Treba li djeci ispod 16 godina zabraniti društvene mreže?

Djeci i mladima ispod 16 godina na Floridi bit će zabranjene društvene mreže, bez obzira na odobrenje roditelja. Takvu je odluku donio tamošnji Zastupnički dom, a Zakon je usvojen sa 106 glasova za, a 13 protiv. Razlog tomu je, tvrde, iskorištavanje odrastanja djece i izazivanje ovisnosti dopaminskim udarima koje platforme pružaju. Zabrana društvenih mreža čeka još samo odobrenje u Senatu.

Važne su edukacije i programi prevencije

Mjera će zahtijevati od društvenih mreža da uklone račune svakog korisnika mlađeg od 16 godina. Pitanje je je li doista rješenje u zabrani, s obzirom da ona ponekad dovede i do kontraefekata. Na našem LinkedIn profilu upitali smo pratitelje treba li i u BiH ovakva zabrana. Njih čak 92 posto odgovorilo je potvrdno, a samo je osam posto ljudi protiv ove mjere. Za mišljenje smo pitali Anu Drinu iz NeuroBlooma – radne terapije za djecu. Ona smatra da zabrane nikada ne bi trebale ići bez edukacija i programa prevencije.

“U tom smislu, jesam za zabranu u jednom periodu, uz velika ulaganja u edukaciju kako tinejdžera, tako i njihovih roditelja – da bi se u doglednom periodu zabrana mogla i ukinuti ili mjere ublažiti”, ističe Drina.

Za pozitivne primjere, doduše u drugim oblastima ovisnosti poput alkoholizma i korištenja psihoaktivnih supstanci, navodi države poput Islanda, Finske i Švicarske. Svi navedeni problemi idu rame uz rame sa korištenjem društvenih mreža. Island je, navodi Drina, unazad desetak godina bio država koja najveći problem ima sa maloljetničkim ovisnostima, delikvencijom te vandalizmom i sličnim problemima. Svi oni proizlaze iz nekontroliranog boravka tinejdžera na ulici do kasno u noć.


Pročitajte više: Kako iskoristiti društvene mreže za lični brending?


Društvene mreže utječu na produktivnost

Zabranom, odnosno uvođenjem policijskog sata za maloljetnike, značajnih novčanih kazni za roditelje te roditeljskih patrola po ulicama, Islanđani su doveli svoje maloljetnike u red i ozdravili mlado društvo.

“Dakle, za zabranu jesam. Posebno nakon katastrofalnih prijenosa uživo koji su sve češći na društvenim mrežama. No, potrebno je jako puno ulaganja u edukaciju i preventivne programe“, govori Ana Drina.

Istraživanje Pew Research Centera iz 2022. među roditeljima tinejdžera od 13 do 17 godina pokazalo je da je 46 posto roditelja iznimno ili jako zabrinuto. Boje da bi korištenje društvenih medija moglo dovesti do toga da njihova djeca busu izložena eksplicitnom sadržaju. Brinu se i zbog produktivnosti. Njih 42 posto su iznimno ili jako zabrinuti zbog tog što njihovi tinejdžeri gube previše vremena na mrežama. Isto toliko ih je zabrinuto i zbog tog što društvene mreže ometaju djecu u pisanju zadaća. Iako zabrana društvenih mreža na Floridi postaje stvarnost, pitanje je hoće li bilo što slično ikad doći i kod nas.

Foto: Canva / Ana Drina LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...