Posjetite skriveni dragulj na Vranici-Ždrimački vodopad

Naša je zemlja bogata rijekama i rječicama i zato je s ponosom možemo zvati i zemljom rijeka. Gdjegod krenete naići ćete na prelijepu rijeku, koje su nerijetko čiste i pitke. A posebno u planinskim predjelima gotova svaka planina krije neki prelijeh vodopad, koje je čak teško sve i izbrojiti.

Ždrimački vodopad

Ždrimački vodopad je skriveni biser na Vranici

Jedan od prirodnih bisera je i Ždrimački vodopad u blizini Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Do njega će vas put dovesti ako krenete dionicom od Gornjeg Vakufa/Uskoplja do planinarskog doma Radovina, koji se nalazi na planini Vranica, na nadmorskoj visini od 950 m. S druge strane planine Vranice nalazi se čuveno Prokoško jezero, pa neka vas ne čudi što ova divna srednjobosanska planina krije takva dve vodena bisera, Prokoško jezero i Ždrimački vodopad.

Ždrimački vodopad

Ovaj vodopad nosi ime Ždrimački po selu Ždrimci, do kojeg će vas dovesti asfaltni put, a potom ćete makadamom nastaviti sve do vodopada. Inače se ovaj vodoad nalazi na malešoj rječici Crndol, pa je po njoj nekada nosio ime Crnodolski vodopad, no kasnije ga preimenovaše u Ždrimački.

Makadamom do prelijepog vodopada i jezerceta

Iako dobrim auto možete bez velikih problema doći do kraja makadamske staze, grehota b bila auto se dovesti do samog vodopada, zato vam preporučujemo da auto parkirate na kraju asfaltnog puta, pa se zaputite pješice makadamom do vodopada.

Tih više od dva kilometra staze dovest će vas do prekrasnog prizora vodopada visokog 29 metara, koji će vam svojom ljepotom iziavati oduševljenje i u trenu ćete zaboraviti na dugotrajno pješačenje po makadamu.

Ždrimački vodopad

U proljeće, kad se snjegovi tope, vodopad rječica i okolne padine opskrbljuju s pregršt vode, pa vodopad huči kao neki veliki bukadžija. Sva ta voda koja se obrušava preko brojnih kaskada u podnožju tvori malešno jezerce, pa slobodno odvojite koju minutu više da u podnožju vodopada, uz jezerce predahnete. Ujesen je vodopad čarobno lijep i predivan, i svakako ga posjetite ovih jesenjih lijepih dana.

Photo: bhturism/visitbh/redit/Mladen Topić/outdoors.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...