukčić Hrvatinića. 

Ovo je posljednji bosanski kraljevski grad za koji je simbolično i historijski vezan i nastanak naše posljednje zajedničke države Jugoslavije. Ta je država po imenu SFRJ nastala upravo u Jajcu na svečanoj sjednici održanoj 29.11.1943. Muzej u kojem se održavalo zasjedanje nalazi se u neposrednoj blizini, samo nekoliko stotina metara od vodopada.

Otkrijte dva najveća prirodna jezera i čarobne vodenice  

Kad pregledate sve historijske znamenitosti u gradu Jajcu uputite se na obližnja Plivska jezera, koja su udaljena samo nekoliko kilometara od grada. Veliko jezero dugo je 3300 m, a malo oko 1000m i dva su najveća prirodna jezera u BiH. Idealna su za vožnju kajakom i kanuima, za plivanje i sportski ribolov.

Plivska jezera

Na putu do jezera nemojte zaobići i Vilinsko selo sa Mlinčićima. Tih 26 mlinova su historijske vodenice od hrastovine sagrađene davne 1562. godine, koje su smještene  između Malog i Velikog Plivskog jezera. Mlinčići su zaštićeni kulturni krajolik, koji će vam svojom ljepotom naprosto oduzeti dah i zbog kojih ćete imati osjećaj kao da ste ušli u vremeplov i zaputili se u vrijeme svog djetinjstva.  

Vodenice Mlinčići

Stoga ovoga ljeta provedite čaroban vikend u kraljevskom gradu Jajcu, upoznajte jedan od najljepših vodopada na svijetu, uživajte na prekrasnim Plivskim jezerima i upoznajte čaroliju plivskih Mlinčića.

Photo: visitbih/jajce.ba/

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...