Tragovima BH naslijeđa: Zmijanjski vez s Vrbasa

Mjesto poznato kao Zmijanje smješteno je kod Banja Luke, a nekada davno poznato u vrijeme bana Prijezde II i kao srednjovjekovna župa Zemljanik, danas predstavlja historijski izvor autentičnog nematerijalnog blaga koje se s ponosom prenosi na mlade generacije. Predstavljamo vam ovaj duboki plavi vez, kulturološko naslijeđe Bosne i Hercegovine koje sa sobom nosi višestoljetnu tradiciju.

Unikatni vez je proglašen svjetskom baštinom

Radi se o specifičnom vezu za koji je karakteristična tehnika pravljenja krstića iglom, a koji mogu biti skriveni ili poluskriveni, formirajući tako pravilne geometrijske oblike. Sam postupak omogućava pravljenje različitih ornamenata koji su davali društveni status seoskim ženama, a koje su ornamente vezle na tkaninama haljina, marama, vjenčanica ili posteljine. 

UNESCO je 2014. godine Zmijanjski vez uvrstio na svoju svjetsku listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa, potvrđujući bezvremenu vrijednost ove rukotvorine. Materijali koji su se koristili mijenjali su se, međutim vez je zadržao svoj prepoznatljivi izgled. Tkanine koje su se koristile rađene su od konoplje, lana i pamuka, dok se danas ta platna prilagođavaju modernoj industrijskoj izradi kao i boje. Autentičnost veza je očuvana zahvaljujući manje pristupačnom geografskom reljefu, krijući se tako u planinama Manjača, blizu grada Banja Luke, čineći ovo mjesto jedinstvenim po svojoj baštini.

Zmijanjski vez

Plava boja veza asocira na nebo

Najčešći motiv Zmijanjskog veza je kolo u obliku romba, koje predstavlja vječno kretanje života i svijeta nasuprot univerzuma. To ga čini idealnim poklonom, jer nosi duhovnu poruku slobode ali i ponosa, te podsjeća na bitne vrijednosti kao što su društvena jednakost i poštovanje različitosti. Oblici poput krsta, jabuke, grane, ili cvijeća nose u sebi različitu simboliku: zdravlje, bogatstvo i porodična sreća. Pored umjetničke vrijednosti, vez nosi u sebi i sentimentalnu vrijednost zbog poistovjećivanja sa nacionalnim identitetom, a kroz koji se isprepliću usmena tradicija, običaji, muzika i ples.

S obzirom na raritet koji Zmijanjski vez predstavlja, potrebni su izuzetna snaga, spretnost i posvećenost kako bi se materijal obradio i upotrijebio za dekoracije u paleti boja i ukrasa. U kombinaciji s manjim motivima, plava boja veza asocira na nebo kao nepregledno plavetnilo Božanstva što daje dosta prostora za kreativnost i izražaj na platnu. Čuvari Zmijanjskog veza su vješti majstori koji u svojim rukotvorinama imaju misiju da prenose poruku i čuvaju nacionalno blago od zaborava.

Photo: dugasuvenir.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...